Rețete delicioase
Înapoi la

Cozonac cu nucă şi rahat şi păscuţă cu portocale

Cozonac cu nucă şi rahat şi păscuţă cu portocale

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cozonac cu nucă şi rahat şi păscuţă cu portocale

Caracteristici

*Rețetă de Mădălina Zailic

Cozonacul este regele meselor de sărbătoare în casa noastră. Probabil că acelaşi sentiment îl trăim cu toţii în preajma sărbătorilor.
Cu ajutorul robotului Kenwood Titanium Chef am lăsat deoparte teama de a frământa şi m-am încumetat să las puţin torturile şi prăjiturile fiţoase pentru a încerca reţetele tradiţionale. După ce m-am consultat cu mătuşile şi bunica mea, am încercat reţeta lor tradiţională. De ce reţeta lor când sunt atâtea mii de variante pe internet? Pentru că eu voiam cozonacul copilăriei mele.

Mi-am zis că este imposibil să nu iasă pentru că va munci altcineva la frământat şi anume Kenwood Titanium Chef. Este foarte adevărat că uşurează cu mult viaţa un asemenea robot.

Pentru aluat am folosit:

-1kg de făina albă 000
-270 grame de zahăr tos
-5 gălbenuşuri
-420 ml de lapte cald
-100 grame de unt moale
-100 ml ulei
-64 grame de drojdie proaspătă
-zahăr vanilat
-esenţa de vanilie
-coajă de la o portocală şi de la o lămâie

Pentru umplutură:

-300 grame de nucă prăjită şi tocată
-100 grame de rahat
-100 grame de cacao
-200 grame de zahăr
-2 albuşuri

Am făcut maiaua din drojdie, lapte cald şi puţin zahăr şi am cernut făina de 3 ori direct în vasul robotului.
Am adăugat maiaua peste făină, am amestecat gălbenuşurile cu zahărul şi le am adăugat peste făină şi maia, am pus esenţele şi am pornit robotul!
WOW.... doar puneam lapte călduţ din când în când.... în momentul în care s-a omogenizat amestecul am adăugat untul cubuleţe şi uleiul. L-am lăsat apoi pe Kenwood Titanium Chef să-şi facă treaba şi, Slavă Domnului, şi-a făcut-o foarte bine.
Aluatul nu era nici tare, nici moale, nu era lipicios dar nici prea solid... era perfect!
L-am aşezat în bol, l-am învelit şi l-am aşezat lângă fereastra de unde bătea soarele.

Am pregătit între timp umplutura. Aceasta trebuie lăsată câteva minute înainte de a o folosi.
Am amestecat cacao cu zahăr şi nucă şi apoi am adăugat albuşurile aşa cum erau, lichide. Am amestecat bine şi am lăsat deoparte.
Având în vedere că voiam doar un cozonac şi din reţeta de mai sus ies 2, am gândit să fac şi o păscuţă cu brânză şi portocale.

Aşadar, cât am lăsat aluatul la crescut am pregătit umplutura pt păscuţă:
-500 grame de brânză dulce de vaci grasă
-250 grame de zahăr
-3 gălbenuşuri
-portocale confiate (pentru a confia portocalele am stors zeama de la o portocală şi am tăiat bucăţele mici coajă de la 2 portocale mari cu coajă groasă. Am pus la fiert zeama de portocală cu 100 grame de zahăr şi cu bucăţelele de coajă de portocale, le-am fiert împreună până s-au înmuiat bine cojile-un deliciu)
Buuuun, după aproximativ o oră aluatul a crescut şi m-am apucat de treabă. Ce satisfacţie enormă când am văzut cât era de pufos ...
L-am împărţit în 2. Am luat o jumătate şi am împărţit-o iar în două, am întins două foi pe care am uns umplutura ds cozonac şi am rulat apoi. Am procedat aşa la ambele jumătăţi apoi am răsucit cele două rulouri între ele. Am aşezat în tavă tapetată cu hârtie de copt, am uns cu gălbenuş şi puţin lapte și l-am mai lăsat la dospit încă jumătate de oră în tavă.
Cât a aşteptat cozonacul în tavă, am pregătit păscuţa.

Jumatatea rămasă de aluat, am împărţit-o astfel încât să pot face o margine răsucită şi să pot pune şi baza păscuţei în tavă.
Am folosit o tavă de tort cu pereţi detaşabile, am întins aluat pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt, am turnat peste crema de brânză şi apoi am pus marginea împletită. Am uns cu ou şi lapte şi am dat-o la cuptor. În aproximatov 35 min păscuţă era gata. La fix cât să eliberez cuptorul pentru cozonac.

Cozonacul s-a copt în circa 50 min.

Gustul exact cum mi-l aminteam însă timpul de pregătire undeva la jumătate faţă de copilăria mea şi asta datorită lui Kenwood Titanium Chef care ştie clar ce are de făcut... eu doar am răsucit butonul!

Dacă îți dorești și tu un robot Kenwood, ai 30% reducere la produse selectate, valabilă până la 31 mai, pe www.emag.ro, adaugand în coșul de cumpărături codul Kenwood30. Promoția este valabilă doar pentru produse comercializate direct de Emag (nu și de alți parteneri din Marketplace) pentru următoarele produse: KM286, KVL411OS, KVC311OS + Blender, KM285, KHH 322. (se găsesc aici) 

Articolul urmator
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Ce fruct tropical esti?
Incepe quiz
Ce fruct tropical esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.