Rețete delicioase
Înapoi la

Rețete de prăjituri care nu te vor îngrășa de Crăciun. Află-le ingredientul secret!

Rețete de prăjituri care nu te vor îngrășa de Crăciun. Află-le ingredientul secret!

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Rețete de prăjituri care nu te vor îngrășa de Crăciun. Află-le ingredientul secret!

Caracteristici

Este bine cunoscut faptul că mesele copioase de Crăciun ne dau organismul peste cap! Fripturile cu carne suculentă, sarmalele apetisante, dar pline de grăsimi, şi prăjiturile scufundate în râuri de frişcă şi ciocolată sunt un festin, dar și un mic coşmar pentru sistemul nostru digestiv, care trebuie să facă faţă fluxului ridicat de calorii, periculos mai ales după perioadele îndelungate de post!

De acest Crăciun, noi vrem să ne bucurăm de o alimentaţie echilibrată, care să ne facă să ne simţim bine, pline de viaţă şi de energie! Îţi oferim mai jos reţete de prăjituri care nu te vor îngrăşa de sărbători, cu un ingredient secret care îţi poate schimba viaţa! Podusele fără gluten sunt o opțiune nu doar sănătoasă, dar și prietenoasă cu silueta ta, argument tocmai bun pentru a le include în preparatele de sărbători.

Reţete de prăjituri delicioase şi sănătoase

Perioada sărbătorilor presupune, pe lângă petreceri minunate, brazi decoraţi festiv, cadouri fabuloase, dar şi multă oboseală şi stres. Nu e de mirare că, după ce se încheie feerica lună decembrie, te simţi mai epuizată ca niciodată, începând noul an lipsită de prospeţime. La rândul său, excesul de zahăr şi de grăsimi din alimentaţia de Crăciun nu este străin de disconfortul nostru fizic, afectându-ne întreg organismul.

Alimentele fără gluten reprezintă cheia unei vieţi fericite nu numai pentru persoanele afectate de boala celiacă, ci şi pentru cele sănătoase, care îşi doresc să încerce o dietă mai uşoară. Eliminând glutenul din mâncăruri, îţi vei susţine sistemul digestiv, vei dobândi mai multă energie şi vei regla nivelul de colesterol, probleme asociate cu alimentația din timpul sărbătorilor de iarnă.

Tocmai de aceea, de acest Crăciun, noi ne propunem să renunţăm la prăjiturile tradiţionale și„grele” ale sărbătorilor şi să mizăm pe reţete originale, dar la fel de delicioase. Eroina noastră? Făina fără gluten! Ne aşteaptă o multitudine de sortimente pe alimentespeciale.ro, dar și alți „aliați” ai siluetei tale, numai bune pentru minunăţiile de reţete de mai jos!

Fursecuri cu ciocolată „Mesagerii lui Moș Crăciun”

Ingrediente:

- ¾ cană de unt;

- 1 ¼ cană de zahăr brun;

- ¼ cană zahăr alb;

- 1 linguriţă de esenţă de vanilie;

- 1 ou;

- 2 ¼ mix făină fără gluten pentru patiserie (noi ne-am îndrăgostit acest produs);

- 1 lingură de praf de copt fără gluten (încercaţi acest produs);

- 1 lingură de bicarbonat de sodiu;

- 1 lingură de sare;

- 340 g de fursecuri americane cu ciocolată.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzeşte cuptorul la 190 de grade Celsius şi acoperă cu hârtie de copt tava pe care o vei folosi.

  2. Într-un bol, amestecă untul şi zahărul, apoi adaugă treptat oul şi vanilia, mixând până ce obţii un amestec unitar. Continuă cu mixul pentru patiserie, bicarbonatul de sodiu şi praful de copt, apoi adu în ecuaţie şi sarea. Amestecă gândindu-te la prăjiturile de Crăciun şi completează cu fursecurile americane, mixând din nou cu destoinicie.

  3. Pune amestecul în tavă, folosind o linguriţă pentru a obţine forma de fursecuri, apoi lasă fursecurile la cuptor pentru 6-8 minute sau până ce dobândesc o crustă aurie. Acum te poţi înfrupta din minunăţii, ştiind că vei oferi familiei tale un desert sănătos!

Florentine cu migdale

Ingrediente:

- 190 g de fulgi de migdale;

- 25 g de făină fără gluten (noi adorăm acest produs);

- 1 linguriţă de coajă de portocală;

- ¼ linguriţă de sare; 

- 85 g de zahăr brun;

- 40 g de unt;

- 2 linguriţe de sirop de orez brun;

- 2 linguriţe de lapte de cocos;

- 1 lingură de esenţă de vanilie;

- ¼ cană de ciocolată neagră topită;

- ½ lingură de ulei de cocos.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzeşte cuptorul la 135 de grade Celsius şi aşterne hârtia de copt în tavă.

  2. Mărunţeşte fulgii de migdale şi adaugă într-un bol făina, zahărul, coaja de portocală şi sarea.

  3. Pune la foc mediu untul, siropul de orez brun şi laptele de cocos, amestecând până ce obţii o compoziţie unitară, pe care o vei răsfăţa apoi cu esenţa de vanilie.

  4. Amestecă cele două compoziţii şi lasă-le se „cunoască” vreme de 10-15 minute.

  5. Cu ajutorul degetelor umede, formează florentinele şi aşază-le cuminţi în tavă. Lasă-le la copt aproximativ zece minute (sau până ce capătă crusta aurie), apoi ornează cu un mix de ciocolată topită şi ulei de cocos. Arată fabulos şi sunt delicioase!

