Tu stiai aceste lucruri despre frumoasele lalele negre?

Tu stiai aceste lucruri despre frumoasele lalele negre?

Nicoleta Soare

Exista peste 3 000 de varietati de lalele, acestea fiind disponibile intr-o multitudine de culori: rosu, galben, roz, alb, negru sau pestrite. Sigur stii ca Olanda este numita „tara lalelelor”, poate stii si ca laleaua este floarea nationala a Turciei si a Iranului, dar despre lalele negre cu siguranta nu ai auzit prea multe lucruri. Aceste flori care ne fac primavara mai frumoasa isi au originile in Muntii Himalaya si sunt extrem de rare.

  

5 informatii interesante despre pretioasele lalele negre

1. Exista aproximativ 100 de soiuri de lalele, iar cele negre sunt considerate o specie hibrid. Cele mai cunoscute soiuri de lalele negre sunt Queen of Night, care are culoarea cea mai apropiata de negru. Alte specii de lalele negre sunt Black Parrot, Black Hero, Black Diamond si Burgundy.

In realitate, culoarea exista doar in felul in care percepem noi floarea. Ceea ce percepem ca o culoare este, de fapt, rezultatul felului in care ochiul nostru capteaza lumina si a modului in care creierul proceseaza informatia. De fapt, nu exista nicio floare care sa fie in totalitate neagra, iar acelasi lucru se intampla si in cazul elegantelor lalele negre. In lumina puternica a soarelui, laleaua doar pare a fi neagra.

Iluzie sau nu, aceasta minunata floare are o istorie ce incepe inca din anii 1500, iar oamenii au incercat de atunci sa creeze laleaua negra perfecta prin incrucisarea mai multor soiuri, chiar daca specialistii sunt de parere ca acest lucru este imposibil.

 
2. Romanul „Laleaua neagra”, scris de Alexandre Dumas, se concentreaza in jurul personajului principal Cornelius van Baerle si a visului acestuia de a obtine, prin incrucisarea si cultivarea anumitori bulbi, prima lalea neagra - considerata in Olanda acelor vremuri cea de-a opta minune a lumii. Acest roman a luat nastere in jurul idealului de viata linistita. „A dispretui florile inseamna a-l jigni pe Dumnezeu”, spunea Alexandre Dumas. In anul 1964 a fost realizata ecranizarea romanului cu acelasi nume, care l-a avut in rol principal pe cunoscutul Alain Delon.

3. In Romania, la Pitesti, se desfasoara in fiecare an Simfonia Lalelelor, un simpozion pe teme de floricultura si spatii verzi, cu o traditie din 1978. In fiecare an, timp de trei zile, prin manifestarile cultural-artistice care au loc, orasul Pitesti devine capitala lalelelor, a muzicii si a tineretii.

4. Lalelele negre simbolizeaza energie si putere, iar eleganta lor descrie regalitatea. Odata ajunsa in Europa, laleaua s-a raspandit foarte repede, capatand o faima aparte. Aceasta era considerata o floare eleganta, frumoasa, delicata, care a atras imediat atentia elitei europene, iar nobilii se intreceau in a face rost de soiuri cat mai rare de flori. Pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, europenii dezvoltasera deja soiuri proprii de lalele, visand sa obtina si mult ravnita lalea neagra.

5. In anii 1600, lalelele erau cele mai scumpe flori. Acestea costau de aproape 10 ori mai mult decat veniturile anuale medii castigate de un om din clasa muncitoare.

Tu stiai aceste lucruri interesante despre delicatele lalele negre

Sursa foto: fanpop.com, deborahsilver.com

Articolul urmator
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.