Rețete delicioase
Înapoi la

5 metode inedite de a prepara un ou: sigur nu stiai aceste retete!

Redactor Alexa Galgau

Oul reprezinta un aliment aproape perfect, o adevarata portie de sanatate plina de nutrienti. Daca obisnuiesti sa il consumi la micul dejun, probabil ca mereu jonglezi cu cele trei variante clasice de oua: fierte, prajite sau omleta. Si oricat de bune ar fi, chiar si de acestea te poti plictisi dupa o vreme. Putina variatie este intotdeauna o idee buna, dar nu trebuie sa renunti la delicioasele oua pentru a avea parte de ea.

Iti prezentam in continuare 5 retete cu ou pe care sigur nu le-ai mai incercat!

5 retete inedite cu oua 

Cuiburi de oua

Sursa foto: simplyrecipes.com

Ingrediente:

- 2 oua;

- putina sare;

- 50 g branza Gruyere rasa.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius si tapeteaza o tava cu hartie de copt.

2. Separa galbenusurile de albusuri si asigura-te ca nu exista resturi de galbenus in albus. Foloseste cate un vas pentru fiecare galbenus de ou si incearca sa nu distrugi forma acestuia atunci cand il separi de albus. 

3. Pune albusurile de ou intr-un vas foarte curat, adauga putina sare si bate-le fie cu un tel, fie cu mixerul, pe viteza mica la inceput si crescand apoi spre viteza mare. Adauga usor branza Gruyere, astfel incat sa nu strici albusul. 

4. Creeaza doua cuiburi din albus, cu adancituri in centru, apoi lasa-le la cuptor timp de 3 minute.

5. Scoate albusurile putin intarite, apoi pune galbenusurile in centrul lor si mai pune ouale la cuptor timp de 3 minute. Se servesc imediat ce le scoti din cuptor.

Pofta buna!

Ou in ceai

Da, ai citit bine! Este vorba despre o veche reteta chinezeasca si vei ramane surprinsa de cat de aromate pot fi aceste oua fierte!

Sursa foto: steamykitchen.com

Ingrediente (6 portii):

- 6 oua;

- 150 ml sos de soia;

- 2 bucati de anason stelat;

- 2 linguri de ceai negru (sau doua pliculete);

- 1 bat de scortisoara;

- 1 lingurita de zahar;

- 1 lingurita de piper Sichuan (optional);

- 2 fasii de coaja de mandarina (optional).

Mod de preparare:

1. Pune ouale intr-o craticioara si acopera-le cu apa, lasa-le pe foc mediu pana da apa in clocot, apoi da focul mai mic si lasa-le la facut timp de 3 minute. 

2. Scoate ouale din cratita (pastreaza apa) si lasa-le sa se raceasca sub un jet de apa rece. 

3. Cu partea curbata a unei linguri, loveste cu blandete suprafata acestora, astfel incat sa se crape coaja. Cu cat lovesti mai mult coaja, cu atat modelul va fi mai interesant. 

4. In aceeasi apa in care ai fiert ouale, adauga ouale si restul de ingrediente. Lasa amestecul pe foc mediu pana da in clocot si apoi da imediat focul mai incet. Lasa ouale la facut pe flacara mica timp de 40 de minute, apoi acopera cratita de pe foc si lasa ouale in zeama respectiva peste noapte, pentru ca gustul sa fie intens. 

Aceste oua sunt perfecte pentru o masa festiva, cand nu stii cu ce sa iti impresionezi musafirii!

Pofta buna!

Ou "brulee"

Daca ai auzit de creme brulee, un desert asemanator cu crema de zahar ars, vei ramane surprinsa sa afli ca metoda de preparare s-a extins si asupra oualor! Suna interesant, nu?

Sursa foto: huffingtonpost.com

Ingrediente:

- 5 oua;

- sare si zahar.

