Tort de sampanie pentru Sarbatori

Miercuri, 30.11.2011
Cuprins
Pentru ca mai avem atat de putin timp pana la Craciun si Revelion, iar gospodinele se afla mereu in cautare de retete unice, delicioase, m-am gandit sa va ofer astazi o reteta mai sofisticata, dar absolut remarcabila. Produsul final? Un minunat tort de sampanie pentru zile onomastice, pentru masa de Craciun, pentru a trece in noul an sau pentru o seara romantica in doi. Nu este foarte dificil de realizat, vei avea nevoie doar de putina atentie, indemanare si cele mai proaspete produse.
Iata mai jos cum se realizeaza un tort perfect de sampanie!
Ingrediente:
Pentru blat: 6 oua, 6 linguri de ulei, 6 linguri de zahar, un parf de copt, un praf de sare, 6 linguri de faina, un plic de zahar vanilat (sau un blat de vanilie cumparat gata preparat!).
Pentru blatul din biscuiti: un pachet de bisciti clasici cu vanilie (250 g), 50 g unt
Pentru creme: 1/2 borcan de jeleu de zmeura, 2 oua, 100 g zahar, 200 ml sampanie de cea mai buna calitate, coaja de portocala, un plic de gelatina, 500 ml frisca lichida, o ciocolata alba, 100 g bezele, 200 g zmeura congelata, vanilie, zahar pudra vanilat.

Mod de preparare:
1. Biscuitii se faramiteaza intr-un prosop curat de bucatarie, untul se topeste si apoi caldut se toarna peste pesmetul de biscuiti. Se formeaza un amestec, care se intinde in forma de tort uniform. Peste acesta se pune jeleul de zmeura si se da la rece.
2. Daca nu ai un blat gata cumparat, fa un blat astfel: bate cele 6 albusuri cu un strop de sare, apoi cu cele 6 linguri de zahar puse treptat. Adauga una cate una cele 6 linguri de ulei, cele 6 linguri de faina, zaharul vanilat si praful de copt si amesteca bine pana obtii o crema groasa. Aceasta se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu 35-40 de minute.
3. Cand blatul este copt si se raceste, il poti taia in doua, pe orizontala.
4. Pentru a insiropa blatul eu iti recomand sa faci un suc de zmeura la blander sau un sirop simplu din apa, zahar si vanilie.
5. Se pune gelatina la inmuiat in 80 ml apa rece.
6. Se face crema: cele 2 galbenusuri se bat bine cu zaharul, apoi se adauga sampania, coaja de portocala si galtina (incalzita in prealabil pana la dizolvare, nu fiarta!).
7. Se bat cele doua albusuri cu putin zahar.
8. Se bat 250 ml frisca lichida dupa indicatiile de pe ambalaj.
9. Se amesteca toate: peste galbenusuri se pune albusul si apoi frisca, amestecand de jos in sus. Crema de da la rece 30 de minute.

10. Asamblam tortul:
- blatul de biscuiti care s-a intarit si exista deja in forma de tort
- jeleul de zmeura
- un blat de tort insiropat
- crema de sampanie si frisca
- celalalt blat de tort insiropat
11. Restul de frisca lichida se bate bine si se orneaza tortul cu ea. Se adauga fulgi de ciocolata alba, bezele si zmeura.
12. Tortul se presara inainte de servire cu putin zahar pudra vanilat.
Vezi si

Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean |
Miercuri, 30.11.2011