Indulceste-te cu o dulceata de gutui cu adevarat condimentata

Cuprins
Caracteristici
Incearca sa iesi putin din tipare. Prepara ceva gustos pentru tine dar nu asa cum erai obisnuita, ci dupa o reteta noua. Hai sa pregatim impreuna o dulceata de gutui mai condimentat ca de obicei. Poate ti se va parea o retea neobisnuita, dar vei vedea ca te vei bucura de o dulceata de gutui cum nu ai mai gustat pana acum.
![]() |
Ingrediente:
3 kg gutui
4 cani zahar granulat
Zeama de la o portocala
Coaja rasa de la o portocala
Zeama de la o lamaie
Coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita rasa ghimbir
1 lingurita rasa scortisoara
1 lingurita rasa nucsoara
1 lingurita rasa cuisoare
Cum se prepara dulceata de gutui?
Gutuile se spala foarte bine, se curate de cotoare si codite si se taie in bucatele mici. Se pun intr-o cratita, plina cu apa, astfel incat fructele sa pluteasca. Este important ca vasul pe care il folosesti sa fie foarte incapator. Pune cratita pe foc si lasa fructele sa fiarba. Daca se aduna spuma, da-o la o parte. Pe masura ce apa fierbe, redu focul treptat, acopera vasul si lasa-l pe foc pentru 2-3 ore, sa fiarba la foc mic. Dupa cele 2 ore de fiert, ia o lingura de lemn sau o paleta mai lata si striveste fructele incet. Pastrand cratita pe foc adauga treptate zeama de la celelalte fructe si, pe rand, condimentele, zaharul si coaja de lamaie si cea de portocala rasa. Continua sa fierbi fructele pana cand apa scade si se leaga un sos gelatinos. Mareste apoi putin focul si mai tine dulceata pana prinde consistent necesara. Cand dulceata este gata, pune-o in borcane si lasa-o sa se raceasca bine, dupa care depoziteaza borcanele cu capacul in jos, pentru a nu intra aerul.
Iata cat de usor este sa prepare o dulceata de gutui nu asa cum erai obisnuita, ci doar putin mai...condimentata. Vei savura o dulceata de gutui exceptionala care va da prajiturilor tale un gust cu totul nou.


