Rețete delicioase
Înapoi la

Cozonac pentru Paste cu miez de nuca

Cozonac pentru Paste cu miez de nuca

Roxana Pana

Cozonacul este un preparat traditional romanesc, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Daca anul acesta doresti sa ii surprinzi pe cei dragi cu un cozonac pentru Paste, iata o reteta delicioasa, care va oferi si mai mult farmec sarbatorilor pascale.

Timp de pregatire: 30-40 de minute
Timp de crestere: 1-3 ore
Timp de coacere: 60 de minute
Dificultate reteta: medie
Cantitate: doi cozonaci

cozonac pentru paste

Pufos, aromat si delicios, cozonacul cu miez de nuca reprezinta desertul ideal pentru masa de Paste. Desi modul de preparare este putin mai complicat, rezultatul va merita cu siguranta tot efortul depus.

Ingredientele necesare pentru aluat:

- un kg de faina
- 50 g de drojdie
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- 200-300 g zahar tos
- 5 galbenusuri
- un praf de sare
- coaja de la o lamaie
- esenta de rom
- 3 plicuri cu zahar vanilat

Ingredientele necesare pentru umplutura:


- 300 g nuca macinata
- 200 g zahar
- 1-2 albusuri
- un praf de sare
- 1/2 pahar de lapte
- o lingura de cacao
- o lingura de rom

Modul de preparare a cozonacului pentru Paste

Pasul 1: Se cerne faina in momentul pregatirii (aceasta face ca aluatul sa fie mai pufos). Intr-un vas, se incalzeste laptele cu toata cantitatea de zahar, apoi se lasa la racit.

Pasul 2: Se aprinde cuptorul, deoarece in bucatarie trebuie sa fie cald. Se pregateste maiaua: drojdia se dizolva cu o lingurita de zahar, 2 linguri de faina si alte 2-3 de lapte. Compozitia obtinuta se lasa la crescut in mijlocul unei gramajoare de faina, in vasul in care urmeaza sa se faca aluatul. Cand si-a dublat volumul, se adauga toata cantitatea de lapte, cele 5 galbenusuri batute, praful de sare, coaja de lamaie rasa, zaharul vanilat si esenta de rom, dupa care incepe framantarea pana se incorporeaza toata faina. Din cand in cand, se inmoaie mainile in untul topit si racit, care nu se toarna direct in aluat. Treptat, cu rabdare, se framanta aluatul cu pumnii si cu palmele timp de 30 de minute.

Aluatul se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa creasca intr-un loc caldut. Dospitul depinde de temperatura camerei si de calitatea drojdiei. Timpul mediu de crestere este de 1-3 ore.

Pasul 3: In timpul in care dospeste aluatul se pregateste umplutura. Intr-un bol se amesteca miezul de nuca macinat cu zaharul, romul, albusurile batute spuma, laptele si putina cacao.

Pasul 4: Dupa ce a crescut bine aluatul, se imparte in doua. Fiecare bucata de aluat se aseaza pe o planseta unsa cu unt sau cu ulei si se intinde usor cu palmele, pana se obtine o foaie groasa de un centimetru, peste care se intinde uniform, pe toata suprafata, umplutura de nuci. Se ruleaza, se aseaza in forme incalzite si tapetate cu faina, se acopera cu un servet cald, se pun intr-un loc caldut si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Dupa aceea, cozonacii se ung cu putin ou, se decoreaza cu miez de nuci si un praf de zahar tos.

Pasul 5: La final, cozonacii se introduc in cuptorul incalzit din timp. Se tin la copt, la foc potrivit, aproximativ o ora, pana se rumenesc frumos, dupa care se verifica gradul de coacere cu un pai sau o scobitoare. Daca paiul scos este uscat, cozonacul este copt si se poate scoate, iar daca aluatul se lipeste de pai, inseamna ca nu este copt suficient si mai trebuie lasat la cuptor cateva minute.

Valoarea calorica a cozonacului pentru Paste


Daca te preocupa silueta si nu vrei sa castigi in greutate in timpul sarbatorilor pascale, afla ca aromatul cozonac are o valoare energetica destul de mare, din cauza ingredientelor bogate in calorii. O felie de cozonac (100 g) poate avea chiar si 350 de calorii, asadar consuma-l cu moderatie.

In ciuda modului complicat de preparare, care necesita multa rabdare si indemanare, cozonacul este un desert traditional romanesc care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Asadar, bucura-te de sarbatori cu aceasta reteta delicioasa de cozonac pentru Paste!

Sursa foto: Diva in bucatarie

 

Articolul urmator
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.