Bărbații care înșală se schimbă? Ce spun specialiștii?

Bărbații care înșală se schimbă? Ce spun specialiștii?

Redactor Raluca Margean

Infidelitatea este incredibil de dureroasă, dar foarte multă lume o practică. Statisticile arată că persoanele necăsătorite înșală cel mai mult (70%  comparativ cu 20% din persoanele căsătorite), bărbații fiind cei mai infideli. În general, se spune că un bărbat care și-a înșelat o dată partenera o va face a doua și a treia oară, însă cât de adevărată este această afirmație? Află din acest articol dacă bărbații care înșală se schimbă vreodată, dar și alte informații interesante despre infidelitate!

Tipologia bărbatului care înșală

Persoanele care au fost înșelate în relațiile anterioare devin mai vigilente și mai suspicioase cu actualul partener, fiind mai atente la anumite semne care le pot spune dacă persoana iubită le înșală. Deși nu îți poți da seama întotdeauna de intențiile și acțiunile partenerului tău, sunt anumite semnale de avertizare pe care să le urmărești.

Experții spun că există anumite tipare ale bărbaților care înșală. În general, cercetătorii susțin că persoanele care au înșelat într-o relație anterioară au mai multe șanse să trișeze într-o relație ulterioară. Totuși, ei spun că depinde foarte mult și de context. În opinia lor, pot fi două tipuri de bărbați care înșală:

  • Cei care au remușcări și își asumă responsabilitatea pentru ceea ce au făcut. Specialiștii spun că există o probabilitate mai mare ca bărbații care înșală să se schimbe, dacă aceștia recunosc gravitatea acțiunilor lor, dacă încearcă să afle ce anume i-a determinat să înșele și dacă sunt dispuși să repare daunele. În cazul în care amândoi partenerii pot și vor să lucreze împreună la bunăstarea relației, psihologii spun că infidelitatea nu ar trebui să-i despartă.
  • Cei care nu au remușcări și dau vina pe factori externi. Acești bărbați nu-și asumă responsabilitatea pentru ceea ce au făcut, deoarece consideră că nu sunt vinovați. De cele mai multe ori, ei își motivează infidelitatea dând vina pe partenerul din cuplu, spunând că trăiesc într-o relație toxică și că nu sunt fericiți. În general, există o șansă mai mare ca astfel de bărbați să înșele din nou.

De ce înșală bărbații?

Sunt o mulțime de motive pentru care bărbații înșală, inclusiv din narcisism, plictiseală sau chiar stimă de sine scăzută. Unii înșală pentru că le este frică de intimitate emoțională, iar alții din cauza nevoilor emoționale sau fizice nesatisfăcute în relația lor actuală. De asemenea, mulți bărbați nu se pot conforma ideii de monogamie și doresc varietate, dar nu își părăsesc partenera din comoditate sau din alte motive.

Bărbat care stă pe canapea și se uită pe telefon

Unii bărbați sunt mincinoși compulsivi și nu se pot abține să nu înșele. De obicei, acești bărbați au experiență și nu sunt prinși foarte ușor. Pentru ei, înșelarea partenerei reprezintă un joc, o activitate plină de adrenalină, care-i face să se simtă în viață.

Motive pentru care înșală bărbații

Iată câteva dintre principalele motive pentru care înșală bărbații, conform specialiștilor:

1. Au probleme cu stima de sine

Persoanele cu stima de sine scăzută pot înșela pentru a-și demonstra că sunt suficient de buni. În acest fel, reușesc să-și ridice puțin moralul și să se simtă bine în propria piele, dar nu vor reuși niciodată să umple golul produs delipsa stimei de sine. Vor avea nevoie permanentă de confirmare și atunci vor înșela din nou și din nou.

2. Nu sunt cu adevărat îndrăgostiți de persoana pe care o înșală

Dacă partenerul tău nu este cu adevărat îndrăgostit de tine și nu este fericit în relație, îi va fi foarte ușor să te înșele. Din păcate, unii oameni folosesc infidelitatea ca o modalitate de a ieși dintr-o relație, atunci când nu pot iniția singuri o despărțire. Acest lucru este complet greșit și poate afecta grav stima de sine a partenerului înșelat. Nimeni nu ar trebui să recurgă la un astfel de gest, ci ar trebui să spună adevărul, chiar dacă acesta doare.

