Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

10 iubiri de poveste care au rămas în istorie

Luni, 04.06.2018
de Sorina Corneanu

Iubirile de poveste ale îndrăgostiţilor cărora nimic nu le stătea în cale, chiar dacă întreaga lume le era împotrivă, încă  sunt o sursă de inspiraţie. La o privire mai atentă, toate aceste mari iubiri au însă un sfârşit tragic. Cu toate acestea, datorită lor am înţeles că dragostea adevărată este mai puternică decât orice altceva în lume.

Cele mai frumoase povești de iubire din istorie

Paris şi Elena

Conform mitologiei grecești, dragostea dintre Paris și Helen a fost cauza care a dus la prăbușirea Troiei. Prințul troian Paris este ales pentru a decide care din cele trei zeițe - Hera, Athena și Afrodita - este cea mai frumoasă. El a ales-o pe Afrodita, pentru că aceasta i-a promis în schimb că îi va oferi cea mai frumoasă femeie din lume, pe Elena, care era căsătorită cu regele Menelau. Câțiva ani mai târziu, Paris a mers, totuşi, în Sparta și a răpit-o pe Elena, declanşând prăbuşirea Troiei. El a murit în războiul troian, iar Elena s-a întors la soţul ei din Sparta.

iubiri mitologie

Foto: Pinterest

Orfeu şi Euridice

Eroul mitologic Orfeu, cunoscut pentru muzica sa frumoasă, care a fermecat toată lumea, chiar și pietrele și animalele sălbatice, este cunoscut şi pentru dragostea profundă pentru soția sa, Euridice. După moartea acesteia, în urma unei muşcături de şarpe, Orfeu a decis să pătrundă în lumea de dincolo pentru a o aduce înapoi. Cu muzica lui, a fermecat zeii și aceştia i-au permis să o aducă înapoi pe Euridice. Doar că nu i-au spus şi să nu privească înapoi până când nu ies din Iad. Astfel că, odată ajuns la porţile Iadului, Orfeu s-a întors să vadă dacă Euridice îl urmează, ceea ce a dus la pierderea definitivă a acesteia în lumea de dincolo.

orfeu si euridice

Foto: Pinterest

Cleopatra şi Marc Antoniu

Dragostea dintre frumoasa egipteancă și Marc Antoniu reprezintă una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire cunoscute în istorie. Ambii s-au sinucis după ce au fost învinși de trupele romane. Potrivit istoriei, aceştia sunt îngropați împreună, dar locația mormântului lor rămâne una secretă.

cleopatra si marc antoniu

Foto: Pinterest

Lancelot şi Guinevere

Povestea lui Lancelot a fost inspirată de cea a lui Tristan și a Isoldei. Lancelot și Guinevere au o relaţie adulteră: Guinevere este căsătorită cu regele Arthur care, la început, nu bănuiește nimic. În cele din urmă, acesta află că soția lui are o relaţie de iubire cu unul dintre cei mai loiali cavaleri ai săi. Astfel, regele legendar, în lupta cu rivalul său, este rănit mortal. Guinevere, devastată pentru că este principala responsabilă pentru distrugerea mesei rotunde și decăderea lui Arthur, se retrage la o mănăstire. Lancelot intră şi el într-un schit și, în cele din urmă, devine preot. Ambii își petrec restul vieții în pocăință.

imagine mitologie

Foto: Pinterest

Romeo şi Julieta

Probabil cea mai faimoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor, iubirea dintre Romeo şi Julieta a rămas emblematică prin frumuseţea, puritatea şi profunzimea sentimentelor împărtăşite. Povestea dezvăluie o influență majoră a vechilor povestiri despre dragostea tragică, în special a poveştii lui Pyramus și Thisbe, ale căror familii se disprețuiesc reciproc și refuză să accepte dragostea împărtăşită de copiii lor. Doar că iubirea lor merge dincolo de moarte, astfel că îndrăgostiţii se vor sinucide, plătind preţul suprem pentru împlinirea relaţiei.

romeo si julieta

Foto: Pinterest

Shah Jahan și Mumtaz Mahal

Deşi mai puţin cunoscuţi, dragostea lor a fost încununată cu un monument faimos în întreaga lume - Taj Mahal. Shah Jahan și Mumtaz Mahal au fost cuplul puternic Mughal, care a împărtășit o iubire de poveste până când Mumtaz a murit, atunci când a dat naştere celui de-al 14-lea copil. Devastat de moartea soţiei sale, Shah Jahan, căzut în depresie profundă, îşi găseşte puterea motivat de dorinţa de a construi un templu în amintirea soţiei sale. Astfel a luat naştere una dintre cele mai mari capodopere arhitecturale ale lumii, pentru a servi ca ultim loc de odihnă al iubitei sale soții. La scurt timp după terminarea Taj Mahalului, Shah s-a îmbolnăvit și a murit, fiind îngropat alături de soţie.

