Demonstrat ştiinţific: femeile îndrăgostite sunt mai rezistente

Demonstrat ştiinţific: femeile îndrăgostite sunt mai rezistente

Roxana Dumitrica

De mici suntem învăţate că dragostea ne dă putere și tărie să mutăm munții din loc. Un studiu recent arată că, pe lângă avantajele pe care le are asupra psihicului, dragostea este benefică și pentru sănătatea fizică.

cuplu imbratisat

Studiul efectuat de specialiștii de la Universitatea Tulane a arătat că femeile îndrăgostite aveau un sistem imunitar mult mai bine dezvoltat faţă de cele care nu simțeau fluturași în stomac. Timp de un an, cercetătorii au monitorizat 47 de studente care erau într-o relație, dar nu erau neapărat îndrăgostite de partenerii lor.

La începutul studiului, ei au recoltat probe de sânge, pentru a testa numărul de anticorpi din organismul tinerelor.

Pe măsură ce tinerele se îndrăgosteau de partener sau, din contră, se despărțeau de acesta, experții prelevau noi mostre de sânge, pentru a vedea dacă există modificări în ceea ce privește nivelul anticorpilor. Surprinzător, ei au descoperit că tinerele îndrăgostite prezentau un număr mai mare de anticorpi faţă de restul participantelor la studiu.

Acest rezultat a fost interpretat ca un răspuns proactiv la anticiparea intimităţii, dar şi ca un mecanism de apărare în interacţiunea fizică cu altă fiinţă umană. De pildă, prin schimbul de salivă din timpul sărutului, în corp pătrund mii de baterii care obligă corpul să creeze anticorpi. Singurătatea, în schimb, este asociată cu starea de depresie, care duce la un sistem imunitar deficitar. Totuşi, femeile care se declarau singuratice şi depresive nu au suferit nicio schimbare pe parcursul studiului.

O altă explicaţie ar fi cantitatea de hormoni secretaţi de creier atunci când suntem atrase de cineva. Secreţia de dopamină şi oxitocină are rolul de a activa sistemul imunitar, spun specialiştii. Iar dacă relaţia se termină, deşi nu ne-am fi dorit asta, este bine să luăm suplimente nutritive care fac bine sistemului imunitar.

Cu toate acestea, este bine să rămânem cu picioarele pe pământ, oricât de îndrăgostite am fi. O imunitate dezvoltată nu ne ferește de bolile transmisibile pe cale sexuală, de aceea este bine să facem analize periodic şi să ne protejăm în timpul actului sexual.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce bărbații simt mai târziu durerea despărțirii
De ce bărbații simt mai târziu durerea despărțirii
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?
Incepe quiz
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.