Cozonacul pufos, un desert nelipsit de la masa de Craciun

Cozonacul pufos, un desert nelipsit de la masa de Craciun
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 11.12.2013

Cuprins

Cozonacul este unul dintre acele preparate traditionale de Craciun de care nu ne putem satura. Se gasesc cozonaci buni si in comert, insa niciunul nu se compara cu acela copt in casa. Daca vrei ca anul acesta sa fii o gospodina completa, iti oferim aceasta reteta de cozonac pufos cu care sa iti impresionezi familia si prietenii.

 

Ingrediente necesare pentru reteta de cozonac pufos

Aluat pentru doi cozonaci impletiti:

- 1 kg de faina
- 1/2 litri de lapte gras
- 200 grame de unt topit la temperatura camerei (sau poti folosi 100 de grame de unt si 100 mililitri de ulei)
- 2 plicuri de drojdie uscata
- 5 galbenusuri
- o lingurita de sare
- zahar vanilat (cateva pliculete)
- esenta de rom
- 250 grame de zahar

Pentru umplutura:

- 500 grame de miez de nuca
- albusurile de la 5 oua
- 2 linguri de cacao
- 5 linguri de zahar
- 4 linguri de lapte

Pentru uns cozonacul:

- 1 galbenus crud
- 30 ml de lapte

Cum se pregateste cozonacul pufos?

1. Cerne faina intr-un vas mare. Daca vrei sa fii sigura ca va iesi foarte pufos cozonacul, poti sa cerni faina de 2 sau 3 ori.

2. Incalzeste laptele amestecat cu zaharul vanilat si zaharul tos.

3. Amesteca drojdia in lapte caldut, adaug-o peste faina cernuta si presara un strat de faina peste ea. Las-o deoparte pana apar crapaturi in faina presarata peste drojdie, apoi amesteca totul cu o lingura de lemn.

4. Pregateste-te pentru o munca intensa de cel putin 20 de minute, in care vei framanta aluatul. Adauga treptat untul topit la temperatura camerei (niciodata la microunde). Dupa ce ai amestecat aluatul foarte bine timp de aproximativ jumatate de ora, lasa-l la crescut cel putin o ora, intr-un loc cald.

5. Pentru umplutura, toaca nucile marunt si adauga-le in spuma facuta din albusurile de oua, batute foarte bine cu zaharul. Pune in compozitie praful de cacao si cele patru linguri de lapte si amesteca bine, pana obtii un amestec omogen.

6. Imparte aluatul in patru bile si apoi intinde-le pentru a forma patru foi de o grosime de 1.5 centimetri.

7. Unge fiecare foaie cu umplutura, apoi ruleaza-le si impleteste doua rulouri pentru a obtine cozonacul impletit.

8. Pune cozonacii in tavi si lasa-i la dospit inca 40 de minute, la loc caldut, fara curent.

9. Unge cozonacii cu amestecul de galbenus si lapte si presara peste ei zahar, mac, nuci macinate sau scortisoara, dupa preferinta.

10. In cuptorul preincalzit la 180 de grade pune la copt cozonacii timp de 40 de minute. Poti verifica daca s-au facut cu ajutorul unei scobitori (daca o infigi in coca si nu ramane nimic pe ea, inseamna ca sunt gata cozonacii).

Chiar daca poate parea complicata pentru o incepatoare, aceasta reteta de cozonac pufos trebuie incercata. Daca respecti intocmai pasii de mai sus, vei obtine un desert delicios, de care tu si familia ta va veti indragosti.

Nu stii ce cadouri de Craciun sa le cumperi celor dragi? Gaseste idei in sectiunea Cadouri de Craciun DivaHair!
Vezi si
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Miercuri, 11.12.2013
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Raluca Margean | Miercuri, 11.12.2013
Articolul urmator »
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 23.05.2024
Incepe quiz
Ce desert de Craciun esti?
Ce desert de Craciun esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.11.2024

Ne găsești pe