Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se taie si se curata un ananas

Cum se taie si se curata un ananas

Redactor Alexa Galgau

Ananasul este printre cele mai apreciate fructe tropicale din lume, datorita gustului si savorii sale inconfundabile, dar si a numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Daca te-ai decis sa incluzi acest fruct delicios in dieta ta, iata cum sa cureti si sa tai corect un ananas, dar si cum sa il servesti atunci cand vrei sa il pui pe masa pe post de desert si nu numai.

Ce beneficii are ananasul?

Consumul de ananas aduce organismului o sumedenie de beneficii si este recomandat chiar si in dietele de slabire , in cantitati rezonabile.

Iata cateva proprietati ale ananasului care te vor convinge sa il incluzi in regimul tau alimentar:

- este plin de vitamine si minerale precum vitaminele A si C, calciu, fosfor si potasiu;

- are un continut ridicat de fibre si imbunatateste digestia, motiv pentru care nu este de evitat chiar daca vrei sa scapi de kilogramele in plus. Atentie, insa! Consuma-l in cantitati moderate, deoarece are multe calorii (o portie de 165 de grame are in jur de 80 de calorii);

- intareste sistemul osos, deoarece contine mangan, o minerala pe care corpul o foloseste pentru a crea tesut osos. O portie de ananas are 75% din cantitatea necesara de mangan intr-o zi;

- are proprietati antiinflamatorii, prevenind si tratand racelile si ameliorand durerile cauzate de artrita .

Cum sa cureti si sa tai corect un ananas

Inainte de toate, trebuie sa inveti sa alegi corect un ananas. Cel mai usor este sa il mirosi la baza. Mirosul trebuie sa fie cel specific de ananas, nu unul de fruct fermentat. Un alt indiciu care iti arata ca e bun ananasul este faptul ca este inca tare, insa nu complet rigid. Daca il apesi si este moale, atunci este prea copt si nu mai poate fi mancat. Odata ce l-ai ales, ananasul este foarte usor de curatat si de taiat, daca respecti urmatorii pasi:

1. Taie varful ananasului cu un cutit mare, cam la un centimetru sub frunze, apoi asaza-l in picioare.

2. Curata coaja pe verticala, de sus in jos, urmarind conturul ananasului. Ai grija sa nu tai foarte adanc, pentru ca partea de sub coaja este cea mai dulce.

3. Taie baza ananasului, cu o grosime de un centimetru.

4. Acum ai un ananas curatat de coaja, dar plin de puncte de care trebuie sa scapi. Pentru aceasta, foloseste un cutit mic si scoate-le individual sau, mai simplu, taie santuri pe diagonala ananasului (vei observa, daca te uiti cu atentie, ca punctele sunt dispuse pe diagonala).

5. Nu iti mai ramane decat sa tai ananasul in bucati sau felii, in functie de preferinte. Pentru a-l face bucati, imparte-l in sferturi, taie miezul, apoi sectioneaza fiecare bucata pe lungime si pe latime.

 

Cum sa servesti un ananas

Ananasul nu trebuie neaparat sa fie servit singur, ci poate fi folosit in numeroase combinatii delicioase, inclusiv in felurile principale.

Iata cateva idei de servire:

- adauga ananas intr-o tigaie, alaturi de alte legume, pentru un aperitiv savuros si deosebit. De exemplu, pune intr-o tigaie broccoli, ananas, ceapa, ciuperci si putin ulei de masline, amesteca bine si lasa pe foc mediu pana se imbina gusturile;

- ananasul nu trebuie sa lipseasca din salata de fructe. Amesteca-l cu portocale, mandarine, mere, banane si kiwi, adauga un strop de coniac pentru amplificarea gusturilor si vei obtine un desert minunat:


- prepara un smoothie delicios din bucati de ananas, portocale, mango si un iaurt slab. Pentru un plus de savoare, adauga si putina esenta de vanilie sau de rom si savureaza aceasta bautura racoritoare intr-o zi calduroasa de primavara sau vara;

- creeaza o garnitura din ananas rumenit la gratar cu putin unt, pe care o poti servi chiar si ca topping pentru un hamburger sau pentru o pizza hawaiiana.

- prepara un sos salsa cu ananas, andrei iuti rosii, ardei jalapeno si suc de lamaie, pe care il poti servi la friptura, fructe de mare sau chipsuri.

Acum ca ai aflat cum sa cureti si sa tai un ananas, trebuie doar sa te hotarasti sub ce forma vrei sa il servesti. Dupa cum ai vazut, exista destule variante de a consuma acest fruct cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.