Rețete delicioase
Înapoi la

Tort cu mac și cremă de fructul pasiunii, un desert perfect

Tort cu mac și cremă de fructul pasiunii, un desert perfect

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Tort cu mac și cremă de fructul pasiunii, un desert perfect

Caracteristici

Te-ai săturat să faci aceleași torturi de fiecare dată când ai de sărbătorit ceva special? Atunci a venit momentul să ieși din zona ta de confort și să treci la un alt nivel, pentru că universul deserturilor pare să se prezinte cu infinite variante care mai de care mai tentante. De exemplu, cine ar putea vreodată să reziste unui tort cu mac cu cremă și glazură din fructul pasiunii? Dacă numai gândul la această combinație minunată de arome ți-a creat o poftă nebună, încearcă rețeta de mai jos și vei primi de la cei dragi titlul de maestru cofetar!

Tort cu mac și cremă de fructul pasiunii

Iarna râvnim după deserturi care conțin fructe, tocmai pentru că ele ne duc cu gândul la zilele călduroase și plăcute de vară. Acest tort cu semințe de mac și cremă din fructul pasiunii are o textură bogată, în care finețea cremei se îmbină cu „cranțul” jucăuș al macului și îți surprinde papilele gustative în cel mai plăcut mod posibil.

Ingrediente pentru blatul cu mac:

  • 150 g făină albă;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 150 g zahăr granulat;
  • 1 lingură de coajă rasă de portocală;
  • 2 lingurițe de coajă de lime;
  • 110 g de unt nesărat, la temperatura camerei;
  • 2 ouă mari, bătute ușor;
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie;
  • 250 ml lapte la temperatura camerei;
  • 2 linguri de semințe de mac.

Ingrediente pentru crema de fructul pasiunii:

  • 200 g zahăr alb;
  • 125 ml de piure din fructul pasiunii;
  • 5 gălbenușuri mari;
  • 4 linguri de unt nesărat, tăiat în cubulețe de 1 cm.

Ingrediente pentru glazura din fructul pasiunii:

  • 150 g zahăr pudră;
  • 3 linguri de piure de fructul pasiunii;
  • 1 lingură de zeamă de portocală.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și unge cu puțin unt două tăvi rotunde de 15 cm diametru (dacă nu ai două, poți coace blaturile separat). Tapetează-le cu hârtie de copt și dă-le cu puțină făină, apoi pune-le deoparte cât prepari blatul pentru tortul cu mac.

  2. Cerne împreună făina, praful de copt și sarea într-un castron mediu. Combină cele două tipuri de coajă de citrice  și zahărul într-un vas, apoi amestecă-le cu mixerul, până obții o compoziție de o consistență asemănătoare cu nisipul umed. Adaugă untul și continuă să amesteci cu mixerul pe viteză medie 2-3 minute, până obții o cremă pufoasă și ușoară. Scade puțin viteza și adaugă ouăle bătute, puțin câte puțin, până se încorporează complet, iar la sfârșit adaugă vanilia, pentru a aroma compoziția.

  3. Dă viteza mixerului pe minimum și adaugă alternativ mixul de făină și laptele, câte puțin din fiecare, începând și terminând cu făina, până se omogenizează aluatul. Ia o spatulă din silicon și adaugă semințele de mac amestecând cu mișcări circulare de sus în jos, pentru ca aluatul să iasă cât mai pufos.

  4. Împarte aluatul în cele două tăvi și lasă-le la cuptor 20 de minute, apoi rotește-le la 180 de grade și continuă să le coci până blaturile trec testul cu scobitoarea, circa 15 minute. Scoate-le de la cuptor, lasă-le la răcit 15 minute, apoi ia-le din tăvi și lasă-le la răcit complet înainte de a asambla tortul.

  5. Cât timp se răcesc blaturile, poți să te ocupi de crema din fructul pasiunii. Amestecă zahărul, piureul din fructul pasiunii și gălbenușurile într-o cratiță mică și pune-le pe foc mic-mediu, amestecând încontinuu în cremă până devine destul de groasă încât să formeze un strat consistent pe lingură. Ia-o de pe foc și adaugă untul, câte un cub o dată, până se topește complet. După ce ajunge la temperatura camerei, acoperă crema cu o folie de plastic și pune-o la frigider. Este recomandat să o faci cu o zi înainte, ca să apuce să se închege destul.

  6. Pentru a face glazura din fructul pasiunii, dă zahărul pudră prin sită, într-un castron mediu. Amestecă piureul de fructul pasiunii și sucul de portocale, apoi adaugă încet acest mix peste zahăr, amestecând încontinuu. Ar trebui să obții o glazură destul de groasă.

  7. Pentru a asambla tortul, trebuie să te decizi dacă vrei să aibă două sau patru straturi. Dacă vrei ca blaturile să fie mai subțiri, trebuie să le tai în două, pentru a obține patru blaturi. Pune cremă de fructul pasiunii între blaturi, dar nu și peste ultimul, apoi toarnă glazura peste el, lasând-o să curgă pe margini. Lasă tortul la frigider cel puțin 30 de minute înainte de a-l servi.

Cu un asemenea tort cu mac, nu poți decât să îi surprinzi pe musafiri și să îi faci să îți ceară insistent această rețetă minunată!

Încearcă și acest tort cu cremă de ciocolată, un desert păcătos de bun!

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
În ce desert te vei reîncarna
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.