Acte necesare în caz de divorț

Acte necesare în caz de divorț

Sorina Corneanu

Căsătoria reprezintă o etapă importantă în viața unui om, raportarea la viața de familie, schimbarea priorităților, a planurilor de viitor, a așteptărilor. Dar ce te faci când așteptările îți sunt înșelate și căsătoria devine mai degrabă o corvoadă decât o împlinire?

Automat, în acest caz intervine divorțul, rata acestuia fiind destul de mare. Aproximativ 35% din căsătorii se încheie cu un divorț.

Iată ce acte trebuie să ai la dosarul de divorț, dacă vreodată ajungi în această situație!

 acte de divort

  1. Cererea de chemare în judecată: acest document se depune în original și trebuie să conțină datele membrilor cuplului (nume întreg, adresa de domiciliu la care se va primi corespondența, cod numeric personal etc.). După ce datele membrilor cuplului sunt completate, trebuie menționat motivul cererii de divorț (desfacerea căsătoriei/exercitarea autorității părintești etc.), dar și motivele care au condus la această decizie (părăsire de domiciliu, violență, neînțelegeri iremediabile etc.). De asemenea, dacă cel care solicită divorțul are și probe ori martori care îi pot susține declarația cu privire la motivele pentru care solicită divorțul, este bine ca acest aspect să fie menționat în cererea de divorț. Totodată, dacă solicitantul este reprezentat de un avocat, are obligația de a trece și această informație în cererea formulată.
  2. Taxa de timbu: în funcție de motivul cererii de divorț, cuantumul acestei taxe poate varia între 50 de lei (pentru prestație compensatorie între soți) și 200 de lei (pentru divorț prin acord).
  3. Certificatul de căsătorie (în copie) trebuie anexat la dosar.
  4. Certificatele de naștere ale copiilor, dacă este cazul, vor fi anexate în copie, conform cu originalul. Dacă reclamantul nu este în posesia acestora, poate obține oricând o copie de la Primărie.
  5. Adeverința de venit – aceasta trebuie să includă venitul pe ultimele 6 luni, anterioare cererii de divorț. În cazul în care există minori în grija părinților, această adeverință va servi la stabilirea pensiei alimentare a minorilor.
  6. Conform noului Cod de Procedură Civilă din 2013, părțile au obligația de a avea un certificat de mediere emis fie de un mediator, fie de un avocat, document care atestă că au trecut deja prin această etapă și că împăcarea între părți nu a fost posibilă. Acest certificat trebuie depus, în mod obligatoriu, la dosar.
  7. Alte documente: având în vedere că fiecare divorț are un motiv diferit, solicitantul este liber să anexeze dosarului orice alt document care ar putea fi concludent în instanța de judecată. De exemplu, în cazul în care violența este motivul solicitării divorțului, se pot anexa certificate medico-legale care atestă acest lucru, simplificând procesul de divorț.

Reclamantul va depune trei dosare: cel pentru instanța de judecată trebuie să conțină cererea în original, iar celelalte două dosare se vor întocmi pentru pârât și pentru autoritatea tutelară.

Reclamantul trebuie să depună personal, la Judecătorie, aceste dosare. Acestea pot fi depuse și de avocat, însă acesta trebuie să aibă procură notarială specială pentru a face acest lucru în numele reclamantului.

Deși divorțul poate fi eliberator și benefic, de preferat ar fi să nu se ajungă aici. Specialiștii îndeamnă oamenii să încerce să își rezolve problemele de cuplu pe măsură ce ele apar și să nu amâne rezolvarea acestora pentru altă dată, când fie nu vor mai putea fi rezolvate, fie se vor aduna prea multe și vor genera prea multă frustrare, neputință și nefericire.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce regrete au, de fapt, femeile divorțate
Ce regrete au, de fapt, femeile divorțate
Cine te va trada in viata?
Incepe quiz
Cine te va trada in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.