De ce mintim in cuplu?

Minciuna este tot minciuna, fie ca este tipica "minciunica folositoare", "minciuna grosolana" sau "minciuna grava". Si mai surprinzator este faptul ca miciuna este omniprezenta in viata tuturor. Din pacate, te obisnuiesti cu ea inca din copilarie, intr-un stadiu mult mai inofensiv ce-i drept, iar la maturitate, in cuplu, multi ajung sa creada ca este ceva firesc sa evite situatii tensionate sau jenante printr-o minciuna. Cat de "sanatos" este acest obicei, ramane de vazut!
De ce mintim in cuplu?
Mintim pentru ca mintim. Mintim pentru ca functioneaza. Si functioneaza pentru ca multi prefera comoditatea unei posibile minciuni decat duritatea adevarului. In anumite cazuri, mintim pentru ca astfel avem un avantaj fata de o alta persoana. Exista o multime de motive, insa motivul principal chiar si in cuplu este acela ca minciuna este o tactica sociala prin care reusim de multe ori sa obtinem ceea ce dorim.
Obiceiul defectuos de a minti rezida in copilarie, in jurul varstei de 2-3 ani. Pe masura ce cresti, minciunile tale devin mai elaborate, de parca te-ai antrena sa te integrezi si sa semeni cu ceilalti adulti din jurul tau.
Mai mult decat atat, societatea pare sa incurajeze minciuna, din
moment ce sinceritatea este vazuta mai mult ca un defect decat ca o
calitate, iar oamenii de succes in societate sunt cei care au spus
minciuna potrivita la momentul potrivit.
Astfel prindem curaj sa mintim in cuplu. Si nu ma refer la a insela partenerul, caci acesta este un subiect mai delicat, ci la minciunile de zi cu zi, mai mult sau mai putin nevinovate. Daca baza minciunilor in cuplu se contruieste de-a lungul copilariei si adolescentei, minciunile propriu-zise in cuplu apar din diverse interese, temeri sau pur si simplu din dorinta de a nu-l ingrijora pe cel de langa tine. |
Cat de des mint partenerii?
Destul de des, mai ales la inceputul relatiei. Chiar de 3-4 ori in primele 20 de minute ale primei intalniri, din dorinta de a impresiona si de a prezenta un "tablou atractiv". Daca tactica functioneaza, minciunile se vor repeta in timpul relatiei. Asadar, pentru ca o relatie sa fie bazata pe sinceritate, inceputul ei trebuie sa fie de asemenea unul deschis. In fond, o relatie de dragoste inseamna printre altele si acceptarea celui de langa noi asa cum este, cu bune si cu rele. Un "tablou atractiv" dar fals, la inceput, inseamna dezamagirea de mai tarziu.
Chiar si intr-o relatie normala, partenerii folosesc o minciuna cel putin o data pe zi.
Riscuri si beneficii de pe urma unei minciuni
Minciuna duce la falsitate si la o personalitate dubla. Cu toate astea, multi dintre noi isi doresc o relatie completa, corecta si sincera. Iti doresti sa fii sincera cu partenerul tau si vrei sa stii exact unde se afla relatia ta in raport cu aspiratiile si planurile tale. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, minciuna nu trebuie sa isi faca loc in cuplul tau.
Fiind mintita sau mintind tu insati constant, vei avea o impresie falsa asupra relatiei tale si a felului in care esti perceputa nu doar de partener ci si de intreaga societate. Mai mult decat atat, nu vei intelege niciodata cine esti cu adevarat ca om in raport cu cei din jurul tau si nu vei stii niciodata ce iti doresti cu adevarat. De ce? Pentru ca minciuna ta este adevarul celui de langa tine, iar reactia va fi ceva normal pentru cel ce este mintit si ceva inadecvat pentru realitatea pe care tu ai incercat sa o maschezi.
Cel mai mare risc pe care ti-l asumi atunci cand minti, este acela de a fisura relatia, de a pierde increderea partenerului si totodata, chiar si pe el. Nu este nimic mai dureros decat sa te simti tradat sau dezamagit de cineva drag, cu care ai avut o relatie in care ai investit dragoste si incredere.
Exista totusi si mici beneficii in privinta minciunilor. Este vorba despre minciunile folositoare la care apelezi cand vrei sa ii ascunzi partenerului lucruri minore dar care l-ar putea supara si mai tare in conditiile in care acesta are o problema de sanatate sau a avut o zi grea la servici. Un alt exemplu de minciuna folositoare este aprecierea aspectului fizic al celui de langa tine atunci cand acesta este nemultumit de ceea ce vede in oglinda.
Pe de alta parte, multi dintre noi au o parere nu tocmai potrivita despre propria persoana, iar principiul "minte-ma frumos" functioneaza chiar in relatia cu noi insine. Ne mintim uneori pentru a ne mari increderea in sine. Modificarea si imbunatatirea prin minciuna a propriei imagini nu este un obicei sanatos si corect, insa cu siguranta este un obicei care ii ajuta pe multi sa treaca peste tumultul cotidian si sa isi protejeze imaginea despre sine.
Care sunt minciunile cel mai des folosite?
De obicei, mintim in cuplu pentru a-l face pe partener sa se simta mai bine sau mai multumit de el insusi, mai ales atunci cand acesta are deja o problema de sanatate sau o situatie tensionata la locul de munca. " Sunt de acord cu tine" sau " Imi place noua ta camasa" sunt fraze des folosite desi nu intotdeauna cel care le rosteste crede exact acelasi lucru.
Un soi de minciuna este si acordul cu partenerul doar pentru a face
conversatia placuta si pentru a dezvolta comunicarea in relatia
voastra. Ii poti spune ca si tu ai citit cartea de care este el
pasionat sau ca ti-a placut filmul lui preferat desi poate au fost si
secvente care chiar nu au fost pe placul tau.
O alta minciuna pe care partenerii o folosesc mai ales in primele luni de relatie este minciuna despre trecut inainte ca persoana respectiva sa apara in viata lor sentimentala. Minciunele de genul "Am calatorit in toata Europa", "Obisnuiesc sa citesc multe carti", "Am multi prieteni", " Sunt o persoana sincera si devotata" sunt des folosite pentru promovare si pentru un inceput "impresionant" al relatiei in doi. |
![]() |
Concluzia este una singura: pentru a fi o persoana echilibrata si pentru a te bucura de o relatie frumoasa de cuplu, trebuie sa cunosti limita intre o minciuna nevinovata si una care poate deveni o problema. Este de apreciat sa vrei sa iti protejezi partenerul de un mic disconfort insa este de blamat sa ii tradezi increderea si dragostea cu minciuni mai grave.
Tu ti-ai mintit partenerul? Daca da, care a fost rezultatul? Ce minciuni obisnuiesti sa spui in cuplu si care sunt cele pe care le foloseste partenerul tau si de care ti-ai dat seama?
Alte articole care te-ar putea interesa: |