Mod de preparare:

1. Atunci cand apa fierbe, se pun ouale in ea cu ajutorul unei site si se lasa la fiert timp de 5 minute si jumatate. Scoate ouale si pune-le intr-un vas plin cu apa rece (astfel, se va desprinde coaja foarte usor). Secretul curatarii oului fara a-l strica este sa il spargi la baza si sa incepi de acolo.

2.  Taie ouale in jumatati, pune-le pe o tava metalica, presara-le cu sare, apoi cu zahar. 

3. Pentru a le carameliza, ai nevoie de o torta de bucatarie, cu o flacara cat mai puternica. Plimba flacara deasupra fiecarui ou si vei observa ca centrul incepe sa faca bule, aceasta insemnand ca a inceput sa se caramelizeze. Miscarea pe care o faci cu flacara trebuie sa fie circulara. Ouale se mananca imediat.

Pofta buna!

Ou in sos de rosii

Sursa foto: food52.com

Ingrediente:

- 2 linguri de ulei de masline;

- 2 linguri de pasta de tomate;

- 2 ardei rosii mari, taiati marunt;

- 4 catei de usturoi pisati;

- 1 lingurita de pudra de chimen;

- 1 conserva de rosii taiate bucati;

- 6 oua;

- 100 ml de iaurt grecesc.

Mod de preparare:

1. Intr-o tigaie mare  (pe care sa o poti acoperi cu un capac mai tarziu), incalzeste uleiul de masline si apoi adauga pasta de tomate, ardeii rosii, usturoiul, chimenul si o jumatate de lingurita de sare. Lasa ingredientele la sotat timp de 10 minute, pana cand se inmoaie ardeii. Adauga rosiile din conserva, da focul mai mic cand sosul da in clocot si lasa-l la facut inca 10 minute, pana se ingroasa. 

2. Creeaza 6 adancituri in sos si sparge cate un ou in fiecare, pune capacul deasupra tigaii, apoi lasa-le sa se faca pana cand galbenusul ajunge la consistenta dorita. Ouale se servesc in sos, indata ce sunt gata, alaturi de paine proaspata si iaurt grecesc. 

Pofta buna!

Ou posat prajit

Sursa foto: formerchef.com

Ingrediente:

- 2 oua;

- faina;

- pesmet sau firimituri;

- un ou batut;

- sare dupa gust.

Mod de preparare:

1. Pune apa intr-o cratita si adu-o aproape de punctul de fierbere. Adauga otetul apoi toarna cu grija ouale in apa (sparge ouale in cate un castron si apoi adauga-le). Lasa ouale in apa circa 3-4 minute si apoi scoate-le pe un prosop de hartie, lasandu-le la racit cateva minute. 

2. Cat lasi ouale la posat, pune faina, pesmetul si oul batut in trei castroane si amesteca-le cu sare dupa gust. Ia ouale cu ajutorul unei linguri cu gauri si trece-le cu mare grija prin faina, ou batut si apoi pesmet sau firimituri. Lucreaza doar cu baza oualor, ca sa nu spargi galbenusul. Apoi pune-le pe o farfurie si adauga pesmetul si pe partea superioara a acestora. 

4. Intr-o tigaie mare, pune o cana de ulei la incins. Ca sa verifici daca uleiul este suficient de incins, pune niste firimituri de paine in el - acestea trebuie sa se rumeneasca (dar sa nu se maroneasca in mai putin de 5 secunde). Cand uleiul este la temperatura potrivita, adauga ouale in el cu ajutorul lingurii cu gauri. Ar trebui sa dureze 15 secunde sa se rumeneasca pe fiecare parte. Scoate ouale pe un prosop de hartie, ca sa se absoarba excesul de grasime. Se servesc peste o salata verde.

Pofta buna!

Trebuie sa incerci si tu aceste retete cu oua absolut delicioase daca esti genul de persoana care vrea mereu sa invete ceva nou!

Articolul urmator Caisata de casă sau lichiorul de caise: vezi cum se prepară delicioasa băutură

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.