Majoritatea femeilor, printre care si eu, vedeam casatoria de proba ca o perioada de convietuire inaintea casatoriei la starea civila. O perioada nu foarte lunga in care incercam sa ne dam seama daca alaturi de partenerul nostru reusim sa mentinetm o viata armonioasa in 2, acceptandu-ne defectele, pe care teoretic va trebui sa le suportam toata viata.
Avem nevoie de cineva cu care sa ne consultam, de un umar pe care sa plangem sau o mana de ajutor prin casa. Dar toate astea nu le poate face si o colega de camera?
Se pare ca nu. Majoritatea fetelor sunt de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, intre 2 sau mai multe colege de camera intervin invidia, barfa, certurile. Conflictele se adancesc, pe cand impacarea cu iubitul este dulce...Se pare ca multe fete inlocuiesc prietena cea mai buna cu iubitul.
De ce " casatorie de proba" ?
De ce majoritatea cuplurilor aleg casatoria de proba? Pentru ca "se poarta"? Pentru ca toti o fac? Sau este doar o scuza pentru a ne bucura de avantajele unei casatorii fara a avea parte si de dezavantaje? Fetele au din nou un raspuns: " Ne vedeam rar si asa am decis sa ne mutam impreuna" sau " Nu imi place si nu imi permit sa locuiesc singura. Ce coleg mai bun de apartament decat iubitul meu?". |
|
In multe cupluri, lipsa "hartiei de la primarie" poate mentine focul pasiunii. Faptul ca nu este inca al tau oficial te motiveaza sa-l recuceresti permanent. Pe de alta parte, sunt si cupluri unde rutina se instaleaza din timpul perioadei de concubinaj. Partenerii se vad dimineata, seara, in weekend, impart acelasi pat, acelasi dulap cu haine... aproape nimic nu mai este un secret pentru ei. Sentimentul de dor nu prea mai apare iar misterul a fugit de mult timp.
Exista un motiv de natura sociala si oficiala, cu adevarat important pentru care este preferata casatoria de proba si anume: esecul relatiei duce la despartire si nu la divort.
Pe plan afectiv, este acelasi lucru, pentru ca despartirea dupa o convietuire de lunga durata este resimtita la fel ca divortul. Implicatiile sociale sunt, insa diferite. Unei rupturi intr-o relatie neoficiala nu i se acorda prea mare importanta, cunoscutii te compatimesc pentru putin timp, dupa care uita.
Cu divortul lucrurile stau cu totul altfel. In afara de nebunia cu actele, tribunalul si partajul, primesti "la pachet" si statutul de femeie divortata, care nu numai ca nu e magulitor, dar poate sa aduca si probleme in viata sociala si chiar profesionala.
Urmari negative ale concubinajului
In ultimii 50 de ani, foarte multe cupluri din intreaga lume au ales concubinajul, in defavoarea angajamentului marital. De fapt, 60% dintre cupluri locuiesc impreuna inainte de a se casatori si multi altii traiesc in concubinaj toata viata. Rata concubinajului este si mai mare in randul celor divortati.
Implicarea intr-o relatie noua dupa un esec sentimental este foarte binevenita pentru barbati, insa mult mai putin dorita de o femeie, la fel cum si concubinajul este o alternativa la indemana pentru barbati, in timp ce femeile isi doresc stabilitatea casatoriei.
Studiile au demonstrat ca persoanele care aleg casatoria de proba inaintea casatoriei propriu-zise, au o rata mai mare a divorturilor decat cei care nu au locuit impreuna inainte. |
Mai mult decat atat, in cadrul cuplurilor care aleg casatoria de proba, comunicarea in timpul casatoriei propriu-zise este de multe ori, la pamant. De ce? Pentru ca intervine rutina si nu mai exista mister.
Cu atat mai grav este faptul ca violenta fizica este mai des intalnita in randul persoanelor casatorite dupa o perioada de concubinaj.
Cele 3 teorii ale "coabitarii"
1. Teoria experientei
Multi specialisti considera ca, desi "casatoria de proba" sau "concubinajul" te ajuta sa capeti un alt tip de experienta de viata, totodata iti induce si o viziune mai sumbra asupra viitorului tau ca persoana casatorita si parinte. Traiul intr-o formula de cuplu aproape casatorit ii face pe multi sa fie mai putin interesati de casatoria propriu-zisa si de conceperea unui copil.
Pe de alta parte, exista multe persoane dar si specialisti care considera ca o "casatorie de proba" te ajuta sa ai o atitudine mai relaxata si o gandire mai limpede cu privire la relatia ta de cuplu, deoarece mergi pe principiul, daca nu merge, pot sa plec oricand din relatie".
Problema apare in timpul casatoriei, cand acesti tip de gandire nu se schimba si astfel, este mult mai usor sa iei decizia de a divorta.
2. Teoria selectivitatii
Alti experti considera ca nu experienta coabitarii este vinovata pentru dificultatile relatiilor pe termen lung, ci starea de fapt indusa de aceasta perioada, care ii include deja in categoria celor cu risc de divort si casatorii nereusite (teoria selectivitatii). Mai multe studii arata ca exista diferente intre profilul celor care traiesc impreuna inainte de casatorie si al celor care aleg sa locuiasca separat.
3. Teoria inertiei
A treia teorie legata de "casatoria de proba", teoria inertiei, simplifica problema. Conform teoriei inertiei, presiunea externa asupra unui cuplu pe termen lung incepe sa scada atunci cand respectivul cuplu se muta impreuna. Cei doi se muta impreuna, isi cumpara o casa, isi iau un catel, petrec mai putin timp cu prietenii si mai mult timp in compania celuilalt si chiar se pot declara unul pe celalalt ca fiind principalul beneficiar al castigurilor materiale personale. Toate aceste situatii cresc posibilitatatile ca cei doi sa ramana impreuna. |
Putini recunosc ca este greu sa inchei o relatie cu cineva atunci cand imparti o casa, alt tip de posesiuni, chiar si prieteni.
Stiai ca...
... romanii sunt adeptii casatoriei? In prezent, 75% dintre ei sunt casatoriti sau divortati.
... doar 5,7% dintre romani traiesc in concubinaj?
... 1 din 6 cupluri care traiesc in concubinaj raman impreuna doar 3 ani? Si 1 din 10 supravietuiesc mai mult de 5 ani?
... rata divortului in cazul cuplurilor care traiesc in concubinaj inainte de casatorie este aproape dubla (39% in raport cu 21%) fata de cuplurile care se casatoresc fara sa locuiasca impreuna inainte?
Tu ce parere ai? Esti adepta casatoriei de proba sau preferi sa locuiesti separat inainte de casatorie?