Cuplu care se ceartă în pat

3. Nevoile lor sexuale nu sunt îndeplinite în actuala relație

Fiecare persoană are nevoi și dorințe sexuale diferite, iar atunci când nu și le îndeplinesc în cadrul relației actuale, vor căuta în altă parte. Totuși, este important de știut că acesta nu este un motiv întemeiat pentru trădare. Soluția este comunicarea. Partenerii ar trebui să discute despre lucrurile pe care și le doresc și, dacă nu se potrivesc, este cazul să meargă fiecare pe alt drum. Nu este în regulă ca bărbații care înșală din acest motiv să dea vina pe partenera lor, justificându-și acțiunile prin faptul că iubita lor nu dorește să le  îndeplinească fanteziile.

4. Au probleme de angajamente

Sunt mulți bărbați care se sperie, atunci când vine vorba de un angajament sau de căsătorie. Ei pot simți că pierd o parte din ei înșiși, din independența lor, iar acest lucru îi determină să-și înșele partenera. Ei nu vor să se simtă legați de cineva și vor alege să se întâlnească cu mai multe femei în același timp. Totuși, este important de înțeles că teama de căsătorie sau angajament nu este o scuză pentru a-ți trăda partenera. Există nenumărate cupluri care acceptă relațiile deschise, astfel că ar trebui să existe întotdeauna reguli și așteptări clar stabilite de la bun început. Ambii parteneri au dreptul să știe la ce se înhamă atunci când intră într-o relație.

Infidelitatea emoțională: cât de gravă este?

Atunci când te-ai întrebat dacă bărbații care înșală se schimbă, ți-ai pus problema infidelității emoționale? Ce este, de fapt, aceasta? Care este diferența între flirt și înșelat emoțional?

Conform psihologilor, infidelitatea emoțională înseamnă să-ți trădezi partenerul investind energie emoțională într-o altă persoană de la care primești gratificare și intimitate emoțională.

În general, infidelitatea emoțională începe ca o prietenie în afara unei relații sau căsătorii, apoi se dezvoltă într-o conexiune intimă mai profundă. Nu trebuie neapărat să ducă la intimitate fizică, ci poate implica conversații lungi, priviri intense, atașament romantic, împărtășirea de secrete intime și altele asemenea. Infidelitatea emoțională este subtilă și greu de explicat, însă dacă un partener simte că a depășit anumite bariere sau limite stabilite în cuplu, înseamnă că a înșelat emoțional.

De ce recurg oamenii la infidelitatea emoțională?

În multe cazuri, infidelitatea emoțională apare atunci când unul dintre parteneri se simte singur și neapreciat în relația sau căsătoria lor. Este posibil să aibă o problemă de comunicare cu persoana iubită și de aceea să apeleze la altcineva cu care simte o conexiune la nivel emoțional și cu care poate să vorbească mai liber.

Infidelitatea emoțională poate afecta serios relația unui cuplu. Chiar dacă între cei doi nu există intimitate sexuală, trădarea emoțională poate duce la distrugerea încrederii și, de aici, la alte probleme mai grave.

Infidelitatea online

Un alt tip de infidelitate practicată de bărbați este online. Aceasta poate însemna relații intime online, dar și doar trimiterea de mesaje de flirt sau poze intime. Cei care înșală online pot duce această relație virtuală mai departe în viața reală, dar nu neapărat.

Bărbat care îmbrățișează o femeie și se uită pe telefon

Studiile arată că mai mult de 10% din oamenii care sunt într-o relație în viața reală au avut relații intime online. Un procent de 8% au experimentat sexul cibernetic, iar 6% și-au întâlnit personal partenerii de pe internet.

De ce își schimbă bărbații comportamentul?

Psihologii spun că bărbații care înșală se pot schimba doar dacă își iubesc cu adevărat partenera, dacă își asumă responsabilitatea pentru faptele lor și dacă fac eforturi pentru a înțelege ce anume i-a făcut să recurgă la un astfel de gest. Bineînțeles, acest lucru nu se aplică în cazul tuturor bărbaților, sunt foarte multe aspecte de luat în considerare.

Prin urmare, atunci când intri într-o relație cu un bărbat care și-a trădat partenera dintr-o relație anterioară, este important să fii foarte atentă la comportamentul său. Asta nu înseamnă că trebuie să-l urmărești și să fii posesivă, dar nici să refuzi să vezi și să accepți anumite semnale de avertizare. În plus, este esențial să-l confrunți direct, în momentul în care ți se pare ceva suspect.

