Un plictisitor compot de cirese? Nici pe departe!

Cuprins
Ciresele sunt fructele mele preferate! Poate sunt partinitoare, dar cred cu tarie ca nu exista un desert plictisitor cu cirese! Iar atunci cand am descoperit in carnetul de bucate al bunicii aceasta reteta mai neobisnuita de compot de cirese, am decis sa v-o impartasesc!
Compot de cirese
Ingrediente:
- 1 kg de cirese fara samburi (poti cumpara cam 1.25 kg de cirese si apoi sa le scoti samburii)
- 500 g zahar (poti gasi varianta de zahar cu pectina adaugata; daca nu, achizitioneaza si un pliculet de pectina)
- zeama de la jumatate de lamaie
- 4 lingurite de coniac
Preparare:
1. Pune ciresele intr-un vas adanc si larg, adauga 150 ml de apa si asteapta pana da in clocot. Amesteca timp de 15 minute, pana cand fructele incep sa se inmoaie. Adauga zaharul si continua sa amesteci pana cand se dizolva. Adauga zeama de lamaie si coniacul, apoi da in clocot tot acest amestec.
2. Gateste inca 15 minute pana cand zeama de la acest compot de cirese scade si sosul este ca un sirop fin, cu o culoare purpurie inchis. Ia o lingurita de compot si lasa sa se raceasca in jur de 30 de secunde. Impinge sosul cu degetul si daca se "increteste", inseamna ca este gata. Pune in borcane sterilizate, inca fierbinti (spalate bine cu apa fierbinte si uscate in cuptor la foc mic) si pregateste-te pentru desert!
Nici prea lichid ca un compot plictisitor, nici prea gros ca o dulceata consistenta, acest compot de cirese are toate ingredientele si calitatile necesare pentru a fi alaturat celor mai pretentioase deserturi ale verii. Asadar, innobileaza o inghetata cu vanilie si rasfata o clatita cu un compot: cirese, dar nu asa cum te-ai astepta la ele!


