Totul despre hortensie: ingrijire si intretinere

Totul despre hortensie: ingrijire si intretinere

Andreea Gluh, redactor

Hortensia este o planta decorativa care infloreste la inceputul verii si pe care cu siguranta ai admirat-o si tu in gradinile vecinilor. Florile sale in nuante diverse, de la alb si roz pana la violet deschis si albastru, formeaza globuri colorate care atrag atentia gratie aspectului lor deosebit din punct de vedere estetic. Cum hortensia infloreste chiar in sezonul nuntilor, multe mirese o aleg pentru pentru a le impodobi buchetul sau pentru a decora sala de festivitati. Daca iti surade si tie ideea de a avea o asemenea planta in gradina, trebuie sa ai grija la cateva aspecte atunci cand vine vorba de ingrijirea si intretinerea ei.

Iata ce trebuie sa stii despre hortensie!

Sfaturi privitoare la ingrijirea hortensiei

Hortensia pe care o admiri in gradini face parte din genul Hydrangea si este o planta originara din Asia si din America. Ea creste sub forma unui tufis care poate avea o inaltime de peste un metru si un diametru de pana la 60 cm. O singura planta prezinta numeroase tulpini, frunze late de culoare verde inchis si inflorescente globulare de diverse nuante.

Exista peste 70 de specii de hortensie si multe dintre acestea prezinta doua tipuri de flori existente in acelasi tufis: unele fertile, aflate in centrul inflorescentei globulare, si unele sterile, de dimensiuni mai mari, situate de jur imprejurul globului, formand o zona inelara. Din aceasta categorie face parte hortensia Serrata. In acelasi timp, exista si specii de hortensie care prezinta numai flori sterile, printre acestea numarandu-se si cea cunoscuta sub denumirea de Macrophylla.

Pe langa toate acestea, trebuie sa mai stii ca nuanta florilor hortensiei difera in functie de pH-ul solului in care aceasta este cultivata. Astfel, solurile acide le confera florilor culori din gama albastrului, iar cele bazice, culori din gama rozului.

Pentru a ingriji hortensia, trebuie sa tii seama de urmatoarele aspecte:

1. Daca vrei sa plantezi o hortensie, este indicat sa faci acest lucru toamna.

2. Solul in care cultivi hortensia nu trebuie sa fie extrem de acid sau extrem de bazic, ci trebuie sa aiba un pH care sa varieze intre 4.5 si 5.5, in functie si de preferintele tale in ceea ce priveste nuantele inflorescentelor. 

3. Hortensia nu iubeste soarele de dupa-amiaza, acesta fiind prea puternic pentru ea. De aceea, este bine sa o cultivi intr-o parte a gradinii unde stii ca lumina directa a soarelui este prezenta numai dimineata, iar dupa-amiaza este, de preferinta, umbra.

4. Hortensia are nevoie de apa, asa ca ea trebuie udata cel putin o data pe saptamana. Daca este o vara caniculara, va trebui sa o uzi zilnic.

5. Poti folosi fertilizatori naturali, cum ar fi cojile de fructe sau scoarta de copac, insa pentru a alcaliniza solul in scopul modoficarii culorii florilor, poti utiliza si varul in mixul respectiv.

6. Pe timpul iernii, este indicat sa protejezi tufisul de ger si de inghet cu o folie fixata de jur imprejurul lui.

7. Pentru a avea o hortensie cu un numar mare de inflorescente bogate, este indicat ca, in fiecare primavara, sa tai tulpinile vechi, pentru a le face loc celor noi.

8. Hortensia este o planta rezistenta, insa, uneori, poate fi afectata de diversi fungi. Semnele prezentei acestora constau in aparitia unor pete de culori diverse, de la gri pana la ruginiu, pe frunze. Pentru a scapa de aceste probleme, trebuie sa folosesti fungicidele achizitionate de la magazinele de specialitate.

De asemenea, trebuie sa stii ca si udarea excesiva poate duce la formarea unor ciuperci in solul in care este cultivata hortensia, acestea afectand planta.

Acum ca ai aflat cum se ingrijeste hortensia, descopera si cum se cultiva si cum se intretine o alta minunata floare de decor pentru gradina ta: trandafirul catarator!

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.