Rețete delicioase
Înapoi la

Cât timp poți mânca ouăle vopsite de Paște

Cât timp poți mânca ouăle vopsite de Paște

Alexandra Dragoi

În perioada Sărbătorilor, în bucătăriile gospodinelor se dă o adevărată olimpiadă de gătit. Cele mai iscusite se întrec în bucate care mai de care mai sofisticate și mai moderne, dar nu uită nici de preparatele tradiționale care fac furori pe mesele îmbelșugate. 

Suntem sigure că de pe mesele de Paște nu au lipsit drobul, friptura de miel, ciorba, salata de boeuf sau ouăle. Vedetele sărbătorii sunt, desigur, ouăle. Roșii, albastre, verzi, multicolore sau cu diferite modele simpatice, ele au invadat și rețetele de socializare și au strâns o mulțime de aprecieri de la prieteni. 

În cât timp trebuie să mănânci ouăle de Paște 

Gospodinele nu s-au zgârcit - dacă luăm în calcul vânzările care s-au înregistrat în această perioadă - la ouă de găină sau de prepeliță. Și dacă ne gândim la toate bucatele de Paște, ne este greu să credem că în câteva zile ouăle o să dispară din frigider. Medicii ne avertizează și ne atrag atenția asupra perioadei optime de consumămare a ouălor vopsite de Paște. Vezi în rândurile de mai în jos mai multe detalii! 

oua vopsite de Paste

În perioada sărbătorilor pascale, consumăm ouă fierte, chiar dacă în restul anului nu prea avem acest obicei. Ne place să ne facem concursuri de ciocnit ouă și să vedem al cui ou este mai rezistent. Deși acest ritual este amuzant, nu trebui să ne atașăm prea mult de el, că nu va ține prea mult. Sau nu ar trebui să țină.

Medicii atrag atenția că ouăle fierte ținute mai mult de o săptămână pot declanșa afecțiuni severe precum: febră, crampe abdominale, indigestii sau diaree. Această regulă nescrisă se aplică în cazul ouălor ținute la frigider, dar situația se schimbă dacă ele sunt ținute la temperatura camerei. În acest caz, după doar două ore de stat la temperatura camerei, ouăle sunt numai bune de aruncat. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este următorul: odată ce ai decojit un ou este recomandat să îl mănânci atunci și să nu îl lași pe masă, nici măcar la frigider. 

Sfaturi de care să ții cont ca să te asiguri că ouăle sunt bune de mâncat 

  • asigură-te că te-ai spălat pe mâini înainte să fierbi și să vopsești ouăle. Este indicat să speli ouăle cu detergent de vase înainte de fierbere din două motive: se lipește mai bine vopseaua și este mult mai igienic. 
  • decorațiunile de pe ouă nu trebuie să conțină substanțe care pot să te îmbolnăvească.
  • păstrează ouăle la frigider în permanență.
  • dacă urmezi tradiția prin care ascunzi ouăle în iarbă ca prietenii să le găsească, încearcă să le așezi în locuri unde animalele nu au acces. 

Așadar, chiar dacă ouăle pe care le-ai vopsit pentru Paște au fost proaspete, nu înseamnă că rezistă mai mult timp după ce le-ai fiert. Încearcă să te încadrezi în perioada a șapte zile ca să eviți vizite neplăcute în cabinetul medicului! 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.