Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa repari o mancare prea sarata

Adelina Ion

Sarea este un aliment benefic pentru organism, cu conditia sa fie folosit in cantitate mica. Contine sodiu si clor, minerale care asigura buna functionare a muschilor, a sistemelor nervos si digestiv si a inimii. Pe de alta parte, insa, excesul de sare favorizeaza retentia de apa si aparitia hipertensiunii arteriale sau a accidentelor vasculare.

Dar cum procedam atunci cand, desi suntem adeptele unui consum moderat de sare, avem un mic accident culinar si scapam prea multa sare in macare? Mancarea sarata nu trebuie in niciun caz aruncata, ci reparata. Exista cateva metode foarte eficiente prin care poate fi inlaturat excesul de sare iar asupra acestora ne vom opri in cele ce urmeaza.

Iata, asadar, care sunt metodele prin care se poate desara o mancare sarata!

Legume care absorb sarea in exces din mancarea sarata

Unul dintre trucurile utilizate din cele mai vechi timpuri pentru desararea unei mancari prea sarate il reprezinta folosirea unui cartof sau a unui morcov. De fapt, amidonul prezent in cantitate mare in cartof, respectiv zaharul din morcov sunt cele care absorb sarea in exces, reechilibrand gustul mancarii. Aceasta este o metoda cu care vei merge la sigur. Cele doua legume sunt folosite in special pentru desararea supelor, ciorbelor, tocanitelor sau ghiveciurilor, morcovul putand fi utilizat si in cazul sosurilor. 

 

Curata de coaja un cartof mare, spala-l bine si taie-l pe jumatate. Adauga-l in mancarea aflata pe foc. Lasa-l sa fiarba timp de cateva minute in mancarea sarata, apoi gusta din aceasta. Scoate cartoful din oala doar in momentul in care constati ca excesul de sare a fost absorbit. Daca preferi sa folosesti morcovi, si nu cartofi, curata 2-3 morcovi de marime medie, spala-i bine, apoi taie-i in jumatati si introdu-i in recipientul in care pregatesti mancarea sau sosul. Lasa-i sa fiarba cateva minute alaturi de celelalte ingrediente, dupa care indeparteaza-i.

Alte trucuri pentru eliminarea excesului de sare din mancarea sarata

Zaharul, painea sau lamaia sunt si ele ajutoare de nadejde atunci cand vrei sa indepartezi sarea in exces dintr-o mancare sarata.

• Pune un cub de zahar intr-o lingura si scufunda lingura cateva secunde in mancarea pe care o pregatesti. Nu-i da drumul, insa, in mancare si nici nu-l lasa sa se dizolve complet.

• Introdu doua-trei crutoane sau o bucata de paine uscata in mancarea sarata. Lasa-le cateva minute, timp in care vor absorbi excesul de sare, dupa care indeparteaza-le.

• Aciditatea specifica lamaii contracareaza gustul sarat, de aceea, pentru a repara o mancare sarata, adauga in ea cateva picaturi din sucul unei lamai.

Tehnici de inlaturare a sarii in exces in functie de tipul mancarii

Daca gatesti friptura, paste, orez, leguminoase (fasole, mazare, linte, naut), poti scapa de excesul de sare clatindu-le cu apa. Pune-le intr-o strecuratoare mare si introdu strecuratoarea sub jetul de apa. Lasa apa sa curga timp de cateva minute pe mancarea sarata, dupa care pune-o din nou la foc.

Smantana are si ea proprietati de contracarare a gustului sarat. Daca mancarea ta se preteaza la asezonarea cu smantana, nu ezita sa o folosesti. O poti adauga in mancarea sarata imediat dupa ce ai terminat de gatit si ai stins focul sau direct in farfurie, in momentul in care te asezi la masa.

Cunosti si alte metode de indepartarea a excesului de sare dintr-o mancare sarata?

Articolul urmator Cum faci cea mai bună mâncare de castraveți murați?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.