Cum să redobândești încrederea în relație și în partenerul tău după ce ai pierdut-o, ca să aveți o nouă șansă la iubire

Cum să redobândești încrederea în relație și în partenerul tău după ce ai pierdut-o, ca să aveți o nouă șansă la iubire

Alida Enache

Încrederea stă la baza tuturor relațiilor sănătoase, nu-i așa? Suferința, durerea, trădarea sunt și ele în strânsă legătură cu ea, tocmai pentru că doar o persoană în care ai crezut îți va putea frânge vreodată inima. În schimb, dacă alegi să nu-ți pui baza în nimeni niciodată, nu vei risca nicicum să fii trădat/ă. Chiar și așa, este acesta un comportament sănătos? Nu ai putea crea vreodată o legătură autentică cu o persoană în care nu ai încredere. Nu ai putea iubi și nu te-ai putea bucura nici de iubirea altcuiva.

Da, să ai încredere în cineva este foarte riscant. Acea persoană ți-ar putea frânge inima în mii și mii de bucățele în mai puțin de trei secunde, iar tu vei simți cum, încetul cu încetul, îți fuge lumea de sub picioare. Probabil că cea mai mare durere din lume au simțit-o aceia care au fost trădați, aceia care au oferit o șansă dragostei. Dar, oricât de îngrozitor ar fi, oamenii aleg de fiecare dată să treacă peste, să nu-și piardă credința și să mai încerce o dată, oricât de riscant ar fi. Ce nu facem noi în numele iubirii, până la urmă?

 Imagine cuo femeie supărată și un bărbat care încearcă să o împace

E foarte greu să-ți recuperezi încrederea în persoana care te-a trădat, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Deseori, partenerii încearcă să o facă pentru a-și salva relația și pentru a mai da o șansă iubirii dintre ei doi. Pentru a te putea ajuta să înțelegi mai bine în ce constă întreg procesul de recăpătare a încrederii, ți-am pregătit un ghid cu patru etape esențiale pe care orice persoană care a fost trădată ar trebui să le respecte atunci când vrea să își salveze relația. Descoperă-le în rândurile de mai jos!

Patru pași esențiali pentru a redobândi încrederea în relație, după ce ați pierdut-o

1. Analizează situația în care vă aflați (disecarea trădării) 

Înainte de orice, va trebui să “diseci“ trădarea pentru a putea înțelege mai bine situația în care te afli, dar și gravitatea ei. Este foarte probabil să nu poți face acest lucru chiar la scurt timp după ce ți-a fost frântă inima, având în vedere că este vorba de un proces dureros. Nimănui nu-i place să-și analizeze suferințele la nesfârșit, nu-i așa? Ei bine, după ce te vei simți pregătit/ă din punct de vedere emoțional pentru a face acest lucru, nu-ți mai rămâne decât să... începi.

Pentru a analiza trădarea trebuie să iei în considerare situațiile care s-ar putea negocia și care nu. Nu uita că indiferent de cât de mult ai iubi pe cineva, oricât de iertător/iertătoare ai fi, tot va trebui să-ți stabilești niște limite. Nu poți ierta aceeași persoană iar și iar și iar, crezând că într-o bună zi se va schimba. Ține cont de valorile tale și pune onestitatea și integritatea mai presus de orice deoarece doar în felul acesta vei putea evita o nouă trădare. Gândește-te bine ce ai putea accepta și ce nu și stabilește-ți un punct limită, acea situație care va duce în mod incontestabil la despărțire.

Apoi va trebui să analizezi comportamentul partenerului tău/partenerei tale pentru a putea înțelege dacă acesta/aceasta te prețuiește sau nu. A făcut un obicei din a te dezamăgi sau asta se întâmplă foarte rar, în situații extreme? A adus o schimbare în comportamentul său atunci când i-ai cerut asta sau se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

De asemenea, nu poți da vina doar pe el/ea și ar trebui să analizezi și comportamentul tău. Comunicați deschis și sincer de fiecare dată când se întâmplă ceva neplăcut? I-ai spus vreodată care sunt acele limite pe care ar trebui să le respecte? Ai dezamăgit și tu la rândul tău? După ce îți vei răspunde onest la aceste întrebări, situația în care vă aflați va deveni mult mai clară și vei putea trece la pasul următor.

2. Momentul introspecției (găsirea busolei interioare)

Poate fi dificil să înțelegi cu adevărat că tu și iubitul tău/iubita ta poate nu sunteți făcuți unul pentru celălalt și că tocmai din acest motiv ajungeți în situații de acest tip. Dragostea oarbă, sentimentul de familiaritate și chiar frica de schimbare ne țin deseori în relații toxice care ne seacă de viață. Dacă te simți trădat/ă constant, dacă nu poți avea încredere în nimeni, va trebui să te concentrezi mai mult pe tine și să faci din asta o prioritate. Nu poți avea o relație sănătoasă dacă gândirea ta nu este una sănătoasă.

