Rețete delicioase
Nu Skin

Care sunt cocktailurile care merg la cozonacul de Crăciun

Joi, 08.12.2016
de Andreea Baluteanu

Nu ştim voi cum sunteţi dar pentru noi nu ar mai fi Crăciun dacă nu am avea pe masă o bucată aburindă, pufoasă şi delicioasă de cozonac. Ne măsurăm bucuria în satisfacţia papilelor noastre gustative şi ignorăm cu bună ştiinţă kilogramele în plus, atât de tare ne place gustul tradiţionalei prăjituri româneşti.

Ce mai putem spune despre un cozonac aromat, însoţit de un cocktail decadent? Dacă simpla evocare a tentaţiei de mai sus ţi-a aprins imaginaţia, propunerile noastre de reţete de cocktailuri care merg cu adoratul cozonac de Crăciun îţi vor merge drept la inimă. Nu ne oprim însă aici, ci te învăţăm şi de unde poţi face rost de cei mai buni cozonaci din ţară, fără niciun strop de efort!

Cel mai bun cadou de Crăciun: cozonaci precum cei ai bunicii şi cocktailuri asortate

Să recunoaştem: un Crăciun fără cozonac e ca o iarnă fără zăpadă. Deşi nu avem din păcate niciun cuvânt de spus cu privire la fulgii de nea, suntem deja echipate cu tot ce trebuie pentru a ne bucura de cei mai buni cozonaci din lume în această iarnă.

De data aceasta, îţi promitem că nu vei mai suspina după cozonacii de vis ai bunicii, dar nici nu vei roboti în bucătărie, pierzând cele mai frumoase ore de sărbătoare, în jurul cuptorului încins. Te întrebi cum e posibil aşa ceva? Soluţia ne vine de la Bucate pe Roate! Nu degeaba întregul univers gastronomic la Bucate pe Roate s-a învârtit în ultimii şapte ani în jurul perfecţionării cozonacului, aşa cum o spun, atât de frumos, chiar maeştrii responsabili cu prăjitura noastră preferată. Reţeta datează de mai mult de trei generaţii, născută în bucătăria plină de miracole a bunicii, dar este preparată cu mijloace moderne: cuptoare electrice ce perfecţionează gustul dumnezeiesc original. Untul e de calitate superioară, aluatul e irezistibil de pufos, aroma te înnebuneşte, crusta rumenită te face să uiţi de orice necaz, iar cacaua, stafidele şi lămâia rasă completează perfect gustul delicios.

Deja îţi lasă gura apă şi simţi că nu mai poţi de nerăbdare până la venirea Crăciunului? Din fericire, Bucate pe Roate nu este expert doar în pregătirea celor mai minunaţi cozonaci, dar şi în livrarea lor. Sistemul de catering îţi va face sărbătorile mai frumoase: poţi comanda începând de acum şi îţi vei primi cozonacii aburinzi, mirosind ademenitor, chiar la uşa casei tale. Ai posibilitatea de a comanda online sau telefonic şi, cea mai bună veste!, livrarea este gratuită. Curmă-ţi nerăbdarea accesând meniul de precomandă al Bucate pe Roate!

O fată matură nu se răsfaţă însă doar în compania unei bucăţi delicioase de cozonac, ci o condimentează minunat cu un cocktail decadent. Surprinde-ţi oaspeţii de Crăciun cu o farfurie plină cu prăjitura noastră preferată şi un pahar mustind de licori irezistibile. Acum că am rezolvat problema cozonacului, îţi oferim cinci reţete se cocktailuri care se potrivesc de minune cu un cozonac, doi sau trei de Crăciun!

Cocktail cald cu cidru, ghimbir şi piper

Ingrediente pentru două porţii:

230 ml de cidru de mere

120 g de burbon

85 ml de lichior de ghimbir (de exemplu, Domaine de Canton, pe care îl poţi achiziţiona online)

suc de lămâie după gust

4 cireşe

piper negru după gust

Fierbe la foc mic cidrul şi burbonul, apoi amestecă cu lichiorul şi adaugă suc de lămâie, după gust. Toarnă în căni sau în pahare, condimentează cu piperul şi decorează festiv cu cireşele, apoi pregăteşte-te să faci cunoştinţă licorii de vis cu minunatul tău cozonac.