Turtă dulce „Vin colindătorii”


Ușor crocante, dulci și prietenoase cu silueta! Așa sunt aceste prăjiturele intitulate „Vin colindătorii”. Se pregătesc destul de simplu, iar ingredientele sunt excelente pentru persoanele care nu tolerează glutenul.

Ingrediente:

- seminte de in și puțină apă;

- 1 ceașcă de zahăr brun;

- un sfert de cană de unt de arahide;

- 3 linguri de melasă;

- un sfert de cană de margarină;

- 3 lingurițe de ghimbir ras;

- o jumătate de linguriță de scorțișoară;

- puțină sare;

- o jumătate de linguriță de praf de copt;

- o cană de făină fără gluten (pe care o puteți achiziționa de aici).

Mod de preparare:

  1. Mixați într-un bol mare o linguriță de semințe de in și puțină apă (întotdeauna sunt un bun înlocuitor pentru ou). Lăsați să se odihnească pentru 5 minute. Adăugați margarina puțin topită, melasa, untul de arahide, sarea, zahărul brun, praful de copt și bateți bine compoziția, până când devine consistentă.

  2. Adăugați apoi făina fără gluten și amestecați bine cu o lingură de lemn, până când conținutul devine omogen. Întreaga compoziție ar trebui să își păstreze forma atunci când este presată cu degetul. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați totul la dospit timp de oră, de preferat pe timpul nopții.

  3. Până să introduceți în cuptor omuleții de turtă dulce, preîncălziți-l la 350 de grade Celsius, după care pregătiți-vă să modelați turta dulce. Foaia de aluat trebuie întinsă pe un blat tare. Aceasta va fi modelată până când va avea o grosime de 30 de mm. Presărați și cu făină fără gluten, pentru a nu se lipi. Începeți să tăiați aluatul cu forma pe care o aveți la îndemână: vă recomandăm o formă de omuleț (doar `vin colindătorii”).

  4. Când ați terminat de realizat formele de aluat, puneți-le într-o tavă și lăsați-le pentru cinci minute la congelator. Acestea se vor întări și vor fi mai ușor de transferat pe tava care va intra în cuptor. Puneți în tava pe care o veți introduce în cuptor o hârtie pergament și umpleți-o cu simpaticii „colindători”. Lăsați tava cu „colindători” la cuptor între 8 și 10 minute.

Pufoșenii de Crăciun

Este o rețetă pentru persoanele care nu vor sau nu au voie să consume produse ce conțin gluten și este alegerea excelentă dacă aveți mereu aceiași invitați la masa de Crăciun. De ce? Pentru că vor fi surprinși de ingeniozitatea voastră și vor reveni mereu cu plăcere în casa voastră.

Ingrediente:

- 112 g de unt vegetal (sau chiar unt de proveniență animală pentru cei care nu au acest stil de viață);

- 133 g zahăr brun;

- o linguriță de extract de vanilie;

- 3 lingurițe de aquafaba (lichidul care rezultă în urma gătirii leguminoaselor, precum năutul sau fasolea) sau 50 de grame de piure de dovleac;

- ¾ lingurițe de praf de copt fără gluten;

- ¼ lingurițe de sare de mare;

- 266 g făină fără gluten;

- 75 g făină de migdale;

- 56 g mălai fără gluten;

- o linguriță de lapte de migdale.

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 375 de grade Celsius și pregătiți două foi de hârtie pergamentate. Adăugați untul vegetal (trebuie să fie tăiat cubulețe și puțin mai moale, nu topit complet), într-un bol mai mare și amestecați bine până când compoziția capătă o consistență omogenă (în aproximativ un minut ar trebui să obțineți această consistență). Adăugați zahărul și amestecați cu mixerul, la viteză medie, timp de un minut. Adăugați vanilia și amestecați din nou. Adăugați apoi praful de copt și sarea de mare în compoziție și se amestecați bine.

  2. Făina fără gluten, făina de migdale și mălaiul se vor împleti și ele în compoziție până când toate ingredientele vor deveni omogene. Puneți și laptele de migdale și amestecați din nou.

  3. Aluatul pe care îl obțineți trebuie să fie destul de gros și ușor de modelat. Veți vedea că atunci când va ajunge la această consistență nu-l veți mai putea amesteca. Dacă este prea gros, adăugați lapte de migdale, dacă este prea subțire, mai puneți făină.

  4. Dați aluatul la frigider timp de 15 minute. Scoateți aluatul și începeți să modelați în mici sfere: atenție, aluatul încă va fi moale, așa că trebuie manevrat cu grijă. Aranjați sferele pufoase pe hârtia pegamentată, dar lăsați spațiu între ele și apăsați-le ușor, până când acestea devin plate. Lăsați-le la copt timp de 11-12 minute: veți vedea că se vor ivi mici biscuiți aurii și pufoși, cărora nu le vor rezista nici cei mai pretențioși invitați.

Aceste reţete de prăjituri speciale pentru Crăciun nu îți vor afecta sănătatea, dar îţi vor înnebuni papilele gustative! Accesează http://alimentespeciale.ro pentru alte produse fără gluten pe care să le introduci în alimentaţia ta, pentru o viaţă armonioasă, ca desprinsă din poveştile cu prinţi şi prinţese ce trăiesc sute de ani!

Surse foto: pexels.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.