Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin

Deserturi traditionale, din toata lumea, de Craciun

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Buche De Noel este un desert traditional frantuzesc ce se serveste in perioada Craciunului. Este asemanatoare unei rulade de ciocolata, facuta din cozonac.  Exista mai multe retete de preparare a acestui desert, insa cea mai comuna este combinatia dintre blatul de cozonac pe care se intinde crema de ciocolata, dupa care se lasa la cuptor. Apoi se ruleaza pana se ajunge la o forma de cilindru si se baga la frigider.

Tortul de dovleac este desertul preferat de americani pentru perioada sarbatorilor. Este un tort delicios din ciocolata si piure de dovleac, acoperit cu glazura de ciocolata. De obicei, glazura este un amestec de ciocolata dulce si ciocolata amaruie, care, pentru a fi usor de intins pe tort, mai contine unt, sirop de porumb si coniac.  Pentru a obtine forma circulara de dovleac, se foloseste o tava pe care americanii o numesc "bundt", creata in 1950.

Spaniolii prefera ca desert de Craciun traditionala nuga, numita la ei "turron". Este un desert facut din miere, zahar, albus de ou, alune prajite si nuci. De regula are forma dreptunghiulara sau rotunda, asemanatoare unui tort. In Spania exista 2 tipuri de nuga: tare, o tableta ce contine alune intregi acoperite de un strat consistent de oua, miere si zahar si moale, asemanatoare celei tari, numai ca alunele sunt sub forma unei paste.  

Cei din Ungaria prefera de Craciun o prajitura numita Beigli. Este o rulada facuta din drojdie dulce ce contine o umplutura consistenta de seminte de mac. O alternativa la umplutura de mac poate fi o pasta de nuci sau ciocolata. Ungurii, de obicei, servesc acest desert de sarbatori, impreuna cu un vin rosu.

In Italia, un desert celebru servit cu ocazia Craciunului este Panettone, o paine dulce cu stafide si fructe confiate, care isi are originile in Milano. Acest cozonac este un simbol al Craciunului, atat in Italia, cat si in tari din America de Sud si nu lipseste din meniul de sarbatori.

De Craciun, in Suedia, desertul preferat se numeste Pepparkakor, ceea ce la noi este cunoscut sub numele de turta dulce. De Craciun, suedezii prepara turta dulce sub forma de inimioare. De regula sunt preparate fie cu sofran, fie cu scortisoara si sunt decorate cu glazura.

Christmas Pudding sau budinca de Craciun este nelipsita de pe mesele de sarbatori din Marea Britanie. Acest desert dateaza inca din era Medievala, fiind celebru pentru umplutura de prune. Poate fi savurat impreuna cu o crema de coniac, frisca sau crema de lamaie.

In Portugalia, de Craciun, se serveste Pain Perdu, paine prajita, facuta cu oua si lapte. Feliile de paine se prajesc in cat mai putin ulei, peste ele presarandu-se apoi scortisoara sau zahar. De cele mai multe ori, portughezii mai consuma acest desert impreuna cu un sirop facut din apa, zahar, scortiosoara si coaja de lamaie. La noi acest desert poarta numele de friganele.

Lebkuchen este desertul preferat de germani. Prajitura este asemanatoare turtei dulci, contine miere si migdale. In perioada Craciunului, aceste turte dulci fac parte din traditia germanilor, fiind chiar vandute in cadrul targurilor de Craciun.

La fel cum la noi, cozonacul este nelipsit de pe masa de Craciun, deserturile de mai sus au intrat deja in traditia tarilor respective. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!