Cum te vindeci de stima de sine scazuta

Cum te vindeci de stima de sine scazuta

Ioana Dinu

Parerea pe care o ai despre tine iti afecteaza fiecare cuvant, fiecare actiune, fiecare impresie pe care o lasi in urma; practic, fiecare lucru care ii conduce pe cei din jurul tau la a-si forma o parere despre tine. Toate acestea sunt bazate pe experienta ta de viata, iar mesajele pe care aceste experiente ti le trimit iti si imprima tipul de persoana care ai putea fi. Daca ai avut parte de experiente neplacute, e foarte posibil sa ai si pareri proaste despre tine.

Pe de alta parte, toata lumea are momente si momente, putandu-se subestima intr-o zi si adora in alta. Insa, daca stima de sine scazuta devine un mod de a trai cu tine, poate sa aiba efecte daunatoare asupra sanatatii si vietii tale. Cand ai o parere buna despre tine, ai si tendinta de a fi mai ingaduitoare cu tine si mai vesela cu viata in general; te face sa treci mai usor peste toate suisurile si coborasurile vietii.

Cand stima de sine este scazuta, ai tendinta sa te vezi si pe tine, dar si viata ta intr-o lumina foarte sumbra. Mai mult, te simti mai putin capabila sa iti asumi responsabilitati sau sa faci fata provocarilor vietii in general. In continuare, afla ce determina stima de sine scazuta si cum poti scapa de aceasta problema care iti afecteaza atat de mult existenta.

De unde vine stima de sine scazuta

  

Psihologii sustin ca originile stimei scazute de sine se gasesc in copilarie. Educatoarele si profesorii, prietenii si cunostintele, parintii si chiar mass-media sunt responsabile de trimiterea multor mesaje catre tine, atat pozitive, cat si negative. Dar, din motive curioase, mesajele conform carora nu esti o persoana indeajuns de capabila sunt acelea care devin mai pregnante. In principiu, aceasta vine si din stradania ta de a te ridica la asteptarile celorlalti de la tine, dar si ale tale de la tine.

Pe de alta parte, si perioadele stresante si evenimentele nefericite care se petrec de-a lungul vietii pot avea un efect crucial asupra stimei de sine. La fel si personalitatea, deoarece unele persoane se nasc pur si simplu mai inclinate spre o atitudine pozitiva si o gandire indreptata spre rezolvarea problemelor, de vreme ce altele tind sa fie inclinate spre o gandire negativa, concretizata in stabilirea unor standarde personale imposibil de atins.

De ce iti dauneaza o stima de sine scazuta

Lucrurile stau foarte simplu, asa ca iti va fi usor sa le intelegi. Odata ce crezi despre tine ca nu poti face un lucru, vei ajunge sa te comporti ca atare. Psihologii au demonstrat ca stima de sine scazuta schimba comportamentele oamenilor, in ideea in care ii face sa isi confirme lor si sa le arate si celorlalti ca sunt realmente incapabili de diverse lucruri.

Cand ai astfel de probleme cu stima de sine ori increderea, vei ajunge usor-usor sa te feresti de socializare si sa incerci constant sa eviti lucrurile care ti se pare provocatoare. Asta pentru ca te face sa te simti in siguranta, te lasa in zona ta de confort. Problema e ca, pe termen lung, aceasta evitare devine un stil de viata si te invata ca singura modalitate in care poti face fata unor situatii este sa te feresti de ele. Sa traiesti astfel inseamna sa fii predispusa la depresii si anxietate. Mai mult, poate sa duca si la vicii, precum fumatul si bautul, vazute ca modalitati de a face fata situatiilor care ti se par tensionate.

Cum te vindeci de stima de sine scazuta

Pentru a te putea vindeca de sima scazuta de sine, trebuie mai intai sa identifici si sa incerci sa inlaturi parerile negative pe care le ai despre tine. E nevoie sa iti privesti visurile si dorintele si sa iti notezi motivele pentru care ti le-ai stabilit astfel. Este o modalitate excelenta de a identifica gandurile negative pe care le ai in legatura cu tine. Poti sa iti spui ca esti incapabila sa obtii un nou loc de munca, de exemplu, sau ca nimanui nu ii pasa deloc de tine. Noteaza-ti toate gandurile acestea apasatoare si incearca sa iti amintesti cand au inceput sa fie parte din gandurile tale regulate.

Urmatorul pas este sa iti notezi in dreptul fiecarui exemplu gasit mai sus contraargumente. Scrie care iti sunt, de fapt, calitatile. Tu chiar trebuie sa ti le stii mai bine decat oricine altcineva. Scrie lucrurile pentru care esti mandra de tine, dar si pe acelea pe care ceilalti le spun de bine despre tine. In aceasta maniera, iti poti reaminti ca esti o persoana echilibrata si buna, care nu merita sa se chinuie singura desconsiderandu-se. Acest mic exercitiu este foarte eficient tocmai pentru ca te ajuta sa realizezi ca nu ai doar puncte slabe, ci si o multime de calitati, pe care trebuie sa incepi sa le recunosti mai des in comportamentul tau de zi cu zi.

Un alt lucru pe care ai putea sa il faci este sa iti notezi pe un post-it, lipit la un loc foarte vizibil, 3-4 lucruri care te fac sa te simti bine zi de zi. Poate sa fie vorba despre placerea pe care o simti cand arati bine, cand citesti 10 pagini dintr-o carte pe zi, cand alergi, cand mananci ceva bun, cand faci ordine, poate sa fie orice. Dupa ce ti le-ai notat, ai grija sa le citesti in fiecare zi si sa iti amintesti ca stima de sine scazuta se vindeca si prin atingerea catorva puncte care te fac fericita in fiecare zi.

Alt lucru la fel de important pe care trebuie sa il faci pentru a te vindeca de stima de sine scazuta este de a fi ingaduitoare cu tine. Daca tot esti cu persoanele din jurul tau, de ce nu poti fi si cu tine insati? Cand simti nevoia sa te critici, incearca sa te gandesti la modul in care ti-ai incuraja un prieten si fa la fel si pentru tine. In general, oamenii dau sfaturi mai bune celor din jurul lor decat isi dau lor.

Printre altele, trebuie sa te mai gandesti si la lucrurile la care te pricepi. Daca esti buna la gatit, dedica mai mult timp acestui lucru. Oamenii se simt mai bine cand fac lucrurile la care se pricep, asa ca este un bun mod de a-ti imbunatati starea de spirit. Nu in ultimul rand, trebuie sa iti dai singura provocari si deadline-uri. E normal sa iti fie teama sa faci anumite lucruri, dar tine minte ca oamenii care au un nivel ridicat al stimei de sine sunt aceia care nu lasa aceasta teama sa le afecteze gustul vietii, savuratul lucrurilor noi si acceptarea provocarilor vietii. Seteaza-ti noi provocari si incearca sa le faci fata, chiar daca te scot din zona ta de confort.

Stima de sine scazuta poate fi vindecata, dar doar printr-un efort sustinut si multa energie pozitiva, asa ca pune-ti o melodie mai ritmata, scoate un pix si un post-it si noteaza-ti lucrurile sugerate mai sus.

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Ești prea suspicioasă în relație?
Incepe quiz
Ești prea suspicioasă în relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (537 vizite)