Prajitura cu dovleac de post

Cuprins
Iti place dovleacul? Ti-am pregatit o delicioasa prajitura cu dovleac de post cu care sa-ti rasfeti familia de sarbatori sau la orice ocazie speciala. Ingredientul supriza este ghimbirul, un condiment folosit intens in bucatariile traditionale din India, China, Japonia, Indonezia.Dovleacul este portocaliu datorita carotenului pe care il contine, o substanta care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, previne afectiunile cardiovasculare si infectiile. De asemenea, leguma este o sursa bogata de acizi grasi esentiali, vitamine A si C, potasiu, magneziu, zinc. Dovleacul este util in curele de slabire, deoarece contine putine calorii, insa e bogat in fibre alimentare care joaca un rol important in stimularea digestiei.
Daca vrei sa folosesti stafide in prajitura cu dovleac de post, ai grija sa le inmoi putin intr-un pahar de apa, deoarece compozitia este destul de densa datorita dovleacului si uleiului.
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 50 de minute
Timp total: 1 ora
Cantitatea: o tava
Ingrediente
- 3 cani de faina
- 2 cani de zahar
- ½ lingurita de scortisoara
- 2 lingurite de praf de copt
- 2 lingurite de bicarbonat de sodiu
- 2 cani de dovleac ras
- 1 cana de ulei
- 1-¼ cana de coacaze uscate
- ¼ cana de ghimbir, maruntit, proaspat sau uscat
- stafide (optional)
- o portocala sau zahar pudra pentru ornat
Cum sa prepari prajitura cu dovleac de post
1. Curata dovleacul de seminte si de coaja si da-l prin razatoare sau marunteste-l in robotul de bucatarie. Pentru o tava de prajitura vei avea nevoie de doua cani de dovleac.
2. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius. Unge cu grasime o tava de copt mare si tapeteaz-o cu faina.
3. Pune intr-un castron faina, zaharul, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Adauga uleiul si dovleacul si amesteca totul foarte bine. Daca nu te descurci sa amesteci cu mana, deoarece aluatul este destul de rigid, poti sa apelezi la un mixer de bucatarie cu vas. Adauga coacazele, ghimbirul si stafidele (optional).
4. Pune toata compozitia in tava si introdu-o in cuptor pe gratarul din mijloc.
5. Coace prajitura cu dovleac de post aproximativ 40-50 de minute. Verifica din cand in cand temperatura de coacere.
6. Scoate prajitura si las-o la racit timp de 10 minute, apoi mut-o pe un platou.
7. Intinde pe prajitura o glazura de post cu aroma de lamaie, de exemplu sau presara deasupra zahar pudra. Pentru un aspect deosebit, taie o portocala rondele (nu o decoji) si asaza fiecare felie pe cate o portie de prajitura.
Chiar daca este de post, prajitura cu dovleac propusa de noi este la fel de gustoasa ca orice prajitura clasica. Urmeaza recomandarile noastre si vei obtine o prajitura aromata si frageda, ideala pentru mesele festive sau pentru intalnirile din weekend organizate impreuna cu prietenii.
Pofta buna!


