Cornulete cu gem si nuca

Este cazul sa mai facem si ceva dulce. De 3 saptamani tot caut o reteta care sa-mi inspire incredere ca produsul final o sa fie unul bun. Iata ca am gasit-o. Cum? Era chiar sub nasul meu, in agenda de bucate "imprumutata" de la mama. In ea existau 3 retete de cornulete, dar cand am vazut ca una din ele este aproape identica cu reteta prezenta in cartea lui Horia Varlan, am zis ca ea e "aleasa". Chiar daca vi se va parea o reteta complexa si greu de facut sa stiti ca nu este deloc asa. Pentru cele 2 ore de munca veti obtine un desert de care veti fi foarte mandri.
Ingrediente:
1 kg faina
4 oua
Un pachet unt
1 cub drojdie
O cana (200 ml) de lapte
300-400 g gem fructe
1 cana nuci macinate
O lingura zahar
O esenta de rom
O lingurita otet
O lingurita sare
O lingura ulei
Mod de preparare:
-Intr-un castron, frecam cubul de drojdie cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.
![]() |
-Amestecam drojdia cu paharul de lapte caldut si o lingura de faina. Acoperim compozitia cu un prosop de bucatarie si o punem pentru 15 minute intr-un loc calduros.
![]() |
-Intre timp, topim untul si batem putin ouale. Intr-un vas mai mare cernem faina (pastram doua linguri de faina pentru mai tarziu) cu ajutorul unei site dese. Facem o gaura mai mare in mijloc, in care punem drojdia cu laptele, ouale, untul topit, lingurita de sare si cea de otet si esenta de rom.
![]() |
-Incepem sa incorporam incet faina de pe marginile "vulcanului" cu ajutorul unei linguri sau a unui cutit. La un moment dat va trebui sa incepeti sa framantati cu ajutorul mainilor pana se incorporeaza toata faina. La final veti obtine o coca elastica.
-Presarati deasupra putin din faina ramasa apoi acoperiti vasul cu doua prosoape de bucatarie; lasati coca la crescut pentru 1 ora intr-un loc cald si ferit de curenti.
![]() |
-Cat aluatul creste zdrobiti nucile (nu foarte marunt) si amestecati-le cu gemul de fructe.
![]() |
-Dupa ce a trecut un ceas, coca ar fi trebuit sa-si dubleze volumul.
-Pe o masa presarata cu faina ramasa intindeti jumatate de coca intr-o foaie de 2-3 mm. Taiati foaia in patrate de aproximativ 5 cm.
![]() |
-In unul din colturile patratului puneti cate o jumatate de lingurita de gem cu nuci. Incepeti cu acelasi colt si rulati cornuletele.
![]() |
-Asezati cornuletele obtinute intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
![]() |
-Bagati in cuptorul incins, si lasati la foc mediu pana se rumenesc, aproximativ 20 min.
-Cand se racesc putin presarati zahar pudra deasupra lor.
![]() |
Pofta mare!
Aceasta reteta ti-a fost oferita de buatarulamator.ro .
