Tort Raffaello - un deliciu pentru Revelion

Cuprins
Iata cum sa prepari tortul Raffaello pentru Revelion:
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de ulei, un praf de sare, 4 liguri de faina, 2 linguri de cocos ras, un plic praf de copt, esenta de vanilie, 500 ml frisca lichida, 4 ciocolate albe (fara crema), un plic de gelatina, lichior de cocos optional.

Mod de preparare:
- gelatina se pune in 50-60 ml apa rece la inmuiat, timp de 10 minute
- ciocolata alba se rade intr-un castron
- frisca lichida se pune intr-un vas adanc, pe o oala cu apa aflata in fierbere, in bain-marie
- cand frisca incepe sa se infierbante, se adauga ciocolata alba rasa
- gelatina din apa rece se pune pe foc si se incalzeste pana dispar cristalele, insa nu se fierbe, pentru ca atunci ii vor disparea si proprietatile de legare
- intr-un vas se amesteca 2-3 linguri din crema de frisca si ciocolata cu gelatina calda si se rastoarna inapoi in crema
- se pun si 1-2 linguri de lichior de cocos in crema si se amesteca bine
- crema se lasa la rece pana preparam blatul

- cele 5 oua se separa, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat cele 6 linguri de zahar. Spuma trebuie sa fie compacta si "tare".
- peste albusurile bine batute se adauga, trepatat, galbenusurile, cele 6 linguri de ulei, vanilia, faina in ploaie, cocosul ras si praful de copt
- se amesteca totul cu o lingura de lemn, de jos in sus, pentru a nu se "lasa" compozitia
- se incalzeste cuptorul, se tapeteaza o tava de copt cu hartie speciala si se toarna compozitia in ea
- se coace timp de 25 de minute la foc mediu, pana cand blatul are o culoare aurie, frumoasa
- blatul se lasa la racit pe masa si apoi se taie pe orizontala, ca un tort. Daca iese mai gros, se poate taia in 3 sau in 4!
- daca vrei ca tortul sa fie mai moale, se poate insiropa blatul cu un sirop facut din 150 ml apa, 3 linguri de zahar si lichior de cocos (incalzit in prealabil pana la topirea zaharului)
- dupa ce s-a insiropat blatul, se adauga crema
- se acopera prajitura cu celalalt blat, se intind 4-5 linguri de crema pe deasupra si se presara cocos ras.

Tortul se serveste rece (trebuie sa stea la frigider cateva ore sau o noapte) si il poti "combina" cu inghetata de vanilie sau un pahar de sampanie.


