Tot ce trebuie să știi despre pisica british shorthair

Miercuri, 20.04.2016
de Cristina Babii

Pisica brithish shorthair este năzbâtioasă, dar trăsătura aceasta pare să fi fost mai degrabă exploatată în filmele de animație. Isteața felină din „Motanul Încălțat” și Cheshire din „Alice în Țara Minunilor” aparțin acestei rase. Dacă te gândești să îți achiziționezi o felină cu blănița scurtă sau ai deja una, dar vrei să știi mai multe, iată câteva lucruri esențiale despre pisica british shorthair.

Pisica british shorthair – generalități

Această pisică este, așa cum îi spune și numele, originară din Marea Britanie. Apreciată mai ales pentru spiritul vânătoresc și pentru puterea fizică, se crede că pisica british shorthair are strămoși până și în Roma antică. Un moment-cheie al rasei a fost după cel de-al Doilea Război Mondial, când foarte puține exemplare pure au supraviețuit. Însă, cu ajutorul altor rase, pisica british shorthair a început să se înmulțească.

Simpatica pisicuță este foarte ușor de îngrijit, în special datorită blăniței ca de pluș, deasă și rezistentă la apă, care îi acoperă corpul atletic, compact. Ai crede că este o pisică-acrobat, însă e chiar destul de stângace.

În general, pisica british shorthair are multă energie și, pentru a o consuma, îi vine în ajutor musculatura puternică. Unii experți o mai descriu drept buldogul din lumea felinelor, datorită trăsăturilor dure, a gâtului gros și a capului masiv și rotund. Totodată, majoritatea felinelor care aparțin acestei rase au întipărit pe chip un „zâmbet”. Da, pisicile din rasa british shorthair par să râdă mereu datorită formei gurii și a aspectului de ursuleț de pluș.

Deși această rasă are, de obicei, culoarea gri-albăstruie, există și exemplare superbe cu blănița în alte nuanțe, chiar și mai deschise sau în diferite combinații.

Personalitatea pisicii british shorthair

Pisica din această rasă este dulce și calmă, ceea ce o face un excelent prieten de familie. Îi place afecțiunea, însă cu limită. Te va respinge dacă insiști cu dulcegăriile. Evită să o ții în brațe sau în poale. Cu toate acestea, se atașează de membrii familiei și cel mai probabil te va urmări prin toată casa, găsindu-și culcuș oriunde ești și tu.

Puțin mai rezervată decât alte rase de feline, pisica british shorthair este un companion lipsit de pretenții, cu un mieunat liniștit.

De mic pisoi, va fi foarte activă, dar se va liniști odată cu trecerea anilor. Pisicuțele mature din această rasă obișnuiesc să lenevească foarte mult, deci cel mai probabil mica ta felină va sta lângă tine pe canapea în timp ce citești sau îți bei cafeaua. Când aleargă prin casă, va fi ca și cum ai auzi un elefant, însă se va feri să dărâme lucruri, nu intră pe lista ei de hobby-uri. Totodată, invitații tăi vor fi primiți cum se cuvine, pisica british shorthair fiind o gazdă desăvârșită, cu toate că la început va fi destul de rezervată.

Este loială tuturor membrilor familiei, răbdătoare cu copiii și se adaptează ușor schimbărilor din casă.

Starea de sănătate

Rasa british shorthair trebuie tratată cu atenție, mai ales în ceea ce privește alimentația zilnică. Pisicile din această rasă au un risc ridicat de obezitate, pentru că nu sunt active în mod deosebit și nu ard caloriile într-un ritm alert. Dar, în general, nu trebuie să îți faci griji, nu sunt foarte multe probleme de sănătate care ți-ar putea afecta felina. Cel mai des întâlnite probleme sunt cele cardiace, dar și gingivita poate să le dea bătăi de cap.

Un exemplar din această rasă poate să trăiască până la 14 ani, dacă este îngrijit corespunzător. Așa că ai grijă să îi perii săptămânal blănița cu o perie specială, îngrijește-i dantura și taie-i unghiuțele periodic. Verifică-i și urechile în mod constant; dacă ți se pare că sunt murdare, folosește bețișoare cu vată pentru a le curăța ușor. Și, nu în ultimul rând, iubește-o!

O pisică british shorthair îți va aduce o rază de bucurie în casă, dar ai grijă să o îngrijești corespunzător.

Tu ai o astfel de pisică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (11)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!