Cocktail cald cu vin Riesling

Ingrediente pentru patru porţii:

4 păstăi de cardamom

750 de ml de vin Riesling

2 linguriţe de brandy

2 linguriţe de miere

2 frunze de dafin

sucul de la o lămâie

4 bucăţi de coajă de lămâie

Vinul alb, amestecat cu savoarea cardamomului şi cu dulceaţa mierii este un cocktail perfect! Mai întâi usucă păstăile de cardamom într-o tigaie pe foc încins, întorcându-le pe toate părţile, până ce savoarea lor devine mai pregnantă, şi striveşte-le uşor într-un mojar cu pistil.

Într-o cratiţă de dimensiuni medii, amestecă vinul, brandy-ul, mierea, foile de dafin şi cardamomul, adăugând şi sucul de lămâie. Fierbe la foc mediu, apoi lasă la macerat la foc mic timp de 45 de minute. Strecoară şi umple patru căni sau pahare, pe care le vei garnisi cu bucăţile de coajă de lămâie, ca o adevărată gazdă a Crăciunului!

Ciocolată caldă...cu atitudine

Ingrediente pentru patru porţii:

1 lingură de zahăr granulat

sare kosher după gust

30 de g de cacao

700 de ml de lapte integral

110 grame de ciocolată cu lapte

110 de ciocolată amăruie

2 linguriţe de esenţă de vanilie

o jumătate de cană de espresso

85 de ml de Amaretto

110 ml de whiskey irlandez

Cozonacul şi ciocolata caldă sunt un miracol al Crăciunului...pentru cei mici, iar noi îţi aducem în dar varianta pentru adulţi! Amestecă într-o tigaie cacaua, zahărul şi sarea. Adaugă laptele şi ciocolata şi topeşte la foc mediu, până ce tot amestecul capătă o textură unitară. Continuă cu vanilia, espresso, Amaretto şi whiskey şi amestecă, apoi toarnă această băutură magic de decadentă în pahare!

Cocktail cu cidru, sirop de arţar şi...unt

Ingrediente pentru două porţii:

Sare Maldon

jumătatea de la o lămâie

o lingură de unt moale

2 linguri de sirop de arţar

seminţele dintr-o jumătate de păstaie de vanilie

110 ml de rom

230 ml de cidru de mere

Freacă marginile paharelor cu jumătatea de lămâie, apoi garniseşte cu sare.

Amestecă într-un bol de sticlă untul, siropul de arţar şi seminţele de vanilie. Într-o tigaie pe foc mediu, fierbe romul şi cidrul, apoi toarnă în cele două pahare pregătite. Adaugă deasupra mixul de unt şi pregăteşte-te de party!

Sangria

Nu ai chef de un cocktail cald? Atunci pregăteşte o Sangria: da, ştim, e o reţetă de vară, dar de ce nu ai uita de preconcepţii şi nu ai încerca să o împrieteneşti cu cozonacul tău aburind? Merg de minune împreună! Prepararea e foarte simplă: pur şi simplu amestecă într-o carafă vinul cu toate minunăţiile de mai sus şi lasă peste noapte la frigider, apoi serveşte cu gheaţă şi ghimbir. Tumultul de gusturi din gura ta, cozonacul aburind şi băutura îngheţată te vor înnebuni!

Ingrediente:

- o sticlă de vin roşu, dulce

- 1 lămâie tăiată felii

- 1 portocală tăiată felii

- 1 lime tăiat felii

- 1 piersică tăiată cubuleţe

- 1 ceşcuţa cu căpşuni, cubuleţe

- jumătate de ceaşcă cu zeamă de lămâie

- jumătate de ceaşcă de zahăr

- 2 shot-uri cu lichior de piersici

- 2 linguriţe cu ghimbir tocat

- gheaţă

Cocktail cozonac

Însă, celor mai petrecăreți fani ai cozonacului le recomandăm și cocktailul cu același nume, care este, de fapt, ”o esență tare într-o sticluță mică”.

Ingrediente:

10 ml Jägermeister

20 ml Stroh (Rum)

5 ml Whisky Cream (Bailey’s)

Ingredientele se amestecă și se pun într-un pahar de mici dimensiuni, precum cele pentru shot-uri. Nu mai este nevoie să vă spunem că se consumă dintr-o singură înghițitură.

Așadar, de Crăciunul acesta noi ne vom lăsa ademenite de minunaţii cozonaci de la Bucate pe roate şi ne vom delecta cu cel puţin una dintre aceste reţete de cocktailuri. Intră şi tu pe pagina de Facebook a Bucate pe roate, pentru un plus de inspiraţie!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!