Cum să transformi o despărțire în cel mai bun lucru din viața ta
Despărțirile ne pot pune la pământ, dar asta doar dacă le permitem. Dacă te confrunți, sau tocmai ai trecut printr-o despărțire, fie că este vorba de iubit/ă sau de soț/soție, știm cât de dificil este să mergi mai departe fără să te lași afectat/ă de toate acestea. Viața ta este literalmente dată peste cap în câteva momente, iar toate piesele de puzzle care te conturează ca persoană par acum mai degrabă o grămadă de bucăți care nu se mai potrivesc între ele; punerea lor la loc pare a fi imposibilă.
Ce trebuie să faci în aceste momente greu de dus? Să nu te da bătut/ă! Ești puternic/ă, dar ai nevoie de puțin ajutor ca să te ridici. Ți-am pregătit o serie de sfaturi care te-ar putea ajuta să treci mai ușor peste aceste momente grele.
Evită sfaturile fără rost
După o despărțire, toți cei apropiați tind să ne sfătuiască din dorința de a ne ajuta. Însă, de cele mai multe ori, fiindcă sunt trecute prin filtrul experienței lor, nu ne ajută prea mult și asta nu pentru că sunt rău intenționate, ci pentru nu se potrivesc poveștii noastre. Prietenii și membri familiei îți vor sugera poate o vacanță, sau spun că pentru ei a funcționat terapia prin cumpărături, o schimbare de look sau un hobby, dar să fim serioși, atunci când ai inima frântă nicio tunsoare din lume nu te va ajuta să treci peste suferința și golul creat de persoana care a plecat de lângă tine.
Nimeni nu îți vrea răul, dar câteodată e mai bine să faci ceea ce simți, fără să pui în aplicare ceea ce auzi de la ceilalți. Tu știi cel mai bine ce e în sufletul tău și cum îți e mai ușor să treci peste cele întâmplate. Noi ți-am pregătit un plan pus la punct de specialiștii în domeniu și sperăm că te vom ajuta să îți găsești calea de ieșire din tristețea de după despărțire.
Nu intra în doliu, nu a murit nimeni!
Suntem învățați de mici să credem că suferința este întotdeauna un lucru rău. Totuși, trecerea prin pierderi, de orice natură, este un proces sănătos, care ne întărește și ne ajută în procesarea mai rapidă a lucrurilor negative cu care ne vom mai confrunta de-a lungul vieții. Specialiștii spun că „noi alegem conștient să punem sare pe rană în momentul în care rememorăm suferința prin care trecem și o validăm prin sentimente de ranchiună și ură”. Tot ei spun că „este foarte util să te gândești la fosta relație ca la o parte care te-a construit ca și om și care te-a ajutat să devii cine ești azi, nu ca la o experiență devastatoare care ți-a făcut mai mult rău decât bine”.
Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală
Așadar, în loc să răsfoiești fotografii vechi și să te gândești la acele amintiri ca la niște lucruri care ți-au fost luate, privește-le ca pe niște experiențe care te-au modelat ca om. Da, știm, cina aceea a fost incredibilă, plimbarea aceea de seară ți-a adus numai liniște, zâmbetele acelea erau reale și din suflet, aventura cealaltă a fost de neuitat, dar nu mai plânge cu nostalgie, ci zâmbește de fiecare dată când le vezi; ai câștigat mai mult decât ai pierdut. Ștergeți lacrimile! Zâmbește și vizualizează viitorul în care cel mai probabil vei avea parte de și mai multe momente de genul acesta. Nu uita, aceste experiențe care te-au modelat pot exista în continuare chiar și fără partenerul tău.
Învață să redirecționezi energia negativă
Probabil vei considera că este un clișeu, dar crede-ne pe cuvânt, lucrurile acestea chiar funcționează! În loc să stai singur/ă în propriile tale gânduri negative, încearcă să îți canalizezi energia negativă spre un lucru care să te ajute să scoți fizic durerea pe care o simți. Încearcă să mergi la sală, sau găsește-ți un hobby care să necesite mișcare. Un regim de exerciții fizice te va ajuta să îți recâștigi încrederea în sine și să te simți mai bine în pielea ta.
Astfel, energia pe care o acumulezi după puțină mișcare poate deveni un impuls. Nu trebuie să te înscrii la un curs de yoga sau fitness pentru a fi motivat să faci mai multă mișcare. Încearcă, pentru început, să alergi în parc câteva ore pe zi, sau să faci niște exerciții în sufragerie în timp ce asculți muzică. Cu cât este mai accesibil acest plan de exerciții, cu atât ai mai multe șanse să te ții de el.
Elaborează un plan și ia notițe
De asemenea, un alt lucru care te-ar putea ajuta este să întocmești o listă de lucruri pe care vrei să le faci în viitorul apropiat. Tot așa poți proceda și cu emoțiile tale. Așterne pe foaie tot ceea ce simți, ce te-a făcut să ajungi în starea aceasta, ce poți face ca să scapi de energia negativă și ce ai putea face ca să te ajuți în drumul spre cunoașterea sinelui. Astfel, de fiecare dată când găsești un răspuns îl poți scrie alături de întrebare și astfel vezi progresul în timp real.
Este ușor să te gândești „Sunt încă un dezastru” după patru săptămâni sau luni. Cu toate acestea, dacă îți documentezi emoțiile prin intermediul unui jurnal, poți privi în urmă și în acest fel poți vedea ce progrese ai făcut.
Încearcă din nou
Mergi pe premisa „încercarea moarte n-are”. Exact, uneori, după o despărțire merită să te împaci cu aceeași persoană, dar doar după ce tu ai descoperit cine ești cu adevărat și dacă merită încercarea. Înainte să iei această decizie pune-i fostului partener următoarele întrebări: Ești conștient/ă de faptul că și tu trebuie să faci niște schimbări? Ești deschis/ă să faci anumite schimbări la rândul tău? Ce părere ai despre terapia de cuplu, dacă ar fi să ajungem la punctul din care am plecat, ai fi de acord să ceri ajutor specializat? Crezi că merită să încercăm din nou?
Singurul lucru pe care sa NU il faci dupa ce ai fost parasita, potrivit specialistilor in relatii
Dar, fie că e vorba de împăcare, sau pur și simplu de o reconciliere cu vechiul partener, asigură-te că ești pregătit/ă și că o faci din motivele corecte.
Despărțirile nu sunt ușoare și asta e OK
Realitatea este că o despărțire nedureroasă este, probabil, concluzia unei relații care nu prea merita efortul. Este în regulă să nu te simți rău, dar dacă ești totuși la polul opus, acolo unde tinzi să iei totul prea personal și să dai vina pe tine, trebuie să fii conștient/ă că e nevoie de muncă pentru a trece prin acest proces de vindecare într-un mod sănătos și constructiv.
Nu uita! Indiferent de situație, mereu se va găsi o cale de ieșire, iar mai apoi va apărea și o modalitate de a merge mai departe și vei descoperi, poate, că despărțirea a fost cel mai bun lucru care ți se putea întâmpla.
Surse articol: Maguire Family Law