Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Despărțirea, la fel de periculoasă ca un infarct

Sorina Corneanu

Stresul emoțional sever, efect puternic al despărțirilor, poate fi la fel de periculos precum un atac de cord. Probabil nu te așteptai să descoperi asta despre despărțire, dar sindromul ”inimii frânte”, cunoscut și sub denumirea de  cardiomiopatie Takotsubo, are forța de a slăbi mușchiul inimii pană la punctul în care acesta nu funcționează corect.

Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen au descoperit că suferința cauzată de o despărțire și sentimentul de inimă frântă echivalează cu infarctul.Takotsubo este, practic, o afecțiune care poate afecta oamenii pentru tot restul vieții, spune profesorul Jeremy Pearson, director medical asociat al studiului, fără ca aceștia să fi avut anterior probleme cardiace. 

Deși ești tentată să crezi că nu e nimic grav, până la urmă toată lumea trece prin despărțiri, cercetările arată că stările proaste ce urmează unei despărțiri, mai ales dacă sunt însoțite de apatie, slăbiciune musculară și incapacitatea de a te mai implica fizic în activitățile zilnice, ar trebui tratate cu acceași importanță și urgență precum orice altă problemă cardiacă.

fata trista

Cu toate că, inițial, efectele takotsubo au fost temporare, cercetătorii au descoperit că  acestea pot, de fapt, continua să afecteze oamenii pentru tot restul vieții. Boala „ inimii frânte” apare atunci când stresul extrem afectează serios inima, iar ventriculul stâng tinde să își schimbe forma.

Sindromul inimii frânte și atacul de cord 

Simptomele sindromului inimii frânte sunt similare celor ale unui atac de cord

Cele mai multe atacuri de cord sunt cauzate de cheaguri de sânge care se formează în arterele coronare, care furnizează inimii  sânge. Dacă aceste cheaguri întrerup alimentarea cu sânge a inimii celulele musculare ale inimii pot muri, lăsand inima cu leziuni permanente.

În cazul sindromului inimii frânte, majoritatea persoanelor nu au cheaguri de sânge sau alte blocaje, însă celule inimii suferă șocuri din partea hormonilor de stres, efectul final fiind același ca în cazul unui atac de cord.

Persoanele care au trecut printr-o despărțire care le-a afectat profund, care suferă de depresie și nu se pot mobiliza cu ușurință să privească în perspectivă, deși fără probleme cardiace, sunt mai predispuși infarctului. Totodată, persoanele care suferă de anxietate cronică, declanșată în urma unei despărțiri cu puternic impact emoțional, sunt mai predispuse la fibrilație atrială. Tendința acestora de a dezvolta tensiune arterială crescută crește considerabil riscul de infarct! Același lucru este valabil în cazul persoanelor cu tulburări emoționale cauzate de abuzul mental sau fizic în cuplu.

Vezi ponturi despre cum să te vindeci după o despărțire!

Cercetările recente au constatat că persoanele care au trecut recent printr-o despărțire, mai ales dacă au fost puternic afectate emoțional, au o activitate a creierului asemănătoare cu aceea a persoanelor care suferă dureri fizice puternice. Potrivit lui Meghan Laslocky, autor de carte despre probleme cardiace, acest lucru se poate datora faptului că ambele sisteme de activare simpatică și parasimpatică sunt declanșate simultan. Sistemul parasimpatic este partea sistemului nervos care se ocupă de funcția digestivă și de producția de salivă, și care încetinește ritmul cardiac și respirația. Sistemul nervos simpatic, pe de altă parte, trimite hormoni care cresc ritmul cardiac și pentru a trezi mușchii. Atunci când ambele sisteme sunt activate simultan, corpul intră într-o stare de disconfort asociată cu durerile puternice în piept.

Jennifer Kelman, asistent social clinic și coach, afirmă că suferința în urma unei despărțiri poate duce la modificări ale apetitului, lipsă de motivație, scădere sau creștere în greutate, dureri de cap, dureri de stomac și un sentiment general de neliniște. 

Evitarea izolării, controlul anxietății, implicarea în activități plăcute și sportul pot ajuta la minimalizarea riscului de îmbolnăvire a inimii. 

Din păcate, singurul remediu pentru anxietatea de despărțire și suferința cauzată de aceasta...este timpul.  

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!