Bunatati traditionale: Prepara niste mucenici muntenesti

Cuprins
Nu trebuie sa fie neaparat 8 martie ca sa prepari o reteta mucenici fierti ! Mie imi plac indiferent de anotimp si nu mi se pare nepotrivit sa ii pregatesc si vara ! Asadar, daca vrei, pregateste si tu niste mucenici fierti, cu specific muntenesc!
Muncenici fierti
![]() |
Ingrediente:
½ kg faina
½ lingurita bicarbonat
apa
Pentru sos:
2 linguri rase faina
½ kg zahar
1-2 pachete scortisoara
1 lingura rom
sare
un baton de vanilie
coaja de lamaie si de portocala
350g nuci
Mod de preparare:
Prepara un aluat din faina, bicarbonatul dizolvat in putina apa calda, un varf de cutit de sare si apa calduta atat cat este necesara pentru a forma o coca potrivit de tare.
Framanta bine, cam ¼ ora si lasa sa se odihneasca 1 ora. Ia cate o bucatica de coca si fa rulouri cat se poate de subtiri, apoi ineluse mici, pe deget, lipind cele doua capete. Pune-le la uscat pe planseta, peste o fata de masa, timp de o zi, ca sa se usuce.
Aseaza la foc o oala cu 2-3 l apa, cat doresti, putina sare si o lingura de zahar. Cand clocoteste, adauga mucenicii, cu mare atentie, sa nu se sfarame. Ii lasi sa fiarba la un foc incet, iar cand sunt aproape fierti, adauga vanilia taiata fin si zaharul. Dupa cateva clocote da oala de pe foc si las-o acoperita pana se raceste.
Intr-un bol amesteca nucile (jumatate pisate, jumatate date prin masina) si freaca bine cu putina apa rece ca sa se albeasca. Adauga apoi scortisoara praf, coaja rasa de lamaie si de portocala si rom. Toarna mucenicii peste si amesteca usor.
Presara pe deasupra nuci pisate mare si scortisoara praf, pe care nu le mai amesteci in compozitie, pentru mentinerea unui aspect placut al preparatului. Mucenici fierti ca la mama acasa. Asa-i ca ai sa pregatesti si tu aceasta reteta de mucenici fierti?


