Cât costă un divorț în România, în 2017

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Un divorț este un pas dificil în viața unui cuplu. Dacă ai hotărât că nu mai este cale de întoarcere și vrei să pui capăt mariajului, află că situația trebuie luată pas cu pas. Fie că este vorba de custodie sau de partajarea bunurilor în comun, divorțul nu este o problemă tocmai simplă. 

Calea judiciară a divorțului

Un divorț diferă în funcție de onorariul avocatului, însă unul simplu costă în jur de 600-800 de lei. Dacă sunt implicați copii, partea avocatului ar putea ajunge până la 2 000 de lei. Autoritatea părintească este exercitată în comun, însă instanța trebuie să stabilească locuința minorului la unul dintre părinți. Instanța apelează la autoritatea tutelară pentru a putea fi stabilite condițiile de educare și creștere pe care părinții trebuie să le îndeplinească. Judecata unei cereri de divorț necesită plata unei taxe judiciare de timbru, ce variază între 50 și 250 de lei.

Divorțul cu partaj

În general, notariatele afișează pe site prețurile. În sumă sunt incluse onorariul notarului și tariful de înregistrare a cererii de divorț la Registrul Național al Cererilor de Divorț, legalizările copiilor după certificatele de naștere ale soților și a celui de căsătorie.
În cazul divorțului cu copii, costul este mai mare din cauza procedurilor suplimentare. Cu aproximație, costul unui divorț la notar poate ajunge la 1 000 de lei.

AFLĂ ȘI: Cum să uiți un bărbat într-o săptămână

Divorțul la mediator

Mediatorii au tarife cuprinse între 600 și 1 000 de lei, tariful aplicându-se și în cazul partajului. Acordul de mediere trebuie confirmat la instanță, iar în acest fel se vor mai adăuga taxe aferente și onorariul avocatului.

Divorțul la primărie

Conform legii, taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă este de 500 de lei și poate fi majorată printr-o hotărâre a consiliului local, fără a se depăși 20% din această valoare.

VEZI ȘI: Cum să obții fericirea în cuplu? Acest studiu dezvăluie soluția!

În România, un divorț în 2017 este destul de costisitor. Este de preferat ca soții să aleagă o cale amiabilă pentru a economisi bani și timp, însă, în cazul în care nu se poate evita o astfel de situație și se apelează la instanța de judecată, este important să apelezi la un avocat bun.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator 5 motive sanatoase de divort: cand stii ca e mai bine sa pleci

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.