cuplu care a intrat in istorie

Foto: Pinterest

Napoleon și Josephine

Relația dintre Napoleon și Josephine a fost agitată încă de la început. La numai două zile de la nuntă, Napoleon a plecat într-o campanie militară în Italia, iar Josephine, care a rămas singură la Paris, a început o aventură cu locotenentul Hippolyte Charles. Deşi cei doi au divorţat, Napoleon recăsătorindu-se cu Marie-Louise, din Austria, care a dat naștere moștenitorului mult așteptat (pe care Josephine nu i l-a putut oferi_, ultimele cuvinte ale lui Napoleon au fost: „Franța, armata, șeful armatei, Josephine”.

cuplu regal

Foto: Pinterest

Alexandru I al Serbiei și Draga Mašin

Dragostea dintre Alexandru I al Serbiei şi Draga Mašin pare să fi fost mai puternică decât ei înşişi. Relaţia dintre tânărul rege şi văduva cu 12 ani mai în vârstă decât el, care îi era şi doamnă de onoare reginei mamă, a scandalizat ţara. Dar nimic nu a putut să îl oprească pe Alexandru să se căsătorească, nici măcar regina mamă care, din cauza opoziţiei sale, a fost izgonită din ţară.

Situaţia s-a înrăutăţit după scandalul sarcinii false. Cuplul regal a subminat reputaţia internaţională a ţării şi a înfuriat astfel un grup de ofiţeri militari, care a început să conspire împotriva acestora. Când au apărut zvonurile că unul dintre fraţii necunoscuţi ai reginei va fi proclamat moştenitor la tron, conspiratorii au decis să acţioneze. În 1903, un grup de ofiţeri militari a invadat palatul regal şi i-a asasinat pe Alexandru şi pe soţia sa.

cuplu regal alexandru I

Foto: Pinterest

Bonnie și Clyde

Bonnie și Clyde, îndrăgostiţii fără pereche și criminalii intraţi în istorie, au trăit ceea ce puţini cred că este posibil: dragostea la prima vedere. Când Bonnie și Clyde s-au întâlnit, în 1930, acesta din urmă avea deja un cazier judiciar impresionant, dar Bonnie nu s-a lăsat intimidată. Mai mult, aceasta a hotărât să se alăture lui Clyde în acţiunile sale criminale și au trăit împreună o frumoasă poveste de iubire, până când moartea i-a despărțit. Ei au fost uciși de ofițerii de poliție în Bienville Parish, Louisiana, în 1934. Cuplul a vrut să fie îngropat împreună, dar familia lui Bonnie nu a permis acest lucru.

bonnie si clyde

Foto: Pinterest

Tristan şi Isolda

Dragostea dintre Tristan şi Isolda a devenit cunoscută în Franţa secolului al XII-lea. Se crede că povestea a fost inspirată dintr-o legendă celtică mai veche. Există mai multe verisuni ale poveştii celor îndrăgostiţi adulteri, dar toate urmează acelaşi curs. Isolda trebuia să se mărite cu Mark, unchiul lui Tristan. Însă, pe drum spre Cornwall, atât ea, cât şi Tristan beau o poţiune de dragoste care îi face să se îndrăgostească iremediabil unul de altul. Isolda se căsătoreşte cu Mark, însă, din cauza poţiunii de dragoste, ea nu îşi poate învinge iubirea faţă de Tristan. Relaţia lor e sortită eşecului, astfel că cei doi sunt curând prinşi de Mark, soţul Isoldei. Deşi reuşesc să scape de pedeapsa cu moartea, Isolda este nevoită să se întoarcă la soţul ei. Tristan pleacă din Cornwall şi se căsătoreşte cu o femeie pe care o cheamă tot Isolda. Dar în momentul în care este rănit de o lance cu vârful otrăvit, ultima dorinţă a lui Tristan este să o vadă pe Isolda, dragostea lui adevărată. Povestea de dragoste se termină cu Tristan murind de disperare, convins că Isolda l-a uitat şi că nu vrea să vină să îl vadă, în timp ce Isolda moare plângându-şi iubitul, la căpătâiul căruia ajunge prea târziu.

tristan si isolda

Foto: Pinterest

Dragostea dă sens tuturor lucrurilor pe care le întreprindem, iar la iubiri de poveste visează, până la adânci bătrâneți, oricine crede în profunzimea sentimentului.

Surse foto: Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!