Rețete delicioase
Înapoi la

Pastitsio sau lasagna greceasca

Ioana Budeanu

Pastitsio este considerat de catre greci o mancare traditionala specifica, insa tinand cont de asemanarile cu celebra lasagna italiana, originalitatea produsului consta doar in faptul ca in loc de foile de lasagna, grecii folosesc pene. In rest, sosul delicios de carne si sosul bechamel sunt la fel. In plus, grecii folosesc si cateva condimente deosebite, foarte aromate, care dau savoare preparatului Pastitsio. Invata sa prepari acest fel de mancare minunat!

Paste, rosii, carne si ceapa

Ingrediente:


- o punga de 500 g pene
- 800 g carne tocata de vitel (se poate si carne de porc si vita, amestec)
- 2 cepe mijlocii
- 2 catei de usturoi
- 1 cutie rosii in suc propriu
- cateva stafide
- sare, piper, scortisoara
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de faina
- 500 ml lapte
- 100 ml smantana
- nucsoara, piper alb
- putin unt pentru uns tava
- 100 g cascaval

Pastitsio

Mod de preparare:


- pastele se fierb dupa instructiunile de pe ambalaj
- intr-o tigaie mare si neaderenta se taie cepele si usturoiul si se calesc 2-3 minute intr-o lingura de ulei
- peste ceapa se adauga carnea tocata si se amesteca bine
- se lasa la foc mediu 10 minute, pana dispare culoarea rosie a carnii
- se adauga rosiile in sos (taiate), stafidele, sarea, piperul si scortisoara si se amesteca
- se mai lasa 7-10 minute pe foc, pana scade sosul si se ingroasa putin
Lasagna greceasca

- se prepara sosul Bechamel: intr-o tigaie se pun 2 linguri ulei de masline si 2 linguri de faina si se amesteca incontinuu (focul trebuie sa fie mediu)
- se dauga 500 ml de lapte si smantana si se fierbe sosul 10 minute, amestecand tot timpul
- se da deoparte
- intr-un vas de sticla sau intr-o tava de friptura (unsa bine cu unt) se pune jumatate din cantitatea de paste (le poti aseza una cate una pe lungime, daca vrei ca Pastitsio sa aiba o forma perfecta)
- se adauga jumatate din sosul de carne si jumatate din sosul Bechamel
- se repeta operatiunea, iar la sfarsit se toarna tot sosul Bechamel ramas si se rade 100 g de cascaval
- preparatul se pune in cuptorul preincalzit si se lasa 30 de minute, pana se rumeneste frumos pe deasupra.

Daca vei folosi carne de porc si vita amestec, Pastitsio ca iesi mai apos (si mai gras). Se poate servi fierbinte sau rece. Merge excelent cu un vin rosu sau cu o bere.
 
 
Articolul urmator 6 rețete cu vinete pentru diete

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Lav
    26 martie 2012 18:06

    o punga de 500 g pene?? ce-s alea?? poate paste ?

    Oana.Zidaru
    27 martie 2012 09:09

    Exista mai multe tipuri de paste, in functie de forma lor. Pennele sunt cele tubulare. Cu siguranta ai auzit de Penne Carbonara.

    Lavinia Gabriela
    27 martie 2012 19:07

    Chiar nu stiam ca se numesc asa. Multumesc! :)