20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență

20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență

Lorena Pintilie

O relație de codependență este aceea în care partenerii nu au un echilibru în ceea ce privește puterea (luarea de decizii și nu numai), iar identitățile lor ca indivizi separați se omogenizează până ce unul dintre ei nu mai știe cine este cu adevărat pe cont propriu. Practic, unul sau ambii parteneri devin dependenți de relație și de dinamica acesteia.

Principalul „simptom” al codependenței se manifestă când unul dintre parteneri simte nevoia continuă de a pune nevoile celuilalt pe primul plan. Autocontrolul dus la extremă, sacrificiul de sine și teama de a fi respins sunt alte semnale de alarmă. Acestea, însă, nu sunt singurele.

Te temi că ești „codependent/ă” în relație? Iată ce te-ar putea da de gol!

Pentru a-ți recupera independența, este absolut necesar să înțelegi cu exactitate ce înseamnă codependența și care sunt semnele că te afli într-o relație de acest gen. Îți punem la dispoziție o explicație clară și continuăm cu cele 20 de indicii revelatoare, care îți vor arăta dacă te afli în punctul în care trebuie să faci o schimbare.

Ce este codependența

Codependența, așa cum îi spune și numele, presupune ca o persoană să devină aproape 100% dependentă de un alt om, în general de partenerul său. „Codependenții” au tendința de a pune nevoile celuilalt mai presus de propriile dorințe și se grăbesc să rezolve orice problemă care le-ar putea tulbura partenerul. Dacă te afli în acest caz, înseamnă că nu reușești să stabilești limite sănătoase în relațiile pe care le legi cu cei din jur, și implicit, cu cel/cea cu care îți împarți viața.

Tu, ca partener codependent, ai nevoie de afirmare și de dragoste pentru a te simți cu adevărat valorat/ă. Probabil că te confrunți, de asemenea, și cu o stimă de sine scăzută și cu un sentiment de inferioritate față de iubitul tău/iubita ta.

Bărbații se confesează: Top 10 motive pentru care nu răspund mesajelor femeilor

O analiză sociologică a constatat că modelele de comportament codependent implică adesea patru elemente principale :

  • Auto-sacrificiul;
  • Tendința de a se gândi în mod exagerat la ceilalți;
  • O dorință de control care ar putea duce la conflict;
  • Incapacitatea de a înțelege și de a articula emoțiile.

Bărbat încercând să o consoleze pe iubita sa.

Ce cauzează relațiile codependente?

Există mai mulți factori care pot duce la formarea unui astfel de parteneriat, cum ar fi:

  • Creșterea în sânul unei familii disfuncționale, cu conflicte, comportament neadecvat și abuzuri;
  • Relația nocivă și toxică dintre un părinte și copilul său, ce îl poate determina pe acesta din urmă să își reprime pentru tot restul vieții propriile sentimente;
  • Faptul de a avea un membru al familiei cu o afecțiune fizică sau psihică;
  • Un mediu familial cu unul sau ambii părinți dependenți de alcool sau droguri;
  • Un părinte narcisist;
  • Traume sau pierderi experimentate la o vârstă fragedă.

20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență

1. Renunți la fericirea ta pentru fericirea partenerului tău

Există multe moduri în care poți renunța la fericirea ta în favoarea altei persoane. Printre exemple se numără cedarea constantă în fața dorințelor celeilalte persoane, lăsându-l/lăsând-o să ia toate deciziile. Ți-e greu să spui că te deranjează ceva pentru că nu vrei să îl/o superi și preferi să i te subordonezi voluntar. 

2. Realizezi că nu mai ai timp pentru tine

Un alt indicator al unei relații de codependență este sentimentul că nu mai ai o viață proprie. Nu mai ai timp pentru tine, astfel că nu îți mai satisfaci nevoile și dorințele.

3. Continui să rămâi în relație chiar dacă partenerul ți-a greșit de nenumărate ori

Îi permiți partenerului tău/partenerei tale să te dezamăgească în mod repetat sau să-ți facă rău. Acest lucru rezultă dintr-o lipsă de respect de sine și prin absența limitelor în relație. În subconștient, crezi că meriți să fii tratat/ă așa. Partenerii codependenți se justifică frecvent pretinzând că își pot schimba iubitul/iubita/ sau soțul/soția în viitor.

4. Ți-e greu să îți expui și să îți comunici nevoile

Partenerul tău/partenera ta este capabil/ă să își exprime nevoile față de tine și să le satisfacă cât ai clipi, dar tu nu poți face același lucru. Chiar și atunci când reușești, cererile tale vor fi fie ignorate, fie devalorizate.

5. Cauți tot timpul aprobarea lui/ei

Cel mai important factor pentru tine este ceea ce crede el/ea despre tine. Desigur, e normal să apreciem părerea partenerului într-o relație, dar persoanele codependente duc această valorizare la un nivel periculos.

6. Te simți responsabil pentru faptele lui/ei

Atunci când vorbești cu prietenii sau familia, te trezești că din senin oferi tot soiul de justificări pentru comportamentul nepotrivit al partenerului/partenerei. Apoi te simți rușinat/ă pentru cuvintele sau faptele sale.

