Ca să ții un om lângă tine, trebuie să înveți să îi dai drumul

Ca să ții un om lângă tine, trebuie să înveți să îi dai drumul
Ramona Jurubita
Luni, 12.09.2022

Câte sacrificii ai fi în stare să faci pentru a ține lângă tine omul pe care îl iubești? Poate ai spune că nu există o limită și că ai încerca orice îți stă în putere. Dar crezi oare că nu va pleca dacă va dori să o facă? Eforturile tale vor fi în zadar și la final vei rămâne cu regretele. Secretul unei relații trainice este altul. Hai să-l descoperim împreună!

Ca să ții pe cineva lângă tine, va trebui să-i oferi dragoste și să construiești o legătură dintr-o poziție de autosuficiență. Dacă îi arăți că depinzi de el/ea și că stai în brațele sale din nevoie, va pleca imediat...

Mâinile unor parteneri care s-au desprins din strânsoare, dând impresia că vor să rămână apropiați.

Persoana care deține controlul asupra relației de cuplu este mai puțin dependentă de acea conexiune. Bineînțeles că dorește momente de intimitate și are nevoie de sprijin emoțional, doar că nu depinde în mod absolut de aceste nevoi și dorințe. Jumătatea mai puțin dependentă se simte încrezătoare și puternică.

Dar acest lucru nu reflectă întotdeauna adevărata integritate, valoare și încredere în sine a partenerului/ei. De cele mai multe ori, această imagine de sine este formată și menținută doar de partenerul/a dependent/ă („slab/ă”).

De fapt, într-o astfel de relație, ambii sunt dependenți și, prin urmare, egali. Pentru că fiecare dintre ei își găsește confirmarea imaginii de sine în ochii celuilalt, în acțiunile, cuvintele, disponibilitatea de a face orice de dragul partenerului/ei.

Persoana a cărei iubire este căutată gândește aproximativ așa: „Dacă vrei atât de mult să fii cu mine, dacă vrei dragostea mea, atunci sunt o persoană foarte valoroasă și ar trebui să am un/o partener/ă mai încrezător/oare decât tine. Dar cum nu există încă nimeni și, deodată, nu va exista niciodată, te voi lăsa să mă iubești.”

Celălalt suflet poate gândește astfel: „Dacă îi demonstrez că sunt cel/cea mai bun/ă pentru el/ea, atunci voi primi în sfârșit dragostea pe care o merit din partea sa.”

Așadar, celor care caută dragostea sau vor să-și recupereze partenerul/a, le recomand să îl/o lase să plece. Este greșit să se agațe de el/a sau să devină umbra lui/ei, fiindu-i alături peste tot. Cealaltă persoană trebuie lăsată să se calmeze și să nu se mai teamă că cineva dorește să-i răpească libertatea și viitorul pe care el/ea îl merită.

Când va vedea că nimeni nu aleargă după el/ea și nu încearcă să îl/o aducă înapoi, nu îl/o împinge de la spate sau nu-i dovedește nimic, va rămâne singur/ă cu el/ea însuși/însăși. Și cu toate falsele sale idei despre valoarea pe care o are. Dacă nu există nimeni care să-i confirme încrederea în sine și valoarea închipuită, iluzia pe care s-a construit imaginea de sine începe să se destrame.

În astfel de situații se poate observa același tipar. Criza relațională este inevitabilă, deoarece atunci când unul dintre ei se schimbă, devenind independent și încrezător, celălalt începe să se simtă inconfortabil. Forma familiară și ușor de înțeles a interacțiunii se prăbușește, ceea ce duce invariabil la sentimente de anxietate și pericol.

Partenerul/a poate intra în panică și poate protesta, provocând conflicte și certuri. Îi va submina încrederea celuilalt prin respingerea și dezaprobarea oricăror eforturi și proiecte, va critica, va judeca, va ignora și va devaloriza. În cele din urmă, ar putea spune că jumătatea care a devenit independentă este de vină pentru plecarea sa.

Dacă și tu te trezești într-un astfel de context, nu trebuie să crezi vorbele celeilalte persoane. Chiar nu pleacă din cauza ta, ci din cauza sa, din cauza conflictului intern care a apărut în interiorul său.
În loc să se ocupe de propria persoană, să recunoască problemele pe care le are, preferă să arunce vina asupra ta pentru a scăpa de durere.

Este important ca tu să nu cedezi în fața provocărilor pe care ți le lansează, ci să îți menții poziția. Trebuie să îți păstrezi stima de sine și principiile. Poți continua să iubești, dar să fii sincer/ă cu tine și să fii propriul tău sprijin.

Tot ce trebuie să faci este să devii încrezător/oare, puternic/ă, independent/ă și întreg/eagă. Trebuie să devii, nu doar să pari, nu să joci rolul unei persoane autosuficiente pentru a-ți schimba partenerul/a. Trebuie să fii acea persoană care se mulțumește și cu singurătatea, care știe că o relație nu trebuie să fie bazată pe dependență.

Poți iubi dezinteresat doar atunci când știi că te descurci pe cont propriu. Când nu îl vrei pe celălalt pentru că nu poți trăi fără el, ci pentru că trăiești mai bine lângă el.

Acest articol este o adaptare a celui redactat de psihologul Mukhutdinova Elena Konstantinovna și publicat pe B17.

Citește și: O persoană iubește atât cât este dispusă să ofere și pentru tine

Surse foto: Unsplash

Surse articol: B17CluberSoulpost

Articolul urmator »
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
DivaHair | Joi, 28.03.2024
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - cuplu

  1. Cum să îți surprinzi partenerul cu un cadou romantic (346 vizite)