De ce oamenii singuri sunt mai fericiți decât cei căsătoriți

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Încă de la vârstă fragedă, basmele și poveștile cu final fericit ne fac să credem că putem fi fericite în această viață doar dacă ne găsim „alesul”. Totuși, rata ridicată de divorț ne provoacă să ne dorim să rămânem singure pentru o perioadă mai mare de timp și să cunoaștem persoana de lângă noi mult mai bine. Fie că îți dorești o astfel de relație de iubire cu final fericit sau preferi viața solitară, cheia fericirii depinde de la persoană la persoană, conform experților.

Viața solitară este asociată cu libertatea, cu abilitatea de a te concentra asupra propriei persoane. Femeile solo sunt persoane puternice și pot trăi fără a avea pe cineva în viața lor, de care să depindă. Au suficient timp pentru a sta alături de familie și prieteni, dar și pentru a se concentra asupra micilor plăceri. Ești curioasă de ce oamenii singuri sunt mai fericiți decât cei căsătoriți? Află mai jos care sunt principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru!

femeie pe plaja

Iată de ce oamenii singuri sunt mai fericiți decât cei căsătoriți!

Persoanele care stau singure pentru o perioadă mai mare de timp se confruntă de cele mai multe ori cu presiune internă, dar și externă, din partea celor din jur și din partea media. Această presiune îi determină să se căsătorească de nevoie, crezând că astfel vor fi mai împliniți. Totuși, studiile arată că persoanele singure sunt mai fericite pe termen lung.

Căsătoria nu te face mai fericit

Un studiu efectuat la Universitatea din Amsterdam și Institutul Demografic Interdisciplinar din Olanda a dezvăluit care sunt adevăratele efecte pe care căsătoria le are asupra sănătății generale și a gradului de satisfacție. Studiul condus de Matthijs Kalmijn a presupus un interviu telefonic efectuat pe 5.074 familii din Elveția între anii 1999 și 2014. Întrebările puse au avut ca scop evaluarea relațiilor din cadrul familiei, dar și efectele pe termen lung pe care divorțul și mariajul le au asupra individului. Concluzia? Oamenii căsătoriți erau mai nefericiți.

Efectele căsătoriei asupra sănătății

În timpul acestui studiu, profesorul Kalmijn a ajuns la concluzia că, pe măsură ce petrecem mai mult timp căsătoriți, devenim mai predispuși la depresie, sentimente care obișnuiesc să se înrăutățească în timp. Deși fericirea se citește pe chipurile proaspeților căsătoriți în timpul lunii de miere și la o scurtă perioadă după aceasta, bucuria începe să scadă odată cu trecerea anilor, conform matthijskalmijn.nl.

Satisfacția generală din cadrul căsătoriei

Din acest punct de vedere, studiul arată că momentul căsătoriei crește satisfacția celor doi indivizi, dar aceasta scade pe măsură ce relația avansează. În mod interesant, aceste sentimente de fericire sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă, nu la cele tinere.

Ed Diener, profesor la Universitatea din Illinois, a ajuns la concluzii similare în timpul cercetărilor sale. „Unii oameni sunt mai fericiți decât ceilalți, asta este clar. Există lucruri pe care le poți face pentru a fi fericit, iar căsătoria este un pas prin care viața ta poate fi schimbată total”, spune acesta. În ce sens, ne lasă să ghicim.

Studiul efectuat de profesorul Kalmijn arată că mariajul îți aduce foarte puține beneficii. În timp ce sănătatea și nivelul de fericire cresc prin căsătorie, acestea nu sunt susținute de-a lungul ei.

femeie care face cumparaturi online

Cum poți fi fericit

Psihologul David Ludden afirmă că sunt 3 factori principali care îi fac pe oameni fericiți:

  1. Resurse materiale suficiente: mâncare, haine, casă, sănătate;
  2. Resurse sociale suficiente: familie și prieteni;
  3. Mediu stabil: faptul că îți știi locul în această lume, credință și spiritualitate, a avea un scop în viață.

Deși atingi aceste puncte-cheie, este posibil să continui să fii nefericit. De ce? Deoarece cei 3 factori sunt doar surse externe de fericire. Printre sursele interne care te fac fericită sunt atitudinea pozitivă, dar și faptul că îți ții mintea mereu ocupată. Deși majoritatea persoanelor visează la zile nesfârșite de stat degeaba, se pare că adevărata fericire vine atunci când mintea ta este ocupată (vorbind, inventând lucruri sau făcând sex), conform psychologytoday.com.

Așadar, nu te baza pe căsătorie pentru a fi fericită, deoarece fericirea din primele zile va începe să scadă. Fie că ești singură sau măritată, interacțiunile sociale și faptul că faci ceva care îți oferă împlinire te vor ajuta să obții fericire pe termen lung.

Nimeni nu trebuie să îți spună ce să faci. Dacă vrei să te măriți, mărită-te! Dacă vrei să fii singură, fii singură! Fii atentă la ceea ce te face fericită, fii creativă, dezvoltă-te ca persoană, iar povestea ta sigur va avea un final fabulos!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Lucruri pe care oamenii singuri s-au săturat să le tot audă de la cei din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (14)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.