Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta de humus libanez: o gustare de post delicioasa

Reteta de humus libanez: o gustare de post delicioasa

Andreea Gluh, redactor

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Reteta de humus libanez: o gustare de post delicioasa

Caracteristici

Pentru ca este post, poti incerca o serie de retete unice, cu un gust deosebit, care te pot scoate din rutina de a gati traditionalele mancaruri din cartofi, varza si fasole. Asadar, indreapta-ti atentia catre felurile de mancare cu tenta exotica si incearca sa prepari humus libanez.

Afla povestea acestei paste din boabe de naut si descopera cum o poti pregati chiar la tine in bucatarie.


Ce este humusul? Scurta istorie a acestui preparat

Cuvantul "humus" provine din limba araba si se traduce prin "naut". In aceeasi limba, denumirea completa a preparatului este "hummus bi tahina", adica humus cu tahini, pentru ca unul dintre ingredientele acestei gustari este pasta de susan.

In ceea ce priveste originea humusului, se pare ca este legata de numele sultanului Saladin, care a domnit peste Egipt si peste Siria la inceputul celui de-al doilea mileniu. Asadar, in aceasta perioada au aparut primele retete, conform documentelor istorice, desi ingredientele pastei erau cunoscute si consumate de secole de populatia din regiune. De asemenea, au fost descoperite variante ale retetei de humus cu tahini, care presupuneau adaugarea unei mici cantitati de otet si a catorva nuci in compozitie.

Prepararea salatei de humus

Pentru a prepara reteta de pasta de naut, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- doua cesti de boabe de naut uscate, pe care le poti achizitiona din magazinele cu produse naturiste sau boabe de naut din conserva, scoase in prealabil din lichid;

- o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, in cazul in care folosesti boabe de naut uscate;

- trei catei de usturoi pisati;

- o jumatate de ceasca de tahini (pasta de susan);

- o jumatate de ceasca de zeama de lamaie;

- sare si piper dupa gust;

- patrunjel proaspat pentru decor.

 Naut boabe -  12.67 lei

 Tahini - 18.57 lei

Cum se prepara humusul libanez?

Pune la inmuiat boabele de naut uscate in apa in care ai adaugat bicarbonatul de sodiu si lasa-le peste noapte. Daca alegi nautul la conserva, poti renunta la acest pas, pentru ca sunt deja hidratate.

Incepe prepararea pastei de naut prin fierberea boabelor timp de o ora si jumatate sau doua ore la foc mic, intr-un vas acoperit. Cand timpul a trecut, scurge boabele de apa si pune-le intr-un blender sau in robotul de bucatarie, impreuna cu celelalte ingrediente. Mixeaza compozitia pana cand devine o pasta omogena. Rastoarna preparatul intr-un bol, orneaza-l cu patrunjel si serveste-l cu pita libaneza.

Continutul de calorii si de substante nutritive al humusului

O portie de humus are 110 calorii, asadar nu trebuie sa iti faci griji pentru silueta, daca incluzi acest aliment in meniul tau. De asemenea, aceasta pasta contine numeroase vitamine, precum E, B2, B3, B5 si minerale cum ar fi magneziu, mangan, calciu, potasiu si zinc. Toate aceste nutrimente sunt benefice pentru organism si ii asigura acestuia cantitatea de substante necesara in perioada de post, cand consumul de carne este exclus.

Pofta buna!


Gustul humusului libanez este deosebit, asa ca il vei prepara cu siguranta si cu alta ocazie, nu doar in perioada postului.

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?
Incepe quiz
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.