Pui umplut cu lamaie
Nu suntem mari amatori de carne de pui deoarece ni se pare destul de fada fata de carnea de rata, gasca, vita, oaie sau vanat, preferatele noastre, dar este o carne lejera si accesibila oricui si daca stim sa o gatim cum trebuie poate avea un gust absolut delicios.
Imi place foarte mult lamaia in combinatie cu carnea de pui iar daca il condimentam si cu o mana zdravana de ierburi parfumate, nu are cum sa nu ne placa.
Ingrediente:
1 pui de 1kg
2 lamai
1 pahar de vin alb
50 gr unt
2-3 linguri ulei de masline+ 30 gr ulei de masline
mix de ierburi aromatice ( maghiran, menta, oregano, cimbru proaspat - timo)
sare
piper
Taiem varfurile aripilor si curatam tartita, dupa care trecem puiul pe toate partile prin foc ca sa eliminam eventualele pene necuratate.
Facem doua gauri in pielita de pe ambele parti de langa tartita si introducem in ele copanele puiului ca sa nu se desfaca prea mult in timpul coacerii. In poza de jos se vede cum sunt introduse,
Ungem puiul cu 2-3 linguri ulei de masline sare si piper pe dinauntru si pe dinafara.
Spalam bine de tot lamaia si o intepam adanc pe toate partile cu un bat pentru frigarui sau o furculita.
Introducem lamaia intreaga in pui si il asezam intr-o forma.
Separat, emulsionam vinul cu uleiul de masline si cu sucul proaspat stors al celeilalte lamai. Adaugam ierburile tocate fin si rasturnam acest sos peste pui. Taiem in bucatele mici 50 gr unt si le punem pe deasupra puiului
Introducem puiul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1 h 30 minute.
Dupa primele 30-35 minute intoarcem puiul pe cealalta parte si avem grija sa il ungem mereu cu sosul format in tava.
Dupa ce este rumenit complet pe toate partile, il scoatem din cuptor si il servim alaturi de salata,
Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://adamache-laura.blogspot.com/