Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Mancare de orez de post

Luiza Valsan

Renunta la clasicul pilaf si incearca o altfel de mancare de orez de post. Ti-am pregatit doua retete cu orez: una simpla si una putin mai sofisticata. Ramane la alegerea ta pe care o vei pregati, insa iti recomand sa le incerci pe amandoua, deoarece vei experimenta gusturi diferite. 

Prima mancare de orez de post contine trei ingrediente mai putin obisnuite pentru acest tip de reteta: merisoare, alune si arpacas de orz. Daca nu te ispitesc aromele noastre exotice, ti-am pregatit si o a doua reteta simpla de orez de post, la care am adaugat putin sos de soia, un ingredient nelipsit in mancarea chinezeasca. Testeaza ambele retete si consuma-le fie ca fel de sine statator, fie pe post de garnitura.

Mancare de orez de post - reteta cu merisoare si orz

Alunele ofera retetei cu orez de post o sursa de proteine si un plus de textura. Iar orzul este un aliment bogat in fibre, indispensabil in perioada de post.

Consumul de orz echilibreaza digestia, creste imunitatea organismului, este un bun antiinflamator si hipotensor, calmeaza tusea si mareste apetitul sexual.

Merisoarele sunt niste bobite rosii numite si "mierea ursului" si sunt bogate in flavonoide, antioxidanti, vitamina C, fibre, acizi grasi Omega 3, 6, 9. Aceste fructe inhiba cresterea celulelor canceroase, previn bolile de inima si afectiunile dentare, trateaza infectiile urinare si lupta impotriva anemiei.

  

In sezonul rece fructele uscate sunt o alternativa buna pentru cele proaspete, deoarece isi pastreaza proprietatile si nutrimentele mai bine si se asimileaza foarte usor.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 50 de minute
Timp total: 1 ora 
Cantitatea: 6 portii

Ingrediente

- ¾ cana de arpacas de orz
- ¼ cana de orez salbatic
- ½ lingurita de sare
- 2 cani de apa
- 1 cana de suc de portocale
- ¾ cana de merisoare uscate
- 2 linguri de suc de lamaie
- 1 lingura de ceapa tocata fin
- ½ cana de ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- ¼ cana de patrunjel tocat marunt
- 1 cana de alune maruntite

Mod de preparare a mancarii de orez de post, cu merisoare

1. Fierbe apa intr-o oala medie cu capac. Adauga arpacasul, orezul salbatic, sarea si da-le in clocot. Redu intensitatea focului, acopera recipientul si lasa cerealele la fiert inca 20-30 de minute ori pana se inmoaie arpacasul.

2. Intre timp, toarna sucul de portocale peste merisoarele uscate si da-le deoparte. Dupa ce fructele s-au inmuiat putin, scurge-le de sucul de portocale si pastreaza-l intr-o cana pentru a-l adauga mai tarziu la preparat.

3. Scurge mixul de arpacas si orez, amesteca-l cu merisoarele si pune aceste ingrediente intr-o tigaie, pe foc.

3. Toarna intr-un bol sucul de portocale, zeama de lamaie, ceapa, uleiul de masline si condimenteaza cu sare si piper. Pune dressingul rezultat peste compozitia cu orez.

4. Adauga patrunjelul tocat, alunele si amesteca totul bine.

5. Serveste mancarea de orez de post, cu merisoare la temperatura camerei sau rece.

Mancare de orez de post - reteta cu sos de soia

La aceasta reteta cu orez de post am folosit sosul de soia pentru gustul sau aparte. Sosul de soia contine niacina (o substanta care te ajuta sa tii sub control valorea colesterolului), minerale (cu efect antioxidant, cum ar fi magneziul), vitamina B3 (ofera protectie pielii, nervilor si sistemului digestiv), triptofan (aminoacid necesar organismului pentru a produce serotonina, hormonul care iti induce starea de fericire si te ajuta sa dormi mai bine).

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp total: 20 de minute
Cantitatea: 1 portie

Ingrediente

- 100 g de orez
- 1 ardei gras rosu, mediu
- 1 ceapa medie
- 2 catei de usturoi pisati
- 50 g de mazare congelata
- 3 linguri de sos de soia
- ulei de masline, apa, mirodenii

Mod de preparare a mancarii de orez cu sos de soia

1. Fierbe orezul in 200 ml de apa cu sare, aceasta fiind cantitatea ideala recomandata de marii bucatari. Daca il fierbi in prea putina apa, risti ca orezul sa devina cleios si sa se arda; iar apa multa umfla bobul prea tare si il face lipsit de consistenta. Evita sa amesteci orezul in timp ce fierbe.

2. Lasa orezul sa se raceasca in oala acoperita cu un capac.

3. Toaca in cubulete ardeiul gras si ceapa.

4. Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie si caleste legumele.

5. Adauga orezul, sosul de soia, mirodeniile si usturoiul.

6. Pune boabele de mazare congelata si tine tigaia pe foc pana se inmoaie.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!