Placinta cu dovleac cu foi de casa, o incantare in fiecare toamna
Cuprins
- Ingrediente necesare pentru placinta cu dovleac cu foi de casa
- Cum prepari placinta cu dovleac cu foi de casa
Toamna nu ar mai fi la fel fara platourile cu placinta de dovleac aburinda, ingredientul preferat al acestui anotimp. Cu siguranta iti amintesti si tu de anii copilariei, de momentele in care bunica ori mama ta te rasfatau cu acest desert minunat. Avem pentru tine reteta unui preparat aromat si extrem de gustos, numai bun de savurat alaturi de cei dragi. Iata cum poti sa pregatesti placinta cu dovleac cu foi de casa!
Ingrediente
necesare pentru placinta cu dovleac cu foi de casa
Pentru foi:
- 400 g de faina;
- o jumatate de lingurita de sare;
- o cana de apa calda (nu fierbinte);
- 5 linguri de ulei;
- extract de vanilie;
Pentru umplutura:
- un dovleac placintar;
- 120 g de zahar (poti sa potrivesti cantitatea dupa preferintele tale);
- doua lingurite de scortisoara;
- o lingurita de nucsoara;
Pentru decor (optional):
- zahar pudra.
Cum prepari placinta
cu dovleac cu foi de casa
Pentru inceput, pregateste dovleacul pentru placinta. Curata-l si da-l pe razatoare, dupa care amesteca-l cu scortisoara, nucsoara si zahar. Pune compozitia obtinuta intr-o cratita pe foc, amestecand din cand in cand pana se mai inmoaie dovleacul si se evapora sucul lui.
Intre timp, pregateste si foile de casa. Amesteca faina cu sare si ulei, dupa care adauga putin extract de vanilie si toarna si apa calduta treptat in recipient. Amesteca cu o lingura la inceput, apoi poti sa folosesti si mainile. Rezultatul trebuie sa fie un aluat moale si care sa nu se lipeasca de maini. Urmatorul pas il reprezinta acoperirea aluatului cu un prosop. Lasa-l deoparte timp de un sfert de ora, apoi framanta-l inca putin pana se mai intareste compozitia. Imparte aluatul in doua si mai lasa-l deoparte timp de 5-7 minute.
Intinde cu ajutorul unui sucitor cele doua bucati de aluat, avand grija sa le faci cat mai subtiri, apoi unge-le cu ulei. Intinde umplutura pe fiecare foaie de aluat, dupa care ruleaza-le cu ajutorul unei folii de plastic sau al unui prosop. Pune hartie de copt intr-o tava, apoi aranjeaza in ea placinta cu dovleac cu foi. Daca rulourile create nu au loc in tava, taie-le astfel incat sa incapa. Unge foile deasupra cu putin ulei, apoi introdu tava in cuptorul preincalzit timp de jumatate de ora. Dupa aceea, verifica starea desertului si mai lasa-l zece minute daca nu este facut bine.
Scoate tava din cuptor, lasa placinta la racit, apoi taie-o dupa preferinte. Optional, poti sa presari putin zahar pudra pe ea ori sa incerci si alte ingredinte apetisante.
Toamna se numara placintele cu dovleac... mancate. Lasa-te sedusa de miresmele toamnei si incearca aceasta reteta de placinta cu dovleac cu foi, de departe cel mai sanatos desert de toamna.