Agresivitatea pasiva sau comportamentul pasiv-agresiv: cum ii faci fata

Agresivitatea pasiva sau comportamentul pasiv-agresiv: cum ii faci fata

Redactor Alexa Galgau

Agresivitatea se manifesta in multe feluri, nu doar prin violenta fizica , iar uneori poate capata forme suficient de subtile incat sa nu o identifici imediat. Mai exact, poate fi pasiva, insa la fel de daunatoare in relatiile cu cei din jur. Ceea ce declanseaza comportamentul pasiv-agresiv este o furie ascunsa, inhibata de persoanele care nu pot fi deschise in legatura cu sentimentele lor si care, din acest motiv, nu cauta sa vindece mania cu care se confrunta. Cu toate acestea, ea iese la suprafata indirect si le altereaza interactiunea cu ceilalti oameni.

Citeste despre agresivitatea pasiva, cum se manifesta ea si cum sa ii faci fata daca recunosti simptomele la tine sau la alte persoane din jur!

Agresivitatea pasiva: un dusman subtil al relatiilor interumane

Dupa cum am spus, persoanele pasiv-agresive au doua caracteristici principale: sunt furioase si le este teama sa isi exprime aceasta furie direct. Ele au multe sentimente negative adunate de-a lungul timpului si nerezolvate atunci cand trebuia. Faptul ca nu stiu cum sa faca fata acestor emotii le cauzeaza un puternic conflict interior. Furia si resentimentele continua sa se adune in mintile lor, dar din cauza ca se abtin de la a le manifesta in vreun fel, nu fac altceva decat sa se inrautateasca. Asadar, rezultatul este un comportament pasiv-agresiv, care declanseaza o serie intreaga de probleme in relatiile cu ceilalti, chiar daca nu este mereu evident. 

Persoanele nefericite pot fi foarte dificile, iar cele care manifesta agresivitate pasive nu sunt dispuse sa discute deschis despre ceea ce le deranjeaza si, mai mult, nu isi asuma responsabilitatea pentru propriile lor sentimente. Tendinta este de a da vina pe tot restul lumii si de a poza ca victime, carte pe care o joaca aproape tot timpul. Efortul pe care il fac pentru a inabusi furia conduce la reprimarea si tuturor celorlalte sentimente si este de la sine inteles ca aceasta nu are cum sa fie o viata frumoasa si implinita. Astfel, apar si mai multe resentimente, persoana respectiva pica pe o panta negativa si practic isi taie singura craca de sub picioare, sabotandu-si relatiile cu ceilalti si calitatea vietii. 

Oamenii pasiv-agresivi cauta persoane mai putin ferme, care vor mereu sa ii multumeasca pe ceilalti, pentru ca acestea sunt cel mai usor de manipulat. In plus, ele nu isi iau apararea cand devin tintele persoanelor pasiv-agresive, care au nevoie sa isi manifeste cumva ostilitatea fata de cineva. 

Iata cateva manifestari tipice ale agresivitatii pasive:

- complicarea nenecesara a tuturor situatiilor;

- hipersensibilitate la critica;

- tendinta persoanelor in cauza de a se plange de orice;

- amanarea rezolvarii unor situatii;

- neasumarea responsabilitatii pentru propriile sentimente;

- resentimente fata persoanele care dau sfaturi;

- teama fata de figuri autoritare;

- invidia fata de situatia mai buna a celor din jur;

- schimbari dese de dispozitie;

- stima de sine scazuta si tendinta de a avea dependente fara de anumite persoane. 

Cum faci fata comportamentului pasiv-agresiv?

Primul lucru pe care poti sa il faci este sa identifici corect manifestarile agresiunii pasive. Apoi, trebuie sa intelegi ca ceea ce declanseaza acest comportament este faptul ca persoana in cauza are o puternica furie interioara, inabusita de mult timp, poate chiar din copilarie. Pentru ca nu poti sa intelegi complet circumstantele care au dus la aceste probleme psihice si nu ai cum sa rezolvi tu insati problema, cea mai inteleapta atitudine este sa inveti in primul rand sa nu mai iei personal comportamentul pasiv-agresiv. Este esential sa nu ii permiti persoanei in cauza sa te infurie, pentru ca mania ta este o forma de destindere pentru ea. Oamenii pasiv-agresivi au un sentiment de implinire atunci cand ii irita pe ceilalti si le ating coarda sensibila, dar daca nu stiu ce anume te scoate pe tine din sarite, nu isi pot continua comportamentul. 

Foarte important este sa iti mentii calmul atunci cand ai de a face cu o persoana pasiv-agresiva, pentru ca, cu cat reactiile tale sunt mai slabe, cu atat aceasta se va simti mai putin intaratata. Urmeaza apoi sa ii explici cat mai rational ce ai observat la ea si cum comportamentul ei este contradictoriu de multe ori. Astfel, vei arata ca nu ai cum sa te lasi manipulata si ca stii exact ce se petrece. In aceste conditii, empatia ar putea sa fie raspunsul, dar intotdeauna complementata de logica. 

Iata alte cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa faci fata persoanelor cu comportament pasiv-agresiv:

- nu te lasa trasa in conflicte, chiar daca par sa fie puse pe cearta;

- nu trebuie sa ai asteptari prea mari, pentru ca au tendinta sa nu se tina de cuvant;

- nu te lasa trasa in jos de sentimentele negative pe care incearca sa le rasfranga si asupra ta;

- nu te astepta sa le "salvezi", dar fii constienta de agresivitate si incearca sa o contracarezi cu logica, intelegere si rabdare. 

Agresivitatea pasiva este un comportament care devine foarte greu de suportat pentru cei din jur, insa daca vrei cu adevarat sa ajuti persoana care se manifesta astfel, trebuie sa inveti sa o accepti si, desigur, sa o incurajezi sa apeleze la terapie, pentru a putea avea o viata normala si fericita intr-o zi. 

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (552 vizite)