Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală

Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală

Alida Enache

Onestitate reciprocă, încredere, angajament și respect - așa putem descrie, în general, relația ideală. Din păcate, multe persoane nu au parte de astfel de povești de iubire și nici măcar nu își dau seama că împărtășesc o legătură toxică cu partenerul sau partenera de viață. Relația unilaterală nu este una sănătoasă și nimeni nu ar trebui să se mulțumească vreodată cu mai puțin decât oferă.

Dai tot ce ai mai bun pentru persoana iubită, ești întotdeauna dispus/ă să faci noi compromisuri și faci mari eforturi pentru ca relația voastră să funcționeze... Chiar și așa, el/ea nu face nici măcar un sfert din ceea ce faci tu și ajungi deseori să te simți singur/ă în prezența sa. Ei bine, acesta este primul semn că te afli, de fapt, într-o relație unilaterală. Poate fi epuizantă și foarte greu de susținut pe termen lung, așa că, dacă ții la sănătatea ta mintală, fugi cât te țin picioarele! Dar, înainte de toate, haide să vedem ce presupune ea.

Ce este o relație unilaterală?

Cu siguranță că nu avem nevoie de o definiție științifică pentru a explica ce este relația unilaterală. Lucrurile sunt simple, în esență. Dacă nu primești nimic din ceea ce oferi în povestea ta de iubire, ei bine, din păcate, ești într-o relație unilaterală.

Situația nu este atât de dramatică pe cât poate părea, iar persoana care nu îi oferă celeilalte nimic la schimb nu încearcă neapărat să profite de ea. Pur și simplu, există anumite probleme de compatibilitate, comunicare sau chiar traume din trecut care vă pot pune bețe în roate. Sau poate că unul dintre parteneri nu iubește la fel de intens precum celălalt... sau poate că nu știe ce își dorește de la relația lor.

Într-o relație sănătoasă și echilibrată, știi că te poți baza pe cealaltă persoană și ești conștient/ă de ceea ce simte pentru tine. O relație bazată pe încredere reciprocă, respect și dragoste își oferă stabilitate și siguranță și nu te va face niciodată să te îndoiești de legătura pe care o împărtășești cu persoana iubită.

Cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală?

De menționat este și faptul că relația unilaterală nu există doar între doi parteneri, ci și între membri ai familiei, prieteni, colegi de muncă. Pentru a-ți da seama dacă împărtășești o astfel de legătură cu cineva pune-ți următoarele întrebări:

  • Sunt singura persoană care consumă energie pentru această relație?
  • Doar eu inițiezi activitățile comune și comunicarea?
  • Doar eu iau decizii în această relație?
  • Doar eu îmi asum responsabilitatea după un conflict sau o ceartă?

Da, dacă sacrifici totul pentru a-l face fericit pe celălalt, ești într-o relație unilaterală. Să simți că trebuie să îți ignori propriile dorințe și nevoi pentru a-i face celuilalt pe plac nu este deloc normal sau sănătos. Cu timpul, vei prinde resentimente și regrete și nu vei face decât să-ți otrăvești sufletul.

Imagine cu un bărbat care își ignoră iubita supărată

Care sunt cauzele unei relații unilaterale?

Dar cum ajungi să fii "victima" unei astfel de relații? Ei bine, cel mai probabil, persoana de lângă tine este manipulatoare sau toxică, iar tu nu ți-ai dat seama de asta de la bun început. Sau poate că povestea voastră de iubire a avut un început frumos, dar lucrurile s-au schimbat treptat. Există, de fapt, o varietate de factori care pot transforma o relație normală în una unilaterală:

Comunicarea ineficientă - Unul sau ambii parteneri pot avea dificultăți în a-și împărtăși sentimentele, nevoile și preferințele.

Nesiguranța - Una dintre persoane se teme să nu o piardă pe cealaltă dacă nu se ocupă singură de tot.

Așteptări contradictorii - Fiecare partener din relație aduce cu el propriile idei despre ceea ce înseamnă angajamentul, iar când acestea sunt foarte diferite poate apărea un dezechilibru.

Probleme individuale - Dacă unul dintre parteneri se confruntă cu o situație stresantă sau chiar suferă de o tulburare mintală s-ar putea să nu-i poată acorda celuilalt atenția și dragostea cuvenită.

Stiluri de atașament diferite - Stilurile de atașament pot juca un rol important în modul în care partenerii se comportă în relațiile lor. De exemplu, o persoană cu un stil de atașament anxios se poate îngrijora că cealaltă persoană nu are sentimente la fel de puternice ca ale sale.

Care este impactul unei relații unilaterale?

După cum am spus deja, o relație unilaterală este extrem de toxică, mai ales dacă unul dintre parteneri profită în mod intenționat de celălalt. Iată care pot fi efectele sale dăunătoare:

Stresul: În timp ce o relație sănătoasă te poate scăpa de acest sentiment nimicitor, una toxică nu va face decât să-l amplifice. E clar că nu îți dorești asta!

Sentimentele de singurătate: O astfel de relație te face să te simți singur/ă și izolat/ă chiar și în prezența partenerului/partenerei. Nu este deloc plăcut! Și nici sănătos!

Scăderea stimei de sine: Dezamăgirea constantă de care ai parte în această relație unilaterală te va face să te simți respins/ă, nesusținut/ă și neiubit/ă.

Cum poți schimba o relație unilaterală?

O relație unilaterală nu se va transforma niciodată în una sănătoasă dacă partenerii nu își recunosc partea lor de vină. Este foarte important ca tu și iubitul tău/iubita ta să discutați despre ceea ce se întâmplă între voi și să decideți de comun acord că merită, cu adevărat, să luptați pentru povestea voastră de iubire. Altfel... vei duce această luptă de unul singur/una singură.

De asemenea, ceea ce v-ar putea ajuta este să cereți sfatul unui specialist. Terapia de cuplu chiar dă rezultate, atât timp cât ambii parteneri își doresc ca povestea lor de iubire să înflorească. Dar, în cele din urmă, trebuie să înțelegi că această situație nu se va schimba niciodată dacă nu există voință din partea amândurora.

Dacă simți deja că nu mai există nicio șansă între tine și persoana respectivă sau dacă te simți folosit/ă, este cazul să pui punct acestei relații unilaterale. Poate fi extrem de dificil să faci asta, însă îți vei mulțumi la un moment dat pentru alegerea făcută! Nu uita că meriți respectul, încrederea și dragostea altei persoane, așa că nu te mulțumi niciodată cu mai puțin!

Citește și: Ce să nu faci niciodată când un bărbat bate în retragere. Vei face mai mult rău decât bine

Surse foto: iStock

Surse articol: Verywellmind, Brides, Talkspace

Articolul urmator
Ce este „bărbatul Sigma” și cum îți dai seama că te-ai îndrăgostit de un astfel de om
Ce este „bărbatul Sigma” și cum îți dai seama că te-ai îndrăgostit de un astfel de om
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.