Ce faci dacă nu mai ai încredere în partenerul tău: te desparți sau încerci să salvezi relația?

Ce faci dacă nu mai ai încredere în partenerul tău: te desparți sau încerci să salvezi relația?

Ramona Jurubita

Încrederea este pilonul principal într-o relație și dacă nu există, nu se poate construi nimic durabil. Ea se construiește în ani și se poate pierde într-o secundă, de aceea contează foarte mult cum acționăm în relația de cuplu. Ambii parteneri trebuie să aibă încredere și să fie de încredere. Orice greșeală, oricât de mică, poate spulbera sentimentul de siguranță dintre parteneri. Cei mai mari inamici ai încrederii în cuplu sunt înșelatul și mințitul.

Dacă s-a întâmplat unul dintre aceste lucruri și ai trecut peste, spunând că ai iertat, ar trebui să te gândești bine dacă este așa cu adevărat și dacă nu au rămas resentimente la mijloc. Încrederea se pierde pe măsură ce se adună mai multe întâmplări neplăcute între parteneri.

Ce e de făcut când se pierde încrederea între parteneri - Renunțăm sau Reparăm?

Cuplu aflat în impas din cauza neîncrederii

Sursă foto: Istockphoto

Situația trebuie analizată din toate punctele de vedere înainte de a lua o decizie. Renunțarea la cineva apropiat nu este întotdeauna soluția dacă acesta a greșit, dar nici iertarea la nesfârșit nu este cheia succesului pentru o relație fericită și de lungă durată. Răbdarea este foarte importantă într-o astfel de situație. Iată câteva sfaturi de urmat atunci când relația ta se află în cumpănă din cauza neîncrederii:

1. Comunicați și aflați cauza problemei.

Cel mai bine ar fi să stați liniștiți la o discuție deschisă despre tot ce s-a întâmplat. Doar așa puteți descoperi problema și puteți tăia răul de la rădăcină. Fiți sinceri amândoi în legătură cu ceea ce simțiți, apoi vedeți ce este de făcut pentru a evita aceleași greșeli pe viitor.

2. Împărțiți vina.

Niciodată nu este vinovat doar unul dintre parteneri. Poate ai greșit și tu, provocând astfel comportamentul neadecvat al partenerului. Desigur, nu trebuie să iei toată vina asupra ta, ci să te gândești că așa cum în multe alte situații, adevărul este undeva la mijloc, așa poate fi și vina, în cazul relațiilor care nu funcționează pe un fundament sănătos. Ar trebui ca fiecare să lase de la el pentru a se ajunge la o cale de mijloc.

3. Stabiliți condițiile.

Dacă decizi să îi dai o nouă șansă partenerului, stabilește niște limite clare, în așa fel încât problemele să nu se mai repete sau, cel puțin, nu aceleași probleme. Așa poți vedea dacă e dispus să respecte condițiile și dacă își dorește cu adevărat o împăcare.

4. Iartă și uită ce s-a întâmplat.

Când decizi să ierți și să mergi mai departe alături de un partener care a greșit, trebuie să încerci să uiți ce a făcut. Dacă nu faci acest lucru, îți vei aminti mereu ce te-a deranjat și îi vei reproșa în fiecare zi. Reproșurile nu își au locul într-o relație care se află în impas și pentru care se încearcă o salvare. Este important să "ștergi cu buretele" pentru ca la următoare mică ceartă să nu readuci în discuție problemele deja discutate, dar care, din păcate, nu au fost complet depășite.

5. Dă-i a doua șansă.

Dacă încă există iubire și dorința de a salva relația vine din ambele părți, poți acorda a doua șansă. În acest caz ar trebui să îi explici clar partenerului că este singura și ultima șansă pe care o acorzi dacă el este cel care a greșit. A doua șansă se acordă după o discuție onestă și sinceră, pentru a avea un nou început sănătos din punct de vedere sentimental. Astfel, nu se vor repeta neplăcerile și această a doua șansă nu va ajunge a zecea, de care cel de lângă tine profită la infinit.

6. Petreceți timp de calitate împreună.

Uneori, neîncrederea se instalează și din prea puțin timp petrecut împreună sau pentru că activitățile comune sunt banale și s-a instalat obișnuința și monotonia. Încercați să faceți activități interesante împreună ca să vă redescoperiți și să vă reapropiați. Este important să vă găsiți câteva pasiuni comune pentru ca atunci când reușiți să fiți împreună, să vă asigurați că petreceți timp de calitate, care vă sudează și mai mult relația. 

