De ce dragostea romantică nu poate dura pentru totdeauna și cum să-ți salvezi relația când ea dispare

De ce dragostea romantică nu poate dura pentru totdeauna și cum să-ți salvezi relația când ea dispare

Alida Enache

Oamenii de știință au elucidat misterul iubirii: sentimentele noastre, dar și logica sunt puternic conectate cu procesele biochimice din organismele noastre. Chiar dacă ne-am fi dorit ca sentimentul minunat de fluturi în stomac să dureze pe vecie, acest lucru nu ar fi fost nicicum posibil. Chiar și așa, doar pentru că euforia și adrenalina au dispărut asta nu înseamnă că relație trebuie să ia sfârșit. Cu siguranță că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca la început, dar ele se pot remedia.

Află din rândurile de mai jos de ce dragostea romantică dispare, dar și cum să-ți salvezi relația atunci când fluturașii din stomac au dispărut!

Colah cu un o femeie și un bărbat în pat

1. Atunci când ne îndrăgostim experimentăm euforia.

Oamenii de știință spun că euforia declanșată de pasiune este asemănătoare cu acel sentiment pe care îl trăiesc dependenții după ce au luat o nouă doză din substanța preferată. Aceste efect apare deoarece creierul și glandele suprarenale produc hormonul noradrenalină. Același hormon este produs și în cazul cocainei sau al heroinei. O persoană care este îndrăgostită își dorește să-și cunoască partenerul din ce în ce mai mult pentru că vrea să experimenteze din ce în ce mai mult.

2. Atunci când ne îndrăgostim, în organismul nostru se produce un cocktail hormonal.

Pe măsură ce ne îndrăgostim de o anumită persoană, în creierul nostru au loc mai multe procese chimice care ne determină să ignorăm defectele partenerului nostru. De asemenea, simțim și considerăm că viața este minunată doar alături de acesta și începem să depindem emoțional de el. În acest caz hormonii joacă un rol foarte important.

  • Oxitocina este responsabilă cu atașamentul emoțional și contribuie la stabilirea unei legături emoționale profunde între cei doi parteneri. Dacă hipotalamusul produce suficientă oxitocină, nivelul de stres scade și dorința devine și mai intensă.
  • Vasopresina este cea responsabilă cu fidelitatea, dorința de a-i purta grija celuilalt și, la fel ca și în cazul oxitocinei, cu atașamentul emoțional.
  • Dopamina este hormonul plăcerii. Ea este responsabilă de multitudinea de sentimente extraordinare pe care le simțim atunci când mâncăm mâncarea preferată sa când facem dragoste.
  • Serotonina este cea care ne ajută să experimentăm plăcerea și tot ea ne înveselește și ne îmbunătățește calitatea vieții sexuale.
  • Cortizolul este numit și hormonul stresului și nivelurile sale sunt cu adevărat ridicate la începutul fiecărei relații.

Dependența noastră de această chimie a iubirii crește din cauza feromonilor. Feromonii sunt produși de către glandele sudoripare ale corpului nostru, atât la bărbați, cât și la femei, și afectează receptorii sistemului olfactiv. Cocktail-ul hormonal menționat anterior provoacă mai multe reacții fiziologice precum: transpirație excesivă, tahicardie, dilatarea pupilelor, tulburări de somn și pierderea poftei de mâncare.

3. De ce nu poate dura pentru totdeauna sentimentul de fluturi în stomac?

Regulile biologice sunt foarte clare și stricte: amorul este doar un proces chimic trecător care durează maxim 3 ani.

În timpul evoluției umane, oamenii s-au folosit de acest proces chimic pentru a supraviețui. Ar fi fost foarte dificil pentru strămoșii noștri să aibă grijă de copii, să găsească hrană și să se și protejeze. Sentimentul de a se îndrăgosti a ajutat cuplurile să rămână împreună de dragul supraviețuirii copilului lor. Pe măsură ce copil creștea, acest sentiment dispărea. În mai puțin de trei ani, terminațiile nervoase din creierul nostru devin aproape insensibile la producerea acestor hormoni. De asemenea, hormonii responsabili cu iubirea sunt produși în cantități mult mai mici. Funcția creierului devine stabilă și acesta începe să funcționeze în mod normal, iar hormonii nu mai stimulează atașamentul emoțional al cuplului.

4. Relațiile noastre sunt condamnate la eșec?

Perioada îndrăgostirii este foarte stresantă pentru organismul nostru. Un ritm mai liniștit este mult mai benefic și mai eficient pentru organismul uman. Dragostea adevărată începe abia atunci când acel cocktail chimic nu-și mai face efectul.

Oamenii de știință au mai descoperit faptul că sentimentul de atașament care ne face să trăim cu partenerul nostru o perioadă îndelungată de timp este produs de către oxitocină și vasopresină. Nivelul de oxitocină crește atunci când oamenii se îmbrățișează, se sărută sau pur și simplu vorbesc.

Concluzia este că atingerile și tandrețea sunt cea mai bună modalitate de a menține relațiile fericite și pe termen lung. De altfel, este foarte important să ne ascultăm activ partenerii, să ne exprimăm recunoștința față de aceștia, să facem compromisuri atunci când este cazul și să găsim o cale de a depăși toate obstacolele care vor apărea în calea noastră.

Tu ce crezi despre această teorie a iubirii? Ți-ar plăcea ca minunatul sentiment de a te îndrăgosti să dureze pe vecie?

Citește și: Îndrăgostește-te din nou de partenerul tău de viață - 8 sfaturi pentru relații plictisitoare

Surse articol: Brightside, Today, Psychalive

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Test de iubire: cat va dura iubirea ta?
Incepe quiz
Test de iubire: cat va dura iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.