Somon in crusta aromata, la cuptor
Cuprins
Caracteristici
- Rețete rapide
- Rețete culinare
- Prânz
- Cină
Somonul in crusta aromata este o reteta delicioasa, potrivita atat pentru cina, cat si pentru pranz. Afla cum il poti prepara la tine acasa.
Ingrediente pentru somon in crusta aromata
- 1 somon de 1,6 kg (sau cum il aveti, intreg sau rondele);
- 1 lamaie (coaja si zeama, care va fi folosita 1/2 la prepararea pestelui si 1/2 pt. sos);
- 5 linguri de pesmet;
- 2 catei de usturoi;
- rozmarin, patrunjel, menta - ce ierburi va plac
- cateva boabe de coriandru
- sare;
- piper;
- ulei de masline.
Pentru sos:
- 4 linguri de iaurt;
- 1 galbenus;
- lamaie si ulei de masline;
- sare si piper.
Cum prepari somon in crusta aromata la cuptor
Daca ai pestele intreg il decapitezi si il cureti de solzi si inotatoare. Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu putin rozmarin, se aseaza intr-un vas si deasupra se stoarce 1/2 de lamaie. Se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la frigider 1 ora.
Se prepara sosul, amestecand continuu, intr-o craticioara in bain-marie, galbenusul, zeama si coaja de la 1/2 lamaie, iaurtul, 1 lingura de ulei de masline, sare si piper (alb, de preferinta):
Se lasa pe abur, amestecand, doar pana se ingroasa (putin mai gros decat smantana pentru frisca) dupa care se scoate imediat:
Se pregateste amestecul aromat pentru crusta:
Jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, coriandrul, ierburile aromate, piperul, putin sare si pemetul se dau la blender.
Pestele se scoate din frigider si se tavaleste in acest amestec, presand usor cu palma ca sa adere mai bine la suprafata:
Se aseaza feliile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 20 de minute.
Se serveste cu o garnitura la alegere.
Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/