Multe persoane nu reușesc să-și vindece traumele din trecut și în felul acesta ajung deseori lângă persoanele nepotrivite, căutând în mod inconștient un strop de dramă care să le umple un gol sufletesc.

Reconectează-te cu tine, cu mintea ta, cu sufletul tău. Oferă mai multă atenție dorințelor și nevoilor tale și analizează-ți cu atenție standardele. De exemplu, dacă ai așteptări mult prea mari, poate chiar nerealiste, nu vei putea simți mulțumire niciodată și te vei simți trădat/ă constant. De exemplu, dacă ești o persoană foarte geloasă care se simte trădată chiar și atunci când partenerul/partenera vorbește cu o persoană de sex opus ar putea însemna că așteptările tale nu sunt realiste. O astfel de situație va îngreuna demersul lucrurilor atât pentru iubitul tău/iubita ta, cât și pentru tine. În același timp, persoanele cu o stimă de sine foarte scăzută au tendința de a accepta comportamente extreme din cauză că ele nu consideră că ar merită mai mult.

Tocmai de aceea va trebui să-ți găsești punctele sensibile și să-ți vindeci traumele trecutului. Altfel nu vei putea avea o relație sănătoasă care să-ți aducă satisfacție niciodată.

3. Pune-te în pielea lui/ei.

A venit momentul să privești toată această situație și din perspectiva “personajului negativ”. Pentru a putea redobândi încrederea, ar trebui să încerci să te pui în pielea persoanei care te-a dezamăgit. Asta nu înseamnă că ar trebui să ierți un comportament nedrept, abuziv, ci doar să înțelegi mentalitatea, emoțiile care au dus la el. De ce a ales el/ea să te rănească? A făcut-o în mod conștient sau nu? Anumite situații din trecut sau anumite traume au dus la declanșarea acestui comportament? Acestea sunt întrebările pe care ți le poți pune pentru a înțelege mai bine contextul în care s-a întâmplat trădarea. De asemenea, ai putea să porți o discuție deschisă cu cel/cea care te-a trădat și să-i ceri detalii suplimentare pentru a putea clarifica lucrurile.

4. Redobândirea încrederii.

După ce ți-ai luat timp pentru a reflecta asupra situației și după ce ți-ai făcut ordine în minte nu mai rămâne decât să te hotărăști dacă îți dorești să continui relația sau nu (sau dacă are rost să faci asta). Pentru a face asta va trebui să porți o discuție cu partenerul tău/partenera ta. Dacă el/ea este dispus/ă să comunice deschis cu tine, să-și recunoască comportamentul și să-ți explice tot ce s-a întâmplat, este foarte probabil ca greșeala să poată să fie reparată. Dacă hotărăști că-ți dorești să continui această relație, va trebui să stabilești anumiți “termeni” care să vă ajute să nu mai ajungeți într-o astfel de situație. Comunică-i celui/celei care te-a rănit toate dorințele tale, toate nevoile și toate așteptările pentru și cere-i și lui/ei să facă același lucru. În felul acesta, amândoi vă veți conștientiza comportamentul și veți putea înțelege mai bine care sunt acele puncte slabe la care mai aveți de lucrat. De asemenea, ați putea apela și la terapie de cuplu deoarece un expert v-ar putea ajuta să vă conectați mai ușor unul cu celălalt.

Nu uita că într-o lume a perfecționismului, cu toții suntem “defecți”. Și tu și partenerul tău/partenera ta sunteți oameni și oricât de mulți v-ați dori să nu greșiți, acest lucru se va întâmpla la un moment dat, într-un fel sau altul. Viața vă va aduce deseori în situați limită, vă va pune la încercare și tot ce contează este felul în care reușiți să depășiți, împreună sau separat, obstacolele care vă vor ieși în cale. Atât timp cât nu ne referim la un comportament abuziv, să oferi o a doua șansă nu va fi niciodată un lucru rău... poate doar puțin riscant.

Tu ce crezi? Se mai poate redobândi încrederea după ce a fost pierdută?

Citește și: 12 metode prin care poți învăța cum să ai din nou încredere în cineva după ce te-a înșelat

Surse articol: Goalcast, Healthline, Domental

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să-i spun partenerului meu că am o boală cu transmitere sexuală?
Cum să-i spun partenerului meu că am o boală cu transmitere sexuală?
Test de fidelitate: cat de fidel este partenerul tau?
Incepe quiz
Test de fidelitate: cat de fidel este partenerul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - cuplu

    1. Importanța detaliilor în organizarea nunții tale de vis (103 vizite)