Rețete delicioase
Înapoi la

Tort de ciocolata delicios: invata cum sa il prepari

Tort de ciocolata delicios: invata cum sa il prepari

Laura Laurentiu

Ingrediente:

Blat:

200 de grame de ciocolata cu cel putin 60% cacao (eu am folosit cu 80%)
200 de grame de unt
75 ml de lapte
300 de grame de zahar muscovado
3 oua de dimensiune medie
25 de grame de cacao
175 de grame de faina (eu am folosit integrala)
1 lingura buna cu granule pt. cafea instant
125 ml. de apa
1 lingurita rasa de praf de copt
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 praf de sare


Ganache:

300 de grame de smantana pentru frisca
200 de grame din aceeasi ciocolata cu cel putin 60% cacao

Decor:

100 de grame de ciocolata cu 60% cacao, rasa sau carlionti (aici nu cred ca alegerea mea, de a folosi ciocolata cu 80% cacao, a fost prea fericita, aceasta fiind foarte moale, carliontii nu mi-au iesit atat de frumosi cum as fi dorit)

  

 

Preparare:

Pentru blat: se aprinde cuptorul la 150 de grade. Se pregateste o forma de tort cu inel detasabil (se unge cu grasime solida si/sau se captuseste cu hartie de copt).

Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas rezistent la foc. Deasupra se pune untul taiat in bucati. Cafeaua instant  se dizolva in 125 ml de apa rece si se pune peste unt si ciocolata rupta in bucati:

 

Se pune vasul pe foc si se incalzeste doar pana ce se topeste bine ciocolata, dupa aceea se trage deoparte si se pastreaza acoperit:

  

Ouale se mixeaza cu zaharul, intr-un vas incapator, pana ce se formeaza o crema consistenta. Se adauga laptele:

 

Faina se amesteca foarte bine cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul de sodiu:

  

Mixand pe viteza mica, se adauga compozitia cu ciocolata topita la cea de oua. Se adauga apoi si faina, amestecand cu miscari circulare de jos in sus pana ce se incorporeaza complet:

  

Chiar daca rezultatul obtinut vi se pare cam lichid, blatul va fi nemaipomenit, moale si cu o consistenta umeda, o opera de arta el in sine. Asadar, se toarna compozitia obtinuta in forma:

  

Evident, pasul urmator este ca se introduce forma in cuptor pana cand partea superioara pare ferma si testul cu scobitoarea e pozitiv. La mine a ajuns in starea asta intr-o ora si 15 minute!

Blatul copt se lasa sa se raceasca putin in forma:

  

Apoi se scoate, se indeparteaza hartia de copt si se aseaza pe un gratar pana ce se raceste complet:

 

Blatul rece se taie pe orizontala in trei straturi - cu grija, pentru ca e foarte fragil, dar chiar daca acesta e un inconvenient, facand manipularea mai dificila, in privinta gustului si a consistentei preparatului final e clar un castig:

  

Pentru ganache, se pregateste ciocolata:

  

Se rupe in bucati si se pune, impreuna cu frisca lichida, pe foc, amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata in frisca:

  

Asamblare: - pe fiecare din straturile inferioare ale blatului se pun 3-4 linguri de ganache (nu trebuie sa fie mult, doar cat sa se lipeasca straturile intre ele) si se acopera cu urmatorul:

 

Tot ganache-ul ramas se toarna deasupra tortului, ajutand usor, cu o spatula, ca fluidul sa se imprastie dezmatat pe deasupra si sa se reverse sfidator pe marginile tortului:

  

Nebunia asta se pune in frigider, iar cand s-a racit complet se decoreaza cu ciocolata rasa sau carlionti, bucati neregulate de ciocolata (pentru carlionti, se topeste ciocolata si se toarna pe o suprafata neteda, unsa cu grasime solida. Se da la congelator pana se solidifica si apoi se rad carliontii cu cutitul).

 

Sectiune:

  

In incheiere, cateva cuvinte din partea unei "victime" care a gustat, a crezut ca a murit si ca s-a trezit in rai: nu e tort pentru copii mici! Totusi, are jumatate de kilogram de ciocolata si mai ceva cacao si cafea pe langa! Dar gustul... dar consistenta... si totusi, pe pachetele de ciocolata scria ca sunt bogate in antioxidanti naturali! (nu, nu incerc sa-mi caut scuze, nu, nu!). In definitiv, nu am mancat decat o felie... dar cate calorii o fi avut felia aia?

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 
Articolul urmator
Chef Adi Hădean ne învață secretul celui mai bun tiramisu din lume
Chef Adi Hădean ne învață secretul celui mai bun tiramisu din lume
Ce fel de ciocolata esti?
Incepe quiz
Ce fel de ciocolata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (116)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    geno (anonim)
    11 iulie 2013 12:12

    nu cred ca se mai gandeste cineva la calorii... eu una nu :)) arata demential!!

    Dany(lacutara) (anonim)
    9 septembrie 2009 12:12

    Super!pregatit,consumat ,DELICIOS!10 cu felicitari,draga Laura,mai multe retete astept de la tine

    Laura (anonim)
    7 septembrie 2009 11:11

    smantana pentru frisa se gaseste la magazine.E acea frisca de la cutie care doar trebuie batuta.In reteta de mai sus se foloseste lichida direct din cutie.

    maria (anonim)
    3 septembrie 2009 09:09

    arata delicios

    hellgirl26
    4 septembrie 2009 20:08

    smantana pt frisca se gaseste de cumparat?:-/