Ce este mirroring, secretul unei relații reușite

Ce este mirroring, secretul unei relații reușite

Sorina Corneanu

Probabil ai observat, și nu doar o dată, cum multe cupluri, cu toate că partenerii sunt complet diferiți, funcționează extraordinar. Acesta este, fără îndoială, unul dintre secretele fericirii: chiar dacă personalitățile lor sunt complet diferite, atunci când sunt împreună, se comportă ca și cum ar fi o singură persoană. Acest fenomen este cunoscut sub numele de mirroring și definește cuplurile în care partenerii reușesc să se „oglindească” unul în celălalt cu precizie, bucurându-se de ceea ce putem numi o relație frumoasă.

Ce este mirroring

Adoptarea aceleiași posturi și preluarea acelorași gesturi sau intonații sunt modalități extraordinare de a construi o legătură strânsă și sănătoasă cu cineva. Într-o relație, oglindirea poate ajuta partenerii să își consolideze legătura, să se simtă conectați unul la nevoile celuilalt și susținuți. Astfel, tendința naturală a omului de a-și ascunde emoțiile sau de a nu și le putea gestiona, mai ales într-o relație disfuncțională, unde partenerii nu se simt înțeleși, se poate transforma într-o comunicare deschisă și eficientă. 

În  gestionarea conflictelor, există tendința de a te concentra mai mult asupra sinelui, asupra a ceea ce vrei tu să spui și să demonstrezi, și mai puțin asupra celuilalt. În felul acesta, discuția devine interminabilă, fiecare aruncă acuzele către celălalt, iar comunicarea firească dispare. Din punct de vedere psihologic,  părerile despre celălalt sunt, în realitate, opinii despre propria persoană; lucrurile care te deranjează la celălalt sunt, de fapt, aspecte la care tu mai ai de lucrat, însă pe care îți e greu sau nu vrei să le acepti. Această lipsă a introspecției determină agresivitatea în cuplu, discuțiile aprinse, relația plină de frustrare și înlocuiește înțelegerea, deschiderea și empatia cu judecata!

cuplu cu probleme

Cum te poate ajuta mirroringul să ai o relație fericită

Fenomenul mirroring încearcă să rezolve exact această problemă a comunicării ineficiente și să instaureze empatia în cuplu, pentru a ajuta partenerii să se bucure de o relație stabilă și fericită. Prin preluarea unei atitudini deschise, a unui ton calm și a unei poziții de înțelegere față de celălalt, automat acela nu se va simți judecat, își va putea exterioriza emoțiile, iar discuția va conduce către o soluție, nu către o luptă în care câștigă acela asupra căruia planează mai multă vinovăție. În plus, în momentul în care descoperi lucruri care te deranjează la partener, înainte de a-i da o lecție și a-i arăta cât are de lucru cu sine, n-ar fi rău să ai o discuție sinceră cu tine și să descoperi de ce te deranjează lucrurile respective și în ce proporție sunt acelea frustrări legate de propria persoană.

Când ești deschisă să te privești ca pe o oglindă a celuilalt, vei descoperi mai multe lucruri despre sine, care ar fi utile și te-ar ajuta să iei decizii mai bune cu privire la schimbarea ta și a atitudinii tale față de anumite aspecte ale vieții. Până la urmă, cine ai fi fără o oglindă care să te reflecte? Doar privindu-l atent pe celălalt poți descoperi o mulțime de lucruri despre tine și despre ce îți dorești cu adevărat!

Învață să îți comunici eficient emoțiile!

Lucrează mai mult cu tine

Pe măsură ce relația avansează și intervine rutina, vei avea tendința să crezi că partenerul s-a schimbat.  De fapt, în realitate, problemele de cuplu e posibil să nu existe, ci mai degrabă să fie vorba despre nemulțumirile tale față de sine transferate celuilalt. Nu te arunca să judeci și să îl etichetezi pe celălalt înainte de a avea o discuție profundă și sinceră cu tine.

Privește această oportunitate ca pe un dar de a te descoperi, de a te înțelege și de a putea avea cu celălalt o discuție deschisă, o comunicare eficientă și o relație fericită! Partenerul tău oglindește părți din tine, iar mirroringul este instrumentul perfect de care ai nevoie pentru propria dezvoltare și transformare!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ți-a spus că are nevoie de mai mult spațiu? Ce este de făcut
Ți-a spus că are nevoie de mai mult spațiu? Ce este de făcut
Ai supravieţui unei apocalipse?
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.