Cum să nu te mai compari cu fosta prietenă a iubitului tău

Cum să nu te mai compari cu fosta prietenă a iubitului tău

Sorina Corneanu

Despărțirea este grea. Indiferent dacă vii dintr-o relație lungă sau care abia începe să se închege, finalul este întotdeauna inconfortabil. Chiar dacă în timp sentimentele dureroase se atenuează, momentul în care îl vezi alături de noua lui prietenă îți da ceva dureri de stomac și te provoacă la... comparație. Dar nu ești singură. Și actuala lui prietenă are aceeași problemă: comparația cu fosta prietenă o bântuie și o supune unor chinuri îngrozitoare, în căutarea perfecțiunii și în încercarea de a-ți semăna cât mai mult. 

Tentația să îi studiezi profilul și conturile de socializare ale fostei, să îi analizezi hainele și să vezi care îi sunt preferințele e destul de mare. Din lipsa încrederii în tine sau din curiozitate, comparația devine o provocare interioară foarte puternică.

„Când te compari cu fosta prietenă a iubitului tău, vrei să te asiguri că ești singura din viața lui și că ești cea mai bună, iar comparația te ajută în acest sens”, afirmă expertul în relații April Masini.

Însă asta se traduce prin nevoia de validare, ceea ce nu are legătură cu iubirea, nici cu celălalt, ci doar cu tine. Ar trebui să încetezi să te mai compari cu ceilalți și să începi să ieși în evidență prin ceea ce ești. Faptul că îți cauți în permanență validare, vrei să fii mai bună decât fosta lui prietenă sau vrei să fii cel puțin ca ea nu face decât să te pună într-o poziție inferioară. â

Ar trebui să te întrebi dacă nu cumva ești mai mult și meriți mai mult. Nu trebuie să semeni cu nimeni. Trebuie doar să fii tu, iar persoana potrivită să te iubească pentru asta. Măștile sunt doar o soluție temporară. Dacă s-au despărțit, a existat cu siguranță un motiv. Poate aparent nesemnificativ, dar suficient de puternic pentru ca drumurile lor să se despartă. Pur și simplu li s-au schimbat prioritățile și nevoile. Acum e rândul tău să mergi mai departe. Probabil a fost diferit înainte. Dacă accepți acea versiune, vei înțelege că nu există nicio victorie, ci doar compatibilitate pentru diferite momente din viată. 

fosta prietena a iubitului tau

Cum să nu te mai compari cu fosta prietena a iubitului tău

De fiecare dată când ești tentată să faci comparații care nu își au rostul și te întrebi cu ce era mai bună fosta decât tine, mai bine ai face să te gândești la tine, să-ți acorzi mai multă atenție, să cauți în interiorul tău ceea ce te definește. Amintește-ți cine ești, ce îți place să faci și fă-ți o listă cu toate realizările tale. Amintește-ți toate lucrurile pe care le faci bine, pentru care ești apreciată și, mai ales, pentru care ești iubită.

Ele sunt punctele tale forte, calitățile principale pe care ar trebui să te bazezi și care ar trebui să îți aducă bucurie. Nu le da la o parte  pentru a deveni altcineva, din dorința de a copia și de a demonstra ca ești mai bună. Mai bună trebuie să fii întotdeauna doar în comparație cu tine. Și atunci vei putea fi originală și vei putea atrage și demonstra, fără niciun efort, cine ești și ce ar fi putut avea. Iar în final, dacă analizezi lucrurile cu luciditate, nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui. Nu ești în competiție cu nimeni.

Vezi cum să îți vindeci stima de sine scăzută și să fii cea mai bună versiune a ta, fără a te mai compara!

 

Ea este pur și simplu diferită, nu mai bună. Iar faptul că înainte a fost ea nu înseamnă că trebuie să începi să te compari și să îți faci procese de conștiință interminabile despre ce are ea și nu ai tu. Pentru că nu despre asta e vorba.

Dacă vrei să scapi de prostul obicei de a o urmări pe fosta lui prietenă, de a vedea ce postează, cu ce se ocupă și ce haine poartă, trebuie să înțelegi că lucrurile acestea nu au nicio relevanță și că spun foarte multe despre iubirea ta de sine. Acolo mai ai de lucrat. Dacă s-a terminat, lasă totul în urmă și privește înainte. Informațiile actuale și comparațiile nu numai că sunt inutile, dar îți fac și foarte mult rău, ținându-te pe loc.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Lucruri aparent lipsite de importanță, dar foarte toxice în relație. Ce să nu-i mai spui partenerului tău?
Lucruri aparent lipsite de importanță, dar foarte toxice în relație. Ce să nu-i mai spui partenerului tău?
Ce fel de fostă iubită ești?
Incepe quiz
Ce fel de fostă iubită ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.