7. Ești mult prea loial/ă

În majoritatea relațiilor, loialitatea este o calitate, dar devine problematică atunci când merge prea departe. Rămâi alături de partenerul tău în ciuda faptului că știi că relația este disfuncțională și că nu ești tratat/ă cu respect. Să suporți abuzul emoțional și alte comportamente dăunătoare fără să ridici o obiecție este un semn grav de codependență.

8. Ți-e frică de respingere

Te simți validat/ă atunci când mai multe persoane te complimentează, în special cel/cea cu care îți împarți viața. Cu toate acestea, începi să te îndoiești de tine și de alegerile tale atunci când ești criticat/ă sau respins/ă și nutrești o frică asfixiantă în acest sens.

Un cuplu se căsătorește la 8 ani după ce s-a cunoscut la un spital unde amândoi au primit transplanturi de inimă în aceeași zi

9. Tinzi să devii sufocant/ă

E normal pentru partenerii dintr-un cuplu să comunice intensiv. Cu toate acestea, s-ar putea să fii codependent/ă dacă îți bombardezi iubitul/iubita cu mesaje și devii neliniștit/ă atunci când nu răspunde imediat. Prin acest comportament sufocant, cauți validarea că încă ține la tine.

Un cuplu certându-se în timp ce femeia îl respinge pe bărbat.

10. Tu dai, iar el/ea primește

E OK să lași de la tine când vă aflați într-un conflict sau dispută, însă nu exagera. Nu e bine să oferi mai mult decât primești, așa că „raționalizează” cu ingeniozitate.

11. Termenii și condițiile celuilalt definesc relația

E bine să stabilești anumite reguli și limite când vine vorba de o relație, dar în niciun caz nu e OK să trăiești doar după regulile celuilalt. Condițiile voastre trebuie puse în mod egal „la masă”!

12. Crezi că ești un partener/o parteneră dedicat/ă și ideal/ă

Mulți parteneri codependenți consideră că acțiunile lor sunt pozitive. Ei cred că, prin faptul că se angajează față de partenerul lor, sunt un partener dedicat și ideal deoarece vor face orice pentru fericirea celuilalt. Nu sunt conștienți de cât de distructiv și dăunător poate fi să îți dedici întreaga viață altcuiva, ignorându-ți în acest timp propriile nevoi.

13. Nu îți place să își petreacă timpul liber fără tine

Nu poți avea încredere în celălalt și nu accepți ideea ca el/ea iasă în oraș fără tine. Este esențial să le oferi oamenilor flexibilitatea de a-și stabili propriul program și de a petrece timp cu prietenii și familiile lor, lucru pe care tu nu reușești să îl iei în considerare.

14. Ai o „slăbiciune” pentru cei aflați în nevoie

Te afli frecvent în situația de a avea grijă de alții în relații? Ești atras/ă de cei care au nevoie de ajutor? Persoanele codependente se simt înclinate să formeze legături cu cei care nu își pot purta singuri de grijă.

15. Există un dezechilibru semnificativ în relație

În mod frecvent, este posibil ca tu să-i dedici mai mult timp, atenție și concentrare.

16. Te simți blocat/ă în relația ta

Te simți captiv/ă în relație, însă parcă nu vrei să o recunoști. Poate că ai realizat că nu e persoana potrivită pentru tine, dar nu faci nimic pentru a schimba acest aspect.

17. Te folosești de sex pentru a atrage atenția

Confunzi frecvent dragostea cu intimitatea sexuală, deși ceea ce îți dorești cu adevărat este să fii iubit/ă. Folosești sexul pentru a obține iubire și apropiere, pentru că ai nevoie de validarea faptului că te dorește fizic.

18. Nu îți dai seama ce simți cu adevărat față de relația în care te afli

Este dificil să faci distincția între aspectele pozitive și negative ale relației tale atunci când ești întrebat/ă „cum merg lucrurile?”. Nu acorzi suficient timp pentru a-ți analiza sentimentele și emoțiile, deoarece ești foarte preocupat/ă de cealaltă persoană. Ca urmare, realizezi că ți-ai neglijat total opiniile și nici măcar nu le mai cunoști.

19. Experimentezi anxietate atunci când ești în preajma lui/ei

Când sunt alte persoane în jur te simți în largul tău și poți vorbi deschis despre ce ai în minte. Dar când partenerul/ partenera ta se află în preajmă, te blochezi și te retragi din frică de „a nu îl/o deranja”.

10 semne că își pierde interesul față de tine și cum să le gestionezi

20. Nu ai deloc încredere în tine

Dacă ai dificultăți în a avea încredere în tine și simți că părerea celorlalți e mai importantă decât ceea ce crezi tu despre propria persoană, e clar că ești un individ codepentent în relație.

Este perfect normal să te îndrăgostești și să susții persoana cu care ai intrat într-o relație. Cu toate acestea, este, de asemenea, vital să îți înțelegi limitele. Clarifică-ți foarte bine diferența dintre a fi un/o iubit/ă cooperant/ă și unul/una codependent/ă. Recunoscând diferitele semne ale unei relații codependente, vei ști dacă te afli sau nu într-una. Și, orice ar fi, ține cont de faptul că există speranță și că poți depăși această etapă a vieții.

Surse foto: Freepik

Surse articol: Stylecraze

Articolul urmator
6 semne concrete că viața ta se învârte în jurul relației tale amoroase
6 semne concrete că viața ta se învârte în jurul relației tale amoroase
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.