7. Discutați cu prietenii apropiați.

Nimeni nu vă poate ajuta mai mult decât cei care vă cunosc foarte bine și știu ce se întâmplă între voi. Asigurați-vă că apelați la prieteni sinceri și de încredere care pot oferi sfaturi obiective și care nu aruncă vina doar pe unul dintre voi. Totuși, aveți grijă cât alegeți să "dați din casă", să nu vă îndepărtați prietenii. 

8. Cereți sfaturile părinților.

Părinții sunt cei care aleg binele copiilor indiferent de situație și își doresc întotdeuna tot ce este mai bun pentru ei. La fel va fi și într-o astfel de situație, mai ales că puteți vedea perspectiva unor persoane mature și cu mai multă înțelepciune și experiență de viață și de cuplu. Nu sunteți niciodată prea mari pentru a cere sfatul părinților!

9. Acordați-vă timp și spațiu.

Dacă problema este "caldă" încă și nu știți pe ce drum să o luați, acordați-vă timp. Gândiți situația la rece, cu calm, punând în balanță lucrurile pozitive și cele negative din relație. O pauză este numai bună pentru a analiza situația și ajută în luarea unei decizii corecte. Graba strică treaba și e mai bine să evaluezi problema din toate punctele de vedere înainte de decizia finală. 

10. Nu negați problemele.

Multe cupluri tind să ascundă problemele sub preș, în speranța că vor salva relația. Acesta este un lucru greșit pentru că problemele se adâncesc, iar partenerul va fi tentat să repete greșelile ce au rămas nediscutate. De ce? Pentru că nu le va privi ca pe un posibil pericol pentru relația voastră. Mulți neagă problemele și din teama de a fi judecați de alții și pozează în cuplul perfect, o abordare total greșită pentru că vom fi mult mai afectați dacă ținem în noi durerile și nemulțumirile. Acceptarea și recunoașterea este prima etapă în lupta cu problema.

11. Nu forțați lucrurile.

Dacă încrederea nu poate fi reconstruită, nu forțați ceva în care nu mai puteți crede. Poate partenerul a greșit de mai multe ori și dacă ai încercat să îl ierți și nu a mers, cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru nici în viitor, mai ales dacă el nu se oprește din a repeta același gesturi și fapte care te deranjează. 

12. Renunțați dacă este în zadar.

Dacă relația nu mai este stabilă și păstrați doar aparențele, ar fi cazul să renunțați pentru că situația nu merge într-o direcție sănătoasă. Nu are rost să fiți împreună dacă știți că nu mai aveți încredere unul în celălalt. Meritați amândoi liniște sufletească și posibilitatea de a fi iubit și apreciat la adevărata valoare. Nu uitați nicio secundă faptul că o relație toxică aduce doar dezechilibru la nivel emoțional.

13. Cântărește bine deciziile.

Nu este ușor să alegi între continuarea relației și încheierea ei, dar inima ta știe ce e mai bine pentru tine. Dacă lași mintea să-ți conducă inima, vei lua decizia bună, chiar dacă la început crezi că este cea mai mare greșeală. Tu ești cel mai important om pentru tine și trebuie să faci tot posibilul pentru a te proteja, deci trebuie să te pui pe primul loc întotdeauna, chiar cu riscul de a frânge alte inimi. 

14. Respectă-te!

Înșelatul sau minciuna reprezintă forme ale lipsei de respect. Dacă persoana de lângă tine alege, voluntar sau nu, să nu te mai respecte, atunci dă tu dovadă de respect de sine și pune punct unei relații în care partenerul își urmărește doar propriile interese. Meriți să fii respectată și vei primi respect de la cei din jur dacă te respecți pe tine, în primul rând.

Poți lua o decizie cu privire la relația ta lipsită de încredere, după ce treci prin toate aceste etape și după ce analizezi foarte bine tot ce s-a întâmplat. Tu alegi ce îți face bine și împreună alegeți ce vă face bine amândurora. Relația se împarte la doi și amândoi trebuie să aveți același grad de încredere pentru a face lucrurile să meargă și pentru a vă bucura de acel final fericit la care visează oricine. 

Citește și: Semne că el nu are încredere în tine

Surse articol: Inspiring TipsHealthlineVerywellmind

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
10 lucruri pe care să le faci acum dacă partenerul tău nu este afectuos
10 lucruri pe care să le faci acum dacă partenerul tău nu este afectuos
Încredere sau trădări? Pe ce se bazează relaţia ta?
Incepe quiz
Încredere sau trădări? Pe ce se bazează relaţia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.