Rețete delicioase
Înapoi la

Patrunde in bucataria franceza cu un aluat frantuzesc pentru placinta cu mere!

Patrunde in bucataria franceza cu un aluat frantuzesc pentru placinta cu mere!

Roxana Gheorghe

Paris: Romantism, dulceata, parfumuri fine... Asta da viata! Iata cum poti prepara si tu o delicatesa de la ei: Aluat frantuzesc pentru placinta cu mere

 

Cantitati:

200 g unt
200 g faina
100 ml apa
10 ml zeama de lamaie
un varf de lingurita de sare

aluat de placinta cu mere

   

Cum prepari aluatul de placinta cu mere?

Pui intr-un lighenas untul moale si 50 g faina se amesteci cu furculita pana se omogenizeaza.

Dupa aceea, compozitia o pui pe o foaie de nailon si ii dai forma de patrat de 2 cm grosime. Se introduce in frigider, unde se tine pana se pregateste aluatul (20 minute, timp in care se va intari putin, fara sa inghete). In acelasi lighenas (fara sa il speli), pui restul de faina, apa, zeama de lamaie si sarea, amestecand la inceput cu cutitul (cu lama lata), iar apoi framantand cu mana.

Aluatul se framanta pana cand se desprinde de mana si de vas si se formeaza basici la suprafata.

Pui apoi aluatul pe masa sau pe o foaie de nailon (mai groasa) care sa acopere masa, presarata cu faina si il lasi 10 minute acoperit. Intinzi o foaie cu 3 cm mai mare decat suprafata patratului de unt (care a fost in frigider). Intinzi apoi marginile patratului de aluat (numai portiunea care depaseste untul) in patru directii, asemenea unui plic desfacut.

Marginile intinse vor fi mai subtiri decat aluatul de la mijloc. Patratul de unt il asezi in mijlocul aluatului si fiecare margine a acestuia o aduci peste unt, ca sa-l acopere, suprapunandu-se astfel 4 foi, care vor avea aceeasi grosime ca si aluatul de dedesubt.

Dupa aceea, intinzi aluatul astfel aranjat in foaie. Acesta este momentul cel mai important pentru reusita aluatului. Aluatul si untul trebuie sa se intinda in acelasi timp, ca sa nu se formeze foitele, caracteristice acestui aluat. Daca untul este inghetat, nu cedeaza la intins si aluatul aluneca pe el, dezgolingu-l. Astfel, intr-un loc va fi prea mult aluat, iar in altul prea putin, ceea ce va afecta uniformitatea foitelor care se vor forma prin impaturire, necesitand faina prea multa pentru reparatii.


Ca sa se evite aceste situatii, untul amestecat cu faina se va tine in frigider numai 20 - 30 de minute, ca sa devina mai consistent, sa se poata intide usor. Daca este prea moale, va iesi din aluat, cand se va impaturi.
Asezi sucitorul peste aluatul impachetat cu untul, presandu-l usor.

aluat de placinta de mere

Foaia se intinde sub forma de dreptunghi care se imparte, apoi, in trei parti egale. Pe latura cea mai lunga, marchezi partile cu linii superficiale, trase cu muchia cutitului. Se aduce o margine peste partea de mijloc, iar peste aceasta, marginea opusa. Astfel, foaia se impatureste in trei.

Dupa ce ai pus aluatul in frigider pentru 20 de minute, il intinzi, cu aceleasi precautii, in foaie dreptunghiulara de ½ cm grosime. Se impatureste in patru, adica se aduc ambele margini pana la mijloc si se mai indoaie odata ca si cum s-ar inchide o carte. Il tii la frigider 20 de minute, apoi il impaturesti in trei ca la inceput. Nu se impatureste mai mult, deoarece foitele s-ar subtia prea mult si aluatul nu ar mai creste. Se lasa la frigider 20 minute, apoi se intinde in foaie.

 

Cum coci aluatul?

Trebuie sa stii ca se coc foile separat. Daca sunt coapte, fara umplutura, au avantajul de a creste mai bine.
Pentru inceput, iei jumatate din aluat si pe o foaie de nailon intinzi in foaie dreptunghiulara si o masori ca la final sa aiba lungimea cat a tavii si latimea de doua ori mai mare decat a acesteia. Deci, vor rezulta doua foi de placinta. Foaia o tai in jumatate, cu cutitul trecut prin faina. Aceasta foaie este potrivita pentru o tava de 23/33 cm sau putin mai mare. Pentru a se manevra mai usor, foaia se taie in jumatate, cat este groasa (cca 1 cm), inainte de a ajunge la dimensiunile tavii.

 aluat de placinta cu mere

O asezi pe dosul tavii, care a fost bine presarat cu faina si se continua sa se intinda, cat se poate de subtire (3 - 4 mm), ruland sucitorul numai de la mijloc spre margini, in toate directiile. Astfel, foaia nu se va rupe. Daca este necesar se presara putina faina, ca sa nu se lipeasca de sucitor.

La copt, foaia se bombeaza la mijloc si se ridica datorita aerului incorporate intre foite. Din cand in cand se ridica treptat marginile foii de jur-imprejur ca sa nu se micsoreze aluatul la un moment dat prea mult si, cu o pensula, se uda marginea tavii. Lasi foaia la loc , pe masura ce se inainteaza cu udatul. Astfel, foaia se va lipi in acel loc de tava, si nu va fi trasa, cand se dilata aerul.

Restul foii se inteapa cu furculita in 3 - 4 locuri, la distante mai mari, ca sa nu se ridice basici prea mari, pline cu aer.

Tava se introduce in cuptorul dinainte infierbantat la maximul, altfel, aluatul nu se va ridica. Cuptorul nu se deschide inainte de 15 minute, ca aluatul sa prinda forma. Apoi, tava se intoarce daca cuptorul nu coace uniform, iar focul se reduce, daca rumeneste prea tare.

Foaia se coace in 20 minute. Dupa ce s-a copt, foaia se lasa sa alunece pe dosul unei tavi sau pe o planseta. Tava o speli si o racesti inainte sa coci si a doua foaie.

 aluat de placinta cu mere

Dupa ce se racesc, foile se pot suprapune cate doua. Foile pot fi pastrate timp de o luna in punga de nailon.

Inainte de a unge umplutura, fiecare foaie se asaza pe dosul tavii si se incalzeste in 10 minute la foc mijlociu, ca sa se improspateze, apoi se lasa sa se raceasca.

Astfel, acest aluat frantuzesc de placinta cu mere este gata, tot ce trebuie acum este sa pregatesti umplutura. Desi dureaza mai mult prepararea acestuia, vei avea parte de un gust incredibil de bun.

Articolul urmator
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    monika (anonim)
    9 aprilie 2012 20:08

    e f int. aceasta foaie, dar pt. placinta cu branya merge?