Invata sa prepari o friptura de vita la gratar si serveste-o cu un sos alb

Invata sa prepari o friptura de vita la gratar si serveste-o cu un sos alb
Roxana Gheorghe
Marţi, 23.03.2010

Cuprins

Am ales sa te invat cum sa prepari o friptura de vita la gratar pentru ca, din cate stii, carnea de vita contine cel mai mult fier dintre toate si are si cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre alimentele bogate in proteine, ceea ce inseamna ca ne ajuta sa avem un sistem muscular puternic si sanatos. De asemenea, contine multa vitamina B12, care reduce riscul de aparitie al cancerului de colon.

Carne de vita la gratar

Carne de vita la gratar

Cum prepari friptura de vita la gratar?

De la vita ai nevoie de muschii din ambele parti ale coloanei vertebrale care ii tai in felii de 2 - 3 cm grosime, impreuna cu vertebra respectiva. Partea cu coaste formeaza antricoatele, iar cea fara coaste vrabioarele pe care le vei taia in felii de 2 - 3 cm grosime. Este posibil sa iti fie mai greu sa tai oasele, de aceea este indicat sa fie transate de catre macelar. Pentru a-si mentine mai bine forma, trebuie sa frigi carnea impreuna cu osul, astfel, ea nu se va strange.

Friptura de vita este gata. Pentru ea poti sa prepari si un delicios sos alb, special pentru glasat fripturi.

Pentru acest sos alb ai nevoie de:

60 g faina
40 ml lapte
50 g unt
2 oua
sare
piper
60 g cascaval ras

sos alb pentru fripturi

Cum prepari acest sos alb?

Pui intr-un lighenas smaltuit de 2 - 3 l, faina si ouale intregi care se amesteca bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Diluezi compozitia cu lapte rece adaugat cate putin la inceput, pana cand se subtiaza, apoi pui jumatate de lingurita cu sare si un varf de cutit cu piper. Bati repede cu telul pe un vas cu apa clocotita, timp de 8 - 10 minute, pana cand se ingroasa compozitia precum o smantana care abia curge si toate cocoloasele formate la inceput dispar.

Cand sosul este gata, asezi cu lingura cate un strat de ½ cm grosime peste fiecare felie de carne. Inainte sa o servesti, pui bucatile pe o tava, presari cascavalul ras peste friptura, si o introduci in cuptor, la foc tare, lasand sa se rumeneasca putin.

Acum friptura de vita la gratar este numai buna pentru a fi consumata.

Vezi si
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Marţi, 23.03.2010
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Raluca Margean | Marţi, 23.03.2010
Articolul urmator »
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Incepe quiz
Cat de mult te subestimezi?
Cat de mult te subestimezi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (31)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Somon la airfryer: 4 rețete pe care să le încerci
Raluca Margean | Sâmbătă, 17.08.2024
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024

Ne găsești pe