Sfatul psihologului când ești înșelată

Cuplu la psiholog

Deși nu există un răspuns clar dacă bărbații care înșală se schimbă, psihologii au unele sfaturi și recomandări pentru femeile care au fost trădate. Iată câteva dintre acestea:

  • Acceptă-ți sentimentele. Este normal să fii tristă, furioasă, rănită și șocată când ai aflat că partenerul te înșală. De asemenea, este posibil să dezvolți o teamă că toți bărbații sunt la fel și să-ți pierzi încrederea în relații. Cel mai probabil, sentimentele tale vor fi ca un adevărat roller-coaster și te pot speria. Ideea este să nu te rușinezi de ceea ce simți și să-ți dai timp pentru a te vindeca.
  • Nu căuta răzbunare. Atunci când ești furioasă, primul tău instinct va fi să-i plătești și tu cu aceeași monedă, să-l vorbești de rău sau să-l faci de râs pe rețelele de socializare. Făcând acest lucru, este posibil să obții un sentiment temporar de satisfacție, dar pe termen mai lung, acțiunile acestea vor lucra împotriva ta, în sensul că te vor menține într-o stare de furie, în loc să te lase să te concentrezi pe vindecare și să mergi mai departe. Încearcă să-ți canalizezi energia pe tine, nu ți-o irosi aiurea pe planuri inutile de răzbunare. 
  • Ai grijă de tine. Din cauza șocului, a durerii și stresului, s-ar putea să ai senzații de greață, diaree, probleme cu somnul, tremurături, dificultăți de concentrare sau modificări ale apetitului de mâncare. Recomandarea specialiștilor este ca, după ce șocul inițial a trecut, să încerci mănânci alimente sănătoase, să dormi la ore regulate, să faci exerciții fizice în fiecare zi, să bei multă apă și să te distrezi puțin.
  • Evită să te autocompătimești. Nu te învinovăți și nu poza în victimă. Nu mai poți schimba ce s-a întâmplat, așadar este important să te concentrezi pe ceea ce este de făcut în continuare.
  • Nu-ți implica copiii în problemele de cuplu. Chiar dacă decideți să vă despărțiți, copiii nu au nevoie de detalii despre aventura extraconjugală. De asemenea, nici nu trebuie aruncată vina pe unul dintre părinți. Psihologii spun că nu este bine să-i pui pe copii să aleagă, deoarece acest lucru va pune o presiune enormă pe umerii celor mici, putând provoca anxietate sau alte probleme mai serioase.
  • Caută ajutor de specialitate și ia totul pas cu pas. Discuția cu un specialist te poate ajuta să treci peste sentimentele de frustrare, rușine și vinovăție, astfel încât să te vindeci mai ușor de suferință. Ai răbdare cu tine însăți și ia totul pas cu pas!

Mesaje pentru bărbații care înșală

Este important să-i spui partenerului ce simți și cât de profund te-a rănit prin acțiunile sale. Ascultă și ce are el de spus, dar nu accepta să te învinovățească. Nu există scuze pentru trădare, el avea întotdeauna opțiunea de a-ți spune ce-l deranjează la relația voastră sau prin ce probleme trece. Amintește-ți că atunci când te-a înșelat, el a ales singur să facă asta.

Nu este recomandat să-i spui în mod public ce crezi despre el, însă o poți face în privat. Iată câteva mesaje pentru bărbații care înșală:

1.”Dacă ai reușit să înșeli pe cineva, nu te gândi că acea persoană este proastă. Realizează, în schimb, că te-a iubit și a avut încredere în tine mai mult decât ai meritat.”

2.”Nu poți controla cutremurele sau tornadele. Dar poți controla cu cine alegi să sari în pat!”

3.”Ai știut ce faci, ai știut cât de tare mă rănești și asta nu te-a împiedicat s-o faci. Asta îmi demonstrează cât de meschin și lipsit de scrupule ești. Nu ai nicio justificare pentru acțiunea asta abjectă.”

4.”Nu există niciun motiv întemeiat să înșeli. Ești nefericit, pleacă”

5.”Sunt suficient de bună să te iert, dar nu sunt proastă, ca să mai am vreodată încredere în tine.”

6.”Un bărbat adevărat este întotdeauna onest, indiferent cât de dureros este adevărul. Un bărbat laș este acela care se ascunde după minciuni și tertipuri.”

7.”Dacă înșeli o persoană care te iubește și are încredere în tine, este ca și cum ai renunța la un diamant pentru o piatră fără valoare.”

Așadar, este destul de greu să afirmi că bărbații care înșală se schimbă. Comportamentul viitor al unui astfel de bărbat depinde foarte mult de personalitatea sa și caracterul său. Este important să fii atentă la orice semne suspecte și să-ți confrunți partenerul, dacă simți că ceva este în neregulă. Încearcă să afli ce s-a întâmplat, dar nu te lăsa învinovățită și nu te victimiza. 

Citește și: Ce să faci dacă crezi că te înșală, dar nu ai nicio dovadă

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Wellandgood.com Verywellmind.com Psychologytoday.com

Articolul urmator
6 semne evidente că persoana de lângă tine te schimbă radical în rău
6 semne evidente că persoana de lângă tine te schimbă